Volvo FMX

Volvo FMX – en moderne anlægslastvogn spækket med nyskabende løsninger og banebrydende funktioner.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4 eller 8×6

D11 eller D13 (330 til 540 hk)
Lavet til chauffører, der elsker genveje

Når vejen er dækket af mudder eller sand, er den eneste måde at undgå problemer på at bevæge sig fremad. Her er den yderst kontrollerbare foraksel i Volvo FMX svær at slå. Og den er endnu hårdere at slå, nu hvor den har fået et helt nyt design med større frihøjde og en tilkørselsvinkel, der er skabt til terrænkørsel.

Det er svært at tro, at chefen for en anlægsvirksomhed i sin rene, hvide skjorte lige er kommet hjem fra et mudderbad i Brasilien. Indtil han begynder at tale om den nye 8×6 og forakslens nye design.

Normalt kaldet Så for satan!-knappen

"8×6-modellen har været på markedet et stykke tid, men nu er den en del af vores standardmodel fremover, hvilket giver kunderne kortere leveringstid og fuld garanti. Kort sagt er det en sekshjulstrækker med en ekstra aksel, der øger lastekapaciteten. Men med den nye frontaksel bliver den en meget praktisk lastvogn under vanskelige forhold – ligesom 6×6 og 4×4", siger Jonas Odermalm.

Stejlere bakker og dybere grøfter

Den forreste drivaksel er blevet flyttet 100 millimeter tættere på fronten. Det giver lastvognen en langt bedre tilkørselsvinkel, men det betyder også, at den kan kombineres med samtlige chassiskomponenter og motorer. Fra kronhjul og spidshjul til lejer er akslen helt ny. Akslens design gør den stærkere, mere strømlinet og giver en forbedret frihøjde.

"Den lavest placerede del var tidligere sporstangen, men denne er nu integreret bag akselbjælken. Nu er lastvognens laveste punkt den robuste aksel. Frihøjden er mærkbart forbedret, når lastvognen er fuldt lastet. I kombination med den nye tilkørselsvinkel bliver lastvognen yderst alsidig i ujævnt terræn", forklarer Jonas Odermalm.

Lavere brændstofforbrug

Selvom permanent træk på alle aksler er den mest almindelige løsning for anlægslastvogne, foretrækker Volvo at lade chaufførerne aktivere den, når de har brug for det. Jonas Odermalm fortæller om den forskning, der blev udført i ørkenen: "Det er faktisk kun nødvendigt mellem to og fire procent af tiden. Det betyder, at i 95 procent af tiden er træk på alle aksler spild af brændstof – medmindre det er en FMX, og chaufføren kan vælge, hvornår det det skal aktiveres."

Frirulning

Med en kontakt på instrumentpanelet kan chaufføren under passende forhold skifte til baghjulstræk. Dette giver et direkte træk mellem motoren og den bageste drivaksel, så de andre hjul ruller frit, og brændstofforbruget mindskes. Desuden opstår der mindre slitage af forakslen.

Volvo FMX – mobilitet

Under ekstreme forhold

I en lastvogn med træk på tre aksler er det første, du har brug for, en langsgående differentialespærre, der låser to af de bageste trækkende hjul på langs af bogien. Ifølge Jonas Odermalm er det i mange situationer nok. "Hvis det begynder at blive rigtig glat, kan den trækkende foraksel aktiveres. Dette løser ofte problemet – nu handler det om ekstrem mobilitet."

"Så har vi det, der normalt kaldes Så for satan!-knappen. Hvis man trykker på denne knap, aktiveres den forreste differentialespærre, hvilket gør det meget svært at styre lastvognen – til gengæld får du mulighed for at genvinde fodfæstet."

Jonas Odermalm

Tænd og sluk

Svaret falder prompte, når Jonas Odermalm bliver spurgt om fordelene ved denne type mobilitet. "Chaufføren kan selv afgøre, hvornår der er brug for flere trækkende aksler. Det tror jeg, at chauffører bag rattet i alle slags køretøjer sætter pris på: 4×4-servicekøretøjer til vedligeholdelse af veje, 6×6-lastvogne med tippelad, der arbejder med olierør i ørken, og 8×6-dumpere i stenbrud."

Han tilføjer: "Det ville selvfølgelig ikke være lige så tillokkende uden vores ry for holdbarhed og pålidelighed."

Se nærmere på alt ekstraudstyret til AWD

8
Mobilitet