Volvo FMX

Volvo FMX – en moderne anlægslastvogn spækket med nyskabende løsninger og banebrydende funktioner.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 eller 10×6

D11 eller D13 (330 til 540 hk)
Den gode udsigt er en del af designet

I kundepaneler gjorde chauffører og vognmænd opmærksom på, hvordan effektivitet spiller en endnu større rolle. Det nye rat og instrumentpanel er de mest oplagte samtaleemner.

Det første indtryk inde i førerhuset er en blanding af komfort og funktionalitet. Enkelte påpeger diskrete forbedringer i førerstolen, mens alle har noteret sig de forbedrede opbevaringsområder.

Det er vigtigt at bevare en rolig atmosfære indenfor

Planlægning, der holder

Louise Karlsson og Malin Gabre er produktplanlæggere. Det virker passende at diskutere interiørdesignet i det nye førerhus med dem her – i et rum, der er badet i dagslys. Vi er i den bygning, hvor de første af Volvos lastvogne blev bygget.

"Hvis chaufførerne skal kunne gøre et godt stykke arbejde, er det vigtigt, at de har et godt udsyn, og at de sidder godt", lægger Malin Gabre ud, før hendes kollega fortsætter. "Det er grunden til, at vi arbejder meget med udsyn og rækkevidde: De betjeningsknapper, der bruges hele tiden, skal være nemme at nå for alle chauffører – høje som lave." Eftersom førerhuset på Volvo FMX sidder lavt på chassiset, er det nemt at stige ind og ud af lastvognen.

Se det, du skal kunne se

På instrumentpanelet kan chaufføren let se alle vigtige oplysninger, mens de knapper, der ikke bruges så ofte, er placeret længere væk. Det sekundære informationsdisplay er nu integreret i det nye instrumentpanel – tidligere var det en pop up-model. Louise Karlsson forklarer grunden til det stilrene design: "Det er vigtigt at skabe ro i førerhuset, så chaufføren kan koncentrere sig om det, der sker ude på vejen. Chauffører, der har kørt i den nye lastvogn, bekræfter, at udsynet er blevet endnu bedre."

De vigtigste knapper på de bedste steder

Mange af de tekniske forbedringer kommer fra Volvo FH, der blev lanceret for nyligt. Med de fleksible kontakter kan chaufføren f.eks. vælge, hvilke funktioner der skal være nærmest rattet. "På den måde kan de flyttes igen, hvis du arbejder på en særlig måde, som vi ikke har kunnet forudse", siger Malin Gabre.

Arbejdspladsen i Volvo FMX

Ét med rattet

Flere funktioner er blevet flyttet fra stilkkontakterne til betjeningsknapperne, der findes i rattet. Her er de logisk grupperet efter deres funktioner, og det er nemt for fingrene at finde dem. Ifølge Louise Karlsson er det nye design også godt for trætte arme: "Det nye rat giver masser af indstillingsmuligheder, så chaufføren altid kan finde en behagelig kørestilling. Sammen med Volvo Dynamisk Styring, der gør det lettere at styre, er dette virkelig en ergonomisk forbedring for chaufføren."

Louise Karlsson

Et bedre sted at arbejde

"Vi har i høj grad betragtet førerhuset som en arbejdsplads. Det er her, chaufførerne bruger det meste af deres tid, og det er her, de opbevarer alle deres ting. Derfor finder du en ny opbevaringsplads ved siden af førerstolen til papirer samt et forbedret opbevaringsrum i siden af døren. Det er rummeligt, men er ikke i vejen ved ind- og udstigning", siger Malin Gabre.

Det nye førerhus har mange detaljer, der gør livet lettere. "Fuglebadet" på instrumentpanelet er f.eks. større og har en kuglepensholder, et sted til at opbevare mobilen og et USB-stik, der er placeret i en fordybning. "Vi har endda en sammenklappelig flaskeholder, som er stor nok til en 2-liters plastflaske, hvis chaufføren skulle være tørstig", tilføjer Malin Gabre.

Volvo FMX – blæsepistol

Sig farvel til sand og snavs

En anden ny funktion er en blæsepistol, der er drevet af trykluft fra stolen. Louise Karlsson forklarer, hvorfor den er nyttig: "Den gør det let at holde knapper og instrumentpanel rene i et miljø, der ofte er meget støvet. Da der er ikke er nogen karme eller lister i døråbningen, kan man blæse snavset helt ud."

Interiøret er mørkere i farverne end det, vi så hos søstermodellen FM. Det er mindre sart i forbindelse med snavs og pletter. Det er i en mørkebrun farve kaldet Raven.

Se nærmere på førerhusets interiør

6
Arbejdsplads