Akseltryk på Volvo FM
Sværvægts-
mesteren

Stigningen i lastkapacitet varierer, men mange aksler kan nu klare et ekstra ton eller mere. Det åbner mulighed for større opgaver og større lasteffektivitet.

Kombineret med lave chassishøjder giver stærkere aksler vognmanden mulighed for at medbringe større og tungere gods. De gør det også lettere at holde sig inden for lovens grænser.

Lav chassishøjde og høj lastkapacitet som ingen anden lastvogn

Akseløkonomi

Johan Eknander er ingeniør og elsker at tænke på akselkonfigurationer. Glimtet i øjet afslører ham, når han taler om dem: – Med akselkonfigurationer kan kunden finde den optimale løsning, så han kan påtage sig opgaver, konkurrenterne ikke kan klare, og øge indtjeningen på de opgaver, han allerede har. Med vores nye aksler kan den rette konfiguration f.eks. være at gå fra to foraksler til én og dermed spare penge, brændstof og service.

SUV-transporteren

Elefant på en Volvo FMVolvo er kendt for sit lave chassis. Hvis man også øger akselkapaciteten, bliver lastvognen endnu mere fleksibel. Den nye autotransporter er et fremragende eksempel. Den har et meget lavt chassis og øget lastkapacitet fortil. Og den lave førerhushøjde gør, at denne fleksibilitet kan udnyttes fuldt ud til at læsse SUV'er på det øverste dæk.

– Det samme gælder for en kranvogn: Den har brug for en lav opbygning med en lav platform, så den kan læsses højt med for eksempel en båd, tilføjer Jonas Odermalm, Volvos chef i anlægssegmentet.

Færre spildte ture

Jonas Odermalm fortsætter med at beskrive de praktiske fordele ved større akselstyrke. – Nogle gange er man ude for at hente en container og opdager, at lasten er fordelt, så man ikke kan have den med uden at overskride den tilladte nyttelast på forakslen. Og så må man køre igen uden sin last. Nu hvor bladfjedrene foran kan klare 10 tons, vil det ikke ske så tit.

Jonas Odermalm

Når lasten mindskes

Stærkere aksler er også med til at løse de problemer, der kan opstå, når lasten mindskes. Når lastvognen kører med et jævnt fordelt fuldt læs, er der ingen problemer, men i takt med, at der fjernes gods fra bagenden, f.eks. under distributionskørsel, er der ikke noget til at modvirke vægten af godset tættest på førerhuset. Og så kan forakslen på et langt chassis eller den trækkende aksel på en trækker let blive overbelastet.

– En stærkere foraksel kan gøre det lettere for chaufføren at læsse på og af på den mest tidsbesparende måde. Det øger også produktiviteten, tilføjer Johan Eknander.

Laveste højde, højeste last

Johan Eknander kender ingen andre lastvogne, der kan matche den nye Volvo FM's kombination af lav chassishøjde og høj lastkapacitet. Og han er ikke bekymret for, om konkurrenterne skal indhente forspringet. – Det har krævet meget arbejde: forstærkede akselnav, kraftigere fjedre og nye designkriterier, der kan klare de øgede belastninger. Vi har også arbejdet med leverandører om at udvikle dæk og fælge til større laster med lavere profiler.

Hvilke typer vognmænd vil så kunne udnytte forbedringerne? – Alle typer! Overalt, hvor lastvogne læsses lige til grænsen, vil Volvo FM have en fordel, konkluderer han.

Se alle chassisspecifikationerne

6
Akseltryk