Bygget til opbyggere

Trækker, langt chassis, tankvogn, brandbil, kran – eller den ultimative autotransporter med SUV'er på øverste dæk. Den nye Volvo FM er designet, bygget og forberedt til specialopgaver. Den nye Volvo FM er i endnu højere grad end forgængeren specificeret til at gøre specialløsninger og opbyggerarbejdet enklere. Kunden kan dermed undgå unødige udgifter, og den færdige lastvogn kan leveres hurtigere – og komme i gang med at tjene sig ind.

Volvo FM som brandbil

– Der er ikke noget, der hedder en typisk Volvo FM, erklærer produktplanlægger Johan Eknander. – Og det er en af vores styrker. Vi kan producere et virkelig bredt sortiment og klare mange specialiserede behov fra fabrikken. Prøv at forestille dig de forskellige akselvarianter, chassishøjder, affjedringshøjder, førerhusstørrelser og så videre. Du ender med et hav af konfigurationsmuligheder, Og med den nye Volvo FM kan vi levere de fleste af dem." Nu er dette tilbud blevet yderligere udvidet, ikke mindst med tilføjelsen af den nye 10×4 med fem aksler.

Volvo FM med mandskabslift

Fabrik betyder garanti

Fra det øjeblik, en lastvogn bestilles, er den unik. På denne måde kan fabrikken optimere køretøjet efter de ønskede specifikationer fra starten. Til ekstreme anvendelsesområder kan chassiset skræddersys på fabrikken. Som Johan Eknander påpeger, er dette unikt for Volvo. – Ud over at øge kvaliteten og forkorte leveringstiden betyder den fleksibilitet, at kunden får fuld garanti ... hele Volvo-pakken. Det er der ingen andre, der kan tilbyde.

Et hav af konfigurationsmuligheder

Populær blandt opbyggere

– En af de ting, opbyggerne holder af ved en Volvo, er dens lige chassisramme, som starter lige bag førerhuset. Det kan være et mareridt at skulle bygge på chassisrammer med knæk, siger Johan Eknander.

Volvo FM med ISO-sættevogn

Visse ting synes indlysende. Alligevel er de ikke almindelige i branchen: – Vi forsøger at holde vores komponenter væk fra det område, opbyggerne skal arbejde i. Vi sørger for gode fastgørelsespunkter på hele chassiset og pladsen til at bruge dem. Vi kan også forkorte leveringstiden ved at udlevere nøjagtige tegninger af lastvognen på et tidligt tidspunkt. På den måde kan opbyggeren begynde at fremstille opbygningen uden nogen sinde at have set lastvognen.

Volvo FM som renovationskøretøj med læsning bagest

Præcis hvor fleksibel? – Vi kan sætte brændstoftankene i begge sider og flytte værktøjskasser, brændstoftanke og AdBlue-tanke. Længden af det bageste overhæng kan justeres 50 millimeter ad gangen, og vi har et langt større udvalg af akselafstande. Det hele kan skræddersys fra fabrikken i langt højere grad, svarer Johan Eknander.

Klargøring til kran

På kranvogne er der ofte brug for plads lige bag førerhuset. Det er derfor gjort muligt at flytte de tunge komponenter, der normalt ville være placeret her, længere tilbage. – Det kunne ellers tage dagevis for opbyggeren at bygge om, og rent bortset fra udgiften ville det også gøre det svært for kunden at overholde garantibestemmelserne og lovgivningen, tilføjer Johan Eknander.

Volvo FM som kølevogn

Kabler giver kontrol

Det elektroniske udstyr er et vigtigt element, når opbygningen skal integreres. Derfor har den nye Volvo FM en grænseflade specifikt til opbyggeren. Ud over at levere strøm til ekstraudstyr giver grænsefladen mulighed for, at chaufføren kan styre ekstraudstyret fra instrumentbrættet, fjernbetjeningen eller begge.

Johan Eknander

– Forestil dig, at du har en oliekøler, og temperaturen bliver for høj. Så kan du få vist en advarsel på instrumentbrættet og få mulighed for at skrue ned. Fjernbetjeningen har op til fem indgangskanaler til forskellige funktioner og aflæsninger. – Hvis du har en kran, kan du måske få vist dens præcise højde på displayet, mens du løfter, forklarer Johan Eknander.

Tænk ud af boksen

Ifølge Johan Eknander er fleksibilitet et spørgsmål om indstilling. Det er en tilgang til at løse problemer. – Tag for eksempel frihøjden bag baghjulene, så du kan bakke tættere på f.eks. læsseramper. Den blev mulig, da nogen her i huset fandt på at montere krængningsstabilisatoren omvendt. Eller tænk på affjedringen, der er optimeret til hurtig på- og aflæsning af selv de laveste veksellad.

Han ville måske også sige, at der ikke er noget, der hedder en typisk svensker. Men hvis der var, kunne det være den afdæmpede, men knivskarpe Johan Eknander. 

Få alle detaljer om montering af opbygninger

5
Fleksibilitet