Volvo FH

Den nye anfører inden for fjerntransport. Giver en enestående kørekomfort og driftsøkonomi.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 eller 10×4

D13 eller D16 (420 til 750 hk)
"Det føles som at køre en personbil"

To verdensnyheder giver køreegenskaberne endnu et løft. Med individuel affjedring og tandstangsstyring har Volvo FH fået egenskaber, der indtil nu kun har været tilgængelige i personbiler.

Det kan være svært at holde en lastvogn på sporet på smalle og ujævne veje. "Det er ofte lettere at køre en personbil på den samme vej. Føreren sidder meget lavere og har bedre plads på vejbanen", siger Niklas Fröjd, specialist i køretøjsdynamik hos Volvo. Personbilen har endnu en fordel: individuel affjedring. Hvert hjul på bilen har sin egen aksel, så det kan rulle uafhængigt af de andre.
 
"På lastvognen skal hvert hjulpar dele en aksel. Så hvert hjul påvirker i høj grad det andet hjuls bevægelser", forklarer Niklas Fröjd. Den nye Volvo FH udjævner forskellene lidt. Med Volvos nye individuelle forhjulsaffjedring (IFS) får man køreegenskaber langt ud over, hvad andre tunge erhvervskøretøjer kan præstere.
 
"Fornemmelsen af at køre en personbil er standardudstyr i alle nye Volvo FH'er, men IFS går et skridt videre. Lastvognen svajer mindre i sving og kører snorlige på lige vej, også selv om vejen er ujævn", siger Niklas Fröjd.

"Med IFS svajer lastvognen endnu mindre i svingene

Endnu bedre køreegenskaber

IFS er en forudsætning for den anden verdensnyhed inden for tunge lastvogne: tandstangsstyringen. Teknologien er udbredt i personbiler og giver en bedre følelse af kontrol og føling med vejen. Når man drejer rattet på et køretøj med tandstandsstyring, reagerer forhjulene omgående. "Der har aldrig været mindre forskel på at køre lastvogn og personbil", siger Stefan Axelsson, der er chef for den gruppe hos Volvo, som har finpudset de nye køreegenskaber. Når man taler om køreegenskaber, glemmer man tit, at de påvirker chaufførens effektivitet og dermed virksomhedens indtjening. "Gode køreegenskaber mindsker belastningen ved at køre. Det gør det nemmere for chaufføren at være opmærksom og køre sikkert", påpeger Stefan Axelsson. "Desuden er en frisk chauffør en bedre repræsentant for virksomheden ved ankomsten til kunden.
Med IFS svajer lastvognen endnu mindre i svingene

Den nye Volvo FH har en forbedret stabilitet og mere præcise køreegenskaber

Forbedret krægningsstabilitet for førerhuset og velafbalanceret affjedring for både førerhus og chassis. Dette er hovedgrundene til den forbedring på 50 procent af krægningsstabiliteten, der kan opleves i alle nye FH-førerhuse.
 
"Tag for eksempel fjedrene i affjedringen bagest i førerhuset. De er flyttet 25 cm fra hinanden, og det øger førerhusets krægningsstabilitet betydeligt", siger Stefan Axelsson. Førerhusets øgede stabilitet i kombination med den nye geometri og det forbedrede design af for- og baghjulsaffjedringen giver også en bedre retningsstabilitet for den nye lastvogn.
 
Alt i alt får chaufføren en større følelse af præcision og kontrol, hvilket gør turen mere sikker og mindre trættende. "Alle, der har været med til at udvikle de nye køreegenskaber, er virkelig stolte af resultatet," siger Niklas Fröjd og Stefan Axelsson.
2
Køreegenskaber