Køreegenskaber for Volvo FM
Man glemmer helt, at man kører lastvogn

Affjedringen på den nye Volvo FM er blevet gennemrevideret og giver køreegenskaber på linje med den nye Volvo FH. Især er retningsstabiliteten og følingen med styringen blevet langt bedre. Volvo FM mærkes endda, som om den holder bedre fast i vejen, da chaufføren sidder lavere.

Inden for geometrien kan selv små ændringer nogle gange gøre en enorm forskel. Niklas Fröjd, ekspert i køretøjsdynamik, starter med et eksempel på dette: stabilisatorens position.

– Når en fuldt læsset lastvogn kører ind i et sving, overføres der et højt krængningsmoment fra sættevognen til trækkeren. Denne kraft kan overføres til akslerne og forstyrre hjulsporingen. Det er en ubehagelig fornemmelse for chaufføren, som skal kompensere for det. Men hvis stabilisatoren anbringes tæt på drejeskamlen, overføres kraften i stedet direkte til jorden, og dét gør en stor forskel for lastvognens stabilitet i sving.

Alt er blevet udskiftet, opgraderet eller forbedret

Det ene fører det andet med sig

Stabilisatorens nye position er også med til at undgå de kræfter, der normalt overføres til chassiset fra en ujævn vejbelægning. Det gør selvsagt kørslen endnu mere komfortabel og forbedrer retningsstabiliteten. Og der er endnu en fordel ved sving:

– Forestil dig, at du kører i en rundkørsel. Svingkræfterne får førerhuset til at krænge, men den nye stabilisator i det bageste ophæng reducerer dette. Sættevognen overfører nu langt færre kræfter til førerhuset.

Hælder mod bedre køreegenskaber

Ændringerne i geometrien har også forbedret styringen. – Vi har indført en let hældning i affjedringssystemet, siger Niklas Fröjd og lægger sin udstrakte hånd lidt på skrå. – Ændringerne er ikke synlige, men førhen var systemet parallelt med underlaget. Den nye vinkel giver en let modstyring, når man svinger og drejer.

Ud over at fjerne tendenser til overstyring er det én af de ting, der gør, at man kan vælge en linje, man vil følge på vejen, og så mærke, at lastvognen rent faktisk følger den.

Volvo FM på bro

Hver lille detalje

I forbindelse med den forbedrede geometri er hele affjedringen blevet revideret og finjusteret. Alt er derfor blevet udskiftet, opgraderet eller forbedret for at opnå de ønskede resultater, for eksempel fjederstivheden og dæmpersystemerne. Selv motorophænget er blevet forbedret for at give færre vibrationer. Færre vibrationer betyder mindre træthed for chaufføren, og en chauffør, der har det godt, er sikrere end en, som er udaset og udmattet.

Prøvende situationer

Stefan Axelsson var ansvarlig for at kontrollere den nye affjedrings funktion. Han føler, at han kan have tillid til lastvognen i vanskelige situationer, hvor der ikke er plads til fejl. – Når man for eksempel møder et modkørende køretøj på en landevej, gennemgår man marginalerne i hovedet på en brøkdel af et sekund. Det er her, man opdager, hvor megen kontrol man har over lastvognen, siger han.

Niklas Fröjd

Nogen overraskelser?

Stefan Axelsson tænker sig grundigt om, inden han svarer. – Ikke rigtig ... snarere en slags indsigt. Det er overraskende, hvor præcist man kan køre på snoede veje, nu hvor lastvognen kører som en personbil. Man ville aldrig turde presse andre lastvogne på den måde.

Den ægte vare

Ifølge Niklas Fröjd er årsagen, at der ikke er skyggen af slør i det nye system. – Der er intet, der slører din fornemmelse af vejen. Geometrien giver en fornemmelse af forbindelse. Og fordi vogntoget er et dynamisk stabilt system, er det også mere komfortabelt. Han indrømmer, at han er stolt, men man får også en fornemmelse af personlig tilfredsstillelse. – Man får det, som man vil have det. Man mærker virkelig, at man kører.

3
Køreegenskaber