Volvo FH

Den nye anfører inden for fjerntransport. Giver en enestående kørekomfort og driftsøkonomi.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 eller 10×4

D13 eller D16 (420 til 750 hk)
Under motorhjelmen er det en racerbil

Den nye I-Shift DC med dobbeltkobling er inspireret af motorsporten og sætter nye standarder for køreegenskaber. Det er første gang, denne type gearkasseteknologi anvendes i en tung lastvogn. – Det føles helt magisk, siger Björn Lyngsjö, projektleder for I-Shift DC. – Der er kraft hele tiden.

Med en gearkasse med dobbeltkobling kan man skifte gear langt hurtigere. Koblingerne fungerer parallelt, så der altid er koblet et gear ind. – Det er som at have to I-Shift-gearkasser, som man kan skifte mellem på et splitsekund. Når du sætter i gang i første gear på den ene, er andet gear allerede valgt på den anden, forklarer Björn Lyngsjö. – Det flyder bare stille og roligt.

At drive nytænkning

Volvos gearkasseteam har bygget videre på den teknologi, der blev udviklet til den roste I-Shift. – Denne gang er de gået et skridt videre og har tilført helt enestående funktioner for at skabe en ny gearkasse. Det giver bedre køreegenskaber og komfort ... og muligheden for powershift. Designet er meget kompakt; der er kun tilføjet 120 mm i længden, og brændstoføkonomien er heller ikke blevet forringet. Den er lige så god som på I-Shift, siger Astrid Drewsen, produktchef for drivliner.

– Når denne nyskabelse kombineres med Volvos kraftigste D13-motor til Euro 6, har man en virkelig god kombination, forklarer Astrid Drewsen. – Ved lave omdrejninger giver den 2.600 Nm moment og overfører det jævnt til hjulene. I alle situationer.

Nyd turen

Den jævne overførsel af kraft og moment giver en blød kørsel uden ryk – ned ad bakke, op ad bakke og i alt andet terræn. – I-Shift DC vælger den bedste og mest effektive måde at skifte gear på. Den kan springe gear over for at være økonomisk. Og når du har brug for det, kan den powershifte(anvende dobbeltkoblingen). Det går rigtig hurtigt og jævnt, næsten helt rykfrit. Og du får uafbrudt kraft, siger Astrid Drewsen.

– Det er intet problem at skifte gear midt i et sving – trækkraften er der konstant. En af vores testkørere sammenlignede det med, at de trækkende hjul suger sig fast på vejen, tilføjer Björn Lyngsjö.

Trækkraften og accelerationen er også forbedret, selv med tung last ved røde lys og i rundkørsler. – Du kommer hurtigt op i fart og kan let holde en jævn hastighed hele vejen, selv hvis der er mange bakker. Det betyder øget produktivitet, siger Björn Lyngsjö.

Tilfreds chauffør. Tilfreds lastvogn

Du kan slappe af, selv i vanskelige situationer op ad bakker og på våde skovveje. – Kraften kommer helt ned til hjulene hvert eneste øjeblik, og risikoen for at skride ud eller miste vejgreb er derfor minimal. Det kunne ellers være en stor udfordring for chaufføren. Med I-Shift DC kan chaufføren i stedet slappe af og have styr på tingene, selv i situationer som disse, siger Astrid Drewsen.

Ved at vælge den smarteste måde at skifte gear på er gearkassen også med til at reducere den samlede belastning af lastvognen. – Den er skånsom mod drivlinen og køretøjet. Det slider mindre på lastvognen, tilføjer Astrid Drewsen.

– Den nye I-Shift med dobbeltkobling er den bedste og mest effektive måde at skifte gear på.

– Det føles som at køre en personbil

To verdensnyheder giver køreegenskaberne endnu et løft. Med individuel affjedring og tandstangsstyring har Volvo FH fået egenskaber, der indtil nu kun har været tilgængelige i personbiler.

Det kan være svært at holde en lastvogn på sporet på smalle og ujævne veje. – Det er ofte lettere at køre en personbil på den samme vej. Føreren sidder meget lavere og har bedre plads på vejbanen, siger Niklas Fröjd, specialist i køretøjsdynamik hos Volvo. Personbilen har endnu en fordel: individuel affjedring. Hvert hjul på bilen har sin egen aksel, så det kan rulle uafhængigt af de andre.
 
– På lastvognen skal hvert hjulpar dele en aksel. Så hvert hjul påvirker i høj grad det andet hjuls bevægelser, forklarer Niklas Fröjd. Den nye Volvo FH udjævner forskellene lidt. Med Volvos nye individuelle forhjulsaffjedring (IFS) får man køreegenskaber langt ud over, hvad andre tunge erhvervskøretøjer kan præstere.
 
– Fornemmelsen af at køre en personbil er standardudstyr i alle nye Volvo FH'er, men IFS går et skridt videre. Lastvognen svajer mindre i sving og kører snorlige på lige vej, også selv om vejen er ujævn, siger Niklas Fröjd.

Endnu bedre køreegenskaber

IFS er en forudsætning for den anden verdensnyhed inden for tunge lastvogne: tandstangsstyringen. Teknologien er udbredt i personbiler og giver en bedre følelse af kontrol og føling med vejen. Når man drejer rattet på et køretøj med tandstandsstyring, reagerer forhjulene omgående. – Der har aldrig været mindre forskel på at køre lastvogn og personbil, siger Stefan Axelsson, der er chef for den gruppe hos Volvo, som har finpudset de nye køreegenskaber. Når man taler om køreegenskaber, glemmer man tit, at de påvirker chaufførens effektivitet og dermed virksomhedens indtjening. – Gode køreegenskaber mindsker belastningen ved at køre. Det gør det nemmere for chaufføren at være opmærksom og køre sikkert, påpeger Stefan Axelsson. – Desuden er en frisk chauffør en bedre repræsentant for virksomheden ved ankomsten til kunden.

Den nye Volvo FH har forbedret stabilitet og mere præcise køreegenskaber

Forbedret krængningsstabilitet for førerhuset og velafbalanceret affjedring for både førerhus og chassis. Dette er hovedgrundene til den forbedring på 50 procent af krængningsstabiliteten, der kan opleves i alle nye FH-førerhuse.
 
– Tag for eksempel fjedrene i affjedringen bagest i førerhuset. De er flyttet 25 cm fra hinanden, og det øger førerhusets krængningsstabilitet betydeligt, siger Stefan Axelsson. Førerhusets øgede stabilitet i kombination med den nye geometri og det forbedrede design af for- og baghjulsaffjedringen giver også en bedre retningsstabilitet for den nye lastvogn.
 
Alt i alt får chaufføren en større følelse af præcision og kontrol, hvilket gør turen mere sikker og mindre trættende. – Alle, der har været med til at udvikle de nye køreegenskaber, er virkelig stolte af resultatet, siger Niklas Fröjd og Stefan Axelsson.

Læs mere.
2
Køreegenskaber