Volvo FM:n polttoaine
Euro 6 ja polttoainetta säästävät ominaisuudet

Kun eurooppalaista päästölainsäädäntöä jälleen uudistetaan, useimmat tietävät, että Euro 5 -moottorin virittäminen Euro 6 -määräysten mukaiseksi tarkoittaa yleensä merkittävää kasvua polttoaineenkulutuksessa. On erittäin hienoa, että Volvo on päässyt tavoitteeseen suurentamatta kulutusta merkittävästi. Uuteen Volvo FM:ään tulee vieläpä kaksi uutta polttoainetta säästävää ominaisuutta. Niiden avulla asiakkaat voivat sekä täyttää Euro 6 -määräykset että säästää polttoainetta.

Astrid Drewsen

Astrid Drewsen on voimansiirtojärjestelmien tuotepäällikkö, joka vastaa uusista Euro 6 -yhteensopivista D11- ja D13-moottoreista. – Uusien voimansiirtolinjojen polttoainetalous on miltei samalla tasolla Euro 5 -edeltäjämalleihin verrattuna, ja suorituskyky ja ajettavuus ovat täsmälleen yhtä hyvät. Tämä koskee koko mallistoa 330–500 hevosvoiman alueella.

Puhdas ja taloudellinen

Uusi Volvo FM täyttää toistaiseksi ankarimmat ympäristövaatimukset, jotka edellyttävät typpioksidipäästöjen vähentämistä 80 prosenttia ja hiukkaspäästöjen puolittamista. Tähän on päästy kehittämällä Selective Catalytic Reduction -teknologiaa edelleen ja tehostamalla AdBlue-annostelujärjestelmän toimintaa. Kaikkien uusien kuorma-autojen on täytynyt täyttää uudet päästömääräykset 31.12.2013 alkaen.

Euro 6 -moottori ylhäältä kuvattuna

Polttoainesäästöjä heti – I-Seen avulla 

Uuden Volvo FH:n yhteydessä julkistettu polttoaineensäästöteknologia on ottanut harppauksen eteenpäin. I-See -järjestelmällä voidaan nyt säästää polttoainetta jopa 5 prosenttia – jopa heti ensimmäisestä ajosta lähtien. Se säätelee nopeutta ja vaihteita polttoaineenkulutuksen kannalta optimaalisella tavalla tien pinnanvaihteluja koskevien tietojen perusteella. Nämä tiedot ladataan nyt automaattisesti I-See -tietokannasta.

Polttoainetehokkuus melkein samalla tasolla, suorituskyky ja ajettavuus täsmälleen yhtä hyvät

– Järjestelmä tietää tarkalleen, kuinka mäet hyödynnetään tehokkaasti. Järjestelmässä on valmiiksi tiedot tien pinnanvaihteluista, jos tiellä on ajettu aiemmin, joten se osaa säädellä moottorin ja I-Shift -vaihteiston toimintaa niin, että liike-energiaa hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla. I-See jäljittelee näin taitavan kuljettajan ajotapaa, I-Seen kehittäjä Anders Eriksson kertoo.

Polttoainetaloutta edistävä tietokanta

I-See osaa tallentaa pinnanvaihtelutietoja ja ladata niitä palvelimelle. Jos kuorma-auto ajaa tiellä, jonka tietoja ei vielä ole tietokannassa, se kerää tiedot ja lähettää ne automaattisesti tietokantaan. Tiedot ovat siis siellä seuraavaa kertaa varten – ja samalla myös muiden I-Seen käyttäjien käytettävissä.

– Päätiet tulevat kartoitetuksi nopeasti, kun I-See -järjestelmällä varustetut kuorma-autot lähtevät liikkumaan. Polttoainetta on mahdollista säästää siis heti jokaisessa kuorma-autossa, joka on varustettu I-See -järjestelmällä, Anders Eriksson päättää.

Anders ErikssonFuel Advice: jatkuvia säästöjä

Polttoainetta säästäviä ajotapoja hiotaan Volvon kuljettajakoulutuksessa, joka on tarkoitettu kaikentasoisille kuljettajille. Jotta säästöt jäisivät pysyviksi, tehokkain keino on henkilökohtaisen asiantuntijan jatkuva seuranta ja neuvonta. Kuljetusratkaisupäällikkö Jarkko Aine kertoo uudesta Fuel Advice -palvelusta näin:

– Aiemmin vain suuret toimijat ovat hyötyneet henkilökohtaisesta polttoaineneuvonnasta. Tämä on kuitenkin tilaustuote, joka on taloudellisesti kannattava kuorma-autojen määrään katsomatta. Kunkin analyysin jälkeen kuljettaja saa raportin, jossa eritellään tarvittavat toimenpiteet. Ja jos kysyttävää ilmenee, raportin luoneeseen polttoaineasiantuntijaan voi ottaa yhteyttä.

Fuel Advice -palvelun avulla polttoainetta voidaan säästää jopa viisi prosenttia niin, että säästöt myös pysyvät kuukaudesta toiseen.

Lue lisää I-Seen eduista
Lue lisää Volvon taloudellisista moottoreista
Tutustu polttoainetta säästäviin ratkaisuihimme ja laske säästösi

4
Polttoaine