Katso, kuinka monta kuljettajaa
uuteen Volvo FH -kuorma-autoon mahtuu

Peter Johansson on eräs uuden ohjaamon suunnittelijoista. Hän kertoo, kuinka haastavaa oli kehittää ohjaamo, joka toimii sekä tehokkaana työympäristönä että rentouttavana elintilana. Avaintekijä oli ohjaamon tilan lisääminen.

– Nyt kaikissa ohjaamoissa on tilaa seisoa. A-pilarien suoristamisen tuloksena kuljettajan istuimen ja tuulilasin väliin jää 10 cm enemmän tilaa. Koko ohjaamo tuntuu näin tilavammalta ja ilmavammalta, ohjaamon ergonomiasuunnittelusta vastaava Peter Johansson toteaa.

”Nyt kaikissa ohjaamoissa on tilaa seisoa.”

Kokonainen kuutiometri mahdollisuuksia

Ohjaamoon on saatu lisätilavuutta yhteensä yksi kuutiometri. Se antaa lisää tilaa sekä liikkumiseen että tavaroiden säilytykseen. – Missä tahansa ohjaamon kohdassa istutkin, käden ulottuvilla on aina jokin säilytystila, esimerkiksi uudet hyllytilat ovien päällä. Ne sopivat ihanteellisesti sellaisten pientavaroiden säilyttämiseen, jotka usein viet mukaasi ohjaamosta ja tuot taas takaisin, kertoo Peter Johansson. – Nyt ohjaamoon pääsee luonnonvaloa myös ylhäältä suuren, varauloskäytävänä toimivan kattoikkunan ansiosta, Peter Johansson kertoo.

Älykkäitä tilaratkaisuja

Ohjaamo on suunniteltu entistä paremmin elämisen ja olemisen ehdoilla. Eräs monista toiminnallisista parannuksista on säilytyslokeroiden säleovet, jotka pitävät tavarat paikoillaan. – Valitsimme säleovet, koska ne lisäävät laadun tuntua sisätiloissa – ja mikä tärkeämpää, ne eivät avattuinakaan vie tilaa ohjaamosta, Peter Johansson kertoo.

Älykkäitä tilaratkaisuja Etuosan kattolokeroita on suurennettu ja niihin on lisätty irrotettavat hyllyt. Se helpottaa tavaroiden järjestelyä ja paikallaan pitämistä. Takana ohjaamon yläosassa lokeroita on saatavana eri korkeuksilla, joten voit optimoida tilankäytön, vaikka ohjaamossa olisi toinen vuode.

– Niissä on säleovet, jotka aukeavat sivulle – aivan kuin vaatekaapit kotona – sekä avattaessa automaattisesti syttyvät valot, Peter Johansson kuvailee. Ohjaamossa on jopa kokoontaitettava kuivauskaappi märille vaatteille, jos sade yllättää kuljettajan.

Ylä- tai alapuolelle

Jääkaappi voidaan asentaa hyllylle vuoteen yläpuolelle, mutta muutoin se sijoitetaan vuoteen alapuolelle alempiin säilytyslaatikoihin. – Jääkaappia on suurennettu 22 litrasta 33 litraan, ja siihen on lisätty pakastinlokero. Kaappiin mahtuu näin aiempaa enemmän elintarvikkeita, ja myös maitopurkit ja pullot mahtuvat siihen pystyasennossa. Siinä on jopa riittävästi tilaa 1,5-litraisille virvoitusjuomapulloille, joten kuljettaja saa juomansa aina kylmänä, Peter Johansson täydentää. Eräs näppärä yksityiskohta on kojelaudan sisään piilotettu laatikko, jossa on tukeva mukinpidin ja piilolokero henkilökohtaisille tavaroille.

5
Tilaratkaisut