Volvo FMX

Volvo FMX – en moderne anlægslastvogn spækket med nyskabende løsninger og banebrydende funktioner.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 eller 10×6

D11 eller D13 (330 til 540 hk)
Bare rolig. Krogen kan klare yderligere 20 ton

Den nye Volvo FMX er bygget til at kunne tåle de hårde arbejdsforhold, der er forbundet med anlægsbranchen. Den er stærk nok til at kunne holde op til 32 ton med sin bugseringsanordning. Hvis den støder på en bunke grus eller endda en betonmur, kan lastvognen fortsætte arbejdet, som om intet er hændt.

Den person, der har designet den nye front, har en rolig væremåde, er kvik og ville sandsynligvis passe godt ind på et ishockeyhold. Hans Bergqvist beskriver arbejdsprocessen. "Vi har fokuseret på robusthed og vedligeholdelse. Der er blevet tilføjet mange ståldele, men vægtforøgelsen er minimal – ca. fem eller seks kilo. Mens robustheden er blevet forbedret flere gange."

Absorberer energien ligesom en kæmpe fjeder

Kasseformen er ikke uden grund

"Den nye trækbjælke, det nye frontgitter, den nye beskyttelsesplade – det hele er forbundet til det forreste underkøringsværn med store beslag. Dette giver en kasseformet opbygning. Det gør fronten ekstremt robust, da den er en forlængelse af chassiset. Så den absorberer energien fra kollisioner ved lav hastighed som en kæmpe fjeder. Den fjerner næsten bevægelsen fuldstændigt – og de medfølgende rystebevægelser i førerhuset", siger Hans Bergqvist.

Trækbjælken er solid, så du kan kravle op på den for at nå forruden.
Volvo FMX – trækbjælke

Hopper automatisk tilbage på plads

En måde at teste opbygningens robusthed på er ved at trykke fronten med op til 3 ton tryk via en stålstolpe. Den kasseformede opbygning opfører sig som en fjeder, da den stort set gendanner den oprindelige form.

En anden test involverer en tung betonblok. Lastvognen kører ind i den med 5 km/t og genererer dermed en stor mængde energi. Stålfronten bøjer en smule, men bevarer stort set formen. Den stærke front på lastvognen er sammen med den gummiagtige polypropylen på kofangeren en perfekt kombination.

Trækbjælke

Mere stål betyder længere driftstid

"Lastvognens hjørner er meget udsatte, og derfor er kofangerhjørnerne lavet af tre millimeter tyk højkvalitetsstål", siger Hans Bergqvist. De nye forlygter sidder meget højere over kofangeren, hvor de er mindre sårbare. Opbygningspanelerne er opdelte i stedet for overlappende, så alle kosmetiske skader isoleres.

Hans Bergqvist

"Og hvis der rent faktisk skulle opstå alvorlige skader på fronten, vil du sandsynligvis selv kunne udskifte delen, da alle skruer er synlige og lettilgængelige. Vi er sikre på, at dette bliver populært hos kunderne – det er tidsbesparende og forlænger driftstiden."

Træk og skub 32 ton

Trækbjælken er fremstillet i ét stykke støbejern. "Hvis du hviler på akslerne, og hjulene spinder, kan du vha. en gravemaskine – eller en anden Volvo FMX – komme tilbage på sporet igen på et øjeblik. Og fordi trækbjælken er utildækket, kan du bruge den som en stige til at klatre op til fronten. Uanset hvor du træder, er der fast underlag, så der er ikke noget, der går i stykker", siger Hans Bergqvist. Der drejes et håndtag, så du kan få adgang til trækbolten, hvis det er nødvendigt.

Få mere at vide om fronten og bugseringskrogen

3
Robusthed