Volvo FH

Den nye anfører inden for fjerntransport. Giver en enestående kørekomfort og driftsøkonomi.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 eller 10×4

D13 eller D16 (420 til 750 hk)
Se, hvad du ønsker at se

Hvis man forkorter den tid, hvor chaufføren er nødt til at se væk fra vejen, reducerer man risikoen for ulykker. Sådan lød filosofien, da vi designede instrumentgruppen i den nye Volvo FH. Resultatet er større fleksibilitet i instrumentgruppen og færre ting, der kan distrahere.

De glatte, rene overflader gør kørselsmiljøet mere harmonisk. Et godt eksempel er det sekundære informationsdisplay (SID), som er integreret i instrumentpanelet og ikke spærrer for udsynet.

Et andet vigtigt aspekt har været at forbedre billedkvaliteten på displayskærmene.

"De nye skærme har bedre kontrast, skarphed og farver. Det er også lettere at rulle i menuerne og finde det, man leder efter", siger Nina Theodorsson, som har arbejdet på instrumentgruppen. Det gør det let at finde de rette oplysninger. De knapper og stilkkontakter, der er nødvendige for at kontrollere køretøjet, skal også være lette at se og bruge. Derfor har knapperne nu fået overflader, der gør, at man kan kende dem fra hinanden med fingrene, og en tydelig klikfornemmelse.

"Volvo FH er den første med justerbar ratstamme. Hemmeligheden er rattet."

Omarranger knapperne

"Chaufføren eller vognmanden kan let flytte flere af knapperne, så de funktioner, man bruger oftest, er tættest på", siger Nina Theodorsson. De faste knapper er som hovedregel placeret tæt på det område, de kontrollerer. Knapperne til vinduer og sidespejle sidder i døren, knapperne til rotorblink og mikrofon sidder i loftet – og så videre. "De sidder dér, hvor man først vil lede efter dem", forklarer Nina Theodorsson. "Alle disse ændringer bidrager til en mere sikker arbejdsplads for chaufføren og færre skader på lastvognen. Nu kan chaufførerne holde blikket, hvor det skal være – nemlig på vejen."

Plads til alle

Høj eller lav, smal eller bred – alle chauffører kan finde en komfortabel arbejdsstilling. Den nye førerstol har bedre polstring og er mere fleksibel. Hemmeligheden er rattet. Den justerbare ratstang gør, at rattet kan vippes og ikke bare hæves eller sænkes – en funktion, der giver mindelser om luksusbiler. "Når man sænker armene lidt, bliver kørslen bedre", siger Peter Johansson, designtekniker hos Volvo. Ud over hæve-sænkefunktionen kan rattet nu vippes op til 40 grader. De 10 af disse skyldes den justerbare ratstang. Rattets mere lodrette profil gør, at Volvo FH føles mere som en personbil.

Arbejdspladsen i Volvo FH

Omfattende udvalg af stole

Især høje chauffører vil sætte pris på førerstolens større indstillingsområde. Stolen kan køres længere tilbage i den nye Volvo FH. 4 centimeter, for at være helt præcis. Stolen kan i alt køres op til 24 centimeter frem eller tilbage, hvilket er rekord i denne lastvognsklasse. Den nye stol kan desuden hæves og sænkes 10 centimeter

og har fået ny udformning. Den har blandt andet forbedret sidestøtte og støtte til længere ben. Det er dog et vanskeligt område: For lidt benstøtte dur ikke, men det gør for meget støtte heller ikke. Den gør det sværere at komme ind og ud af stolen. "Den nye stol er helt fantastisk. Den er designet til at kunne bruges af alle chauffører næsten uanset form og størrelse", siger Peter Johansson.

4
Arbejdsplads