Volvo FMX

Volvo FMX – en moderne anlægslastvogn spækket med nyskabende løsninger og banebrydende funktioner.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 eller 10×6

D11 eller D13 (330 til 540 hk)
Lavet til chauffører, der elsker genveje

Når vejen er dækket af mudder eller sand, er den eneste måde at undgå problemer på at bevæge sig fremad. Her er den trækkende foraksel i Volvo FMX svær at slå. Og den er endnu sværere at slå, nu hvor den er udstyret med det nye ATC (Automatic Traction Control) – en smart funktion, der automatisk aktiverer forakslen, når der er behov for det.

Det er svært at tro, at chefen for en anlægsvirksomhed i sin rene, hvide skjorte lige er kommet hjem fra et mudderbad i Brasilien. I hvert fald indtil han begynder at fortælle om fordelene ved det nye automatiske firhjulstræk.

Normalt kaldet Så for satan!-knappen

"Vores trækkende foraksel har altid været designet til at kunne vælges til og være let at aktivere, når du har brug for det. Men vi ønskede at videreudvikle det for at give chaufføren en mindre stressende hverdag. Med Automatic Traction Control kan de altid være sikre på at have den trækkraft, de har brug for, men kun når de rent faktisk har brug for den," siger Jonas Odermalm.

Stejlere bakker og dybere grøfter

Den forreste drivaksel er blevet flyttet 100 millimeter tættere på fronten. Det giver lastvognen en langt bedre tilkørselsvinkel, men det betyder også, at den kan kombineres med samtlige chassiskomponenter og motorer. Fra kronhjul og spidshjul til lejer er akslen helt ny. Akslens design gør den stærkere, mere strømlinet og giver en forbedret frihøjde.

"Den lavest placerede del var tidligere sporstangen, men denne er nu integreret bag akselbjælken. Nu er lastvognens laveste punkt den robuste aksel. Frihøjden er mærkbart forbedret, når lastvognen er fuldt lastet. I kombination med den nye tilkørselsvinkel bliver lastvognen yderst alsidig i ujævnt terræn", forklarer Jonas Odermalm.

Lavere brændstofforbrug

Selvom permanent træk på alle aksler er den mest almindelige løsning for anlægslastvogne, har Volvo valgt en anden tilgang. Jonas Odermalm fortæller om testene, der blev udført i ørkenen: "Der var i virkeligheden kun brug for det mellem to til fem procent af tiden. Det betyder, at i 95 procent af tiden er en trækkende foraksel spild af brændstof – medmindre det er en FMX udstyret med Automatic Traction Control."

Frirulning

Når forholdene tillader det, deaktiverer systemet automatisk forakslen. Dette giver et direkte træk mellem motoren og den bageste drivaksel, så de andre hjul ruller frit, og brændstofforbruget mindskes. Lastvognen bliver også lettere at manøvrere, når forhjulenes vejgreb kan helliges manøvrering. Desuden opstår der mindre slitage af forakslen.

Volvo FMX – mobilitet

Under ekstreme forhold

I en lastvogn med træk på tre aksler er det første, du har brug for, en langsgående differentialespærre, der låser to af de bageste trækkende hjul på langs af bogien. Ifølge Jonas Odermalm er det i mange situationer nok. "Hvis det begynder at blive rigtig glat, kan den trækkende foraksel aktiveres. Dette løser ofte problemet – nu handler det om ekstrem mobilitet."

"Så har vi det, der normalt kaldes Så for satan!-knappen. Hvis man trykker på denne knap, aktiveres den forreste differentialespærre, hvilket gør det meget svært at styre lastvognen – til gengæld får du mulighed for at genvinde fodfæstet."

Jonas Odermalm

Tænd og sluk

Svaret falder prompte, når Jonas Odermalm bliver spurgt om fordelene ved denne type mobilitet. "ATC giver alle fordelene ved en valgbar trækkende foraksel, samtidig med at det er lige så praktisk som et permanent system. Jeg tror, at chauffører af alle typer lastvogne sætter pris på det: 4×4-servicekøretøjer til vedligeholdelse af veje, 6×6-lastvogne med tippelad, der kører med olierør i ørkenen, 8×6-lastvogne i stenbrud og 10×6-kraner til sandede byggepladser."

Han tilføjer: "Det ville selvfølgelig ikke være lige så tillokkende uden vores ry for holdbarhed og pålidelighed."

Få mere at vide om Automatisk Traction Control

8
Mobilitet