Volvo FH -kuorma-auton turvallisuusjärjestelmät

Kuljettajaa tukevat järjestelmät. Arvokasta lisänäkyvyyttä teiden kulkijoille.

Volvo FH voidaan varustaa useilla huippuluokan turvallisuusjärjestelmillä, jotka pienentävät onnettomuuksien riskiä merkittävästi:

  • Stretch-jarru (uutuus)
  • ACC-vakionopeudensäädin ja hätäjarrulla varustettu törmäysvaroitin
  • Kaistavahti
  • Kuljettajan vireystilan valvonta
  • Kaistanvaihtovahti
  • Hätäjarruvalo (uutuus)
  • ESP-ajonvakautusjärjestelmä

Stretch-jarru.

Tietyissä tilanteissa, kuten käännöksissä ja ajettaessa alamäkeen liukkaalla tiellä, perävaunu voi kiriä kuorma-auton kiinni ja aiheuttaa vaarallisen linkkuveitsi-ilmiön. Stretch-jarru on Volvon uusi toiminto, joka on suunniteltu ehkäisemään tällaisia tilanteita. Se pumppujarruttaa perävaunua, mikä oikaisee ajoneuvoyhdistelmää ja pienentää vaaraa. Järjestelmä voi aktivoitua automaattisesti riskitilanteissa, jopa 50 km/h:n nopeudessa. Stretch-jarru on saatavana nyt sekä tasakuorma-autoihin että vetoautoihin. 

ACC-vakionopeudensäädin ja hätäjarrulla varustettu törmäysvaroitin.

Pysy vaivattomasti muun liikenteen tahdissa. Tutkaohjattu ACC (Adaptive Cruise Control) -vakionopeudensäädin ylläpitää turvallista väliä edelläajavaan säätelemällä kaasua ja käytettävissä olevia jarruja. Jos törmäyksen riski havaitaan, tuulilasiin heijastetaan varoitusvaloja.

Hätäjarrulla varustettu törmäysvaroitin vie järjestelmän vielä pidemmälle. Se avustaa hätäjarrutuksessa automaattisesti, jos törmäysvaara on välitön, jolloin vakavien loukkaantumisten riski pienenee merkittävästi. 

Kaistavahti.

Ajautuminen kaistalta on yleinen syy vakavissa onnettomuuksissa. Meidän mielestämme liian yleinen. Kaistavahti seuraa tien merkintöjä kameralla ja antaa varoituksen, jos epähuomiossa ajat niiden yli. 

Kuljettajan vireystilan valvonta.

Kuljettajan vireystilan valvonta on älykäs järjestelmä, joka seuraa ajokäyttäytymistäsi. Jos se poikkeaa normaalista ja kielii väsymyksestä, näyttöön tulee merkkivalo ja sanoma, jossa kehotetaan pitämään taukoa. 

Kaistanvaihtovahti.

Muut tienkäyttäjät mahtuvat helposti apukuljettanpuoleiseen kuolleeseen kulmaan. Tutkalla varustettu kaistanvaihtovahti tarkistaa kuolleen kulman, kun suuntavilkku kytketään päälle. Jos reitti ei ole selvä, järjestelmä antaa äänimerkin ja aktivoi peilin vieressä olevan merkkivalon. 

ESP-ajonvakautusjärjestelmä.

Volvon ESP (Electronic Stability Program) pienentää tehokkaasti heittelehtimisen ja kaatumisen riskiä. Riskitilanteissa se ryhtyy heti toimeen ja alentaa moottorin tehoa sekä jarruttaa kuorma-autoa ja perävaunua. Kuorma-auton jokaista pyörää jarrutetaan erikseen. ESP voidaan nyt tilata useimpiin kuorma-autoihin, niin veto- kuin tasakuorma-autoihinkin. 

Hätäjarruvalo.

Jos polkaiset jarrut pohjaan, jarruvalo vilkkuu tiheään ja varoittaa takana ajavia. Tämä on tehokas keino välttää peräänajoja, jotka voivat olla hengenvaarallisia ja aiheuttaa isoja ketjukolareita.

Aktiivinen turvallisuus -paketti


ACC etutörmäysvaroittimella ja hätäjarrulla
Kaistanvaihtovahti
Kuljettajan vireystilan valvonta