Ajamista tukevat järjestelmät Volvo FMX -kuorma-autoon

Taitavakin kuljettaja voi joskus tarvita auttavaa kättä.

Maansiirtotehtävissä joutuu usein ajamaan vuoroin soramontulla ja vuoroin yleisillä teillä. Yleisillä teillä yhteispeli muiden tienkäyttäjien kanssa ei välttämättä ole aivan ongelmatonta. Ja soramontussakin on omat haasteensa. Apua saa kuitenkin kuljettajaa tukevista järjestelmistä.


Stretch-jarru.

Tietyissä tilanteissa, kuten käännöksissä ja ajettaessa alamäkeen liukkailla teillä, perävaunu voi kiriä kuorma-auton kiinni ja aiheuttaa vaarallisen linkkuveitsi-ilmiön. Stretch-jarru on Volvon kehittämä toiminto, joka on suunniteltu ehkäisemään tällaisia tilanteita. Se pumppujarruttaa perävaunua, mikä oikaisee ajoneuvoyhdistelmää ja pienentää vaaraa. Järjestelmä voi aktivoitua automaattisesti riskitilanteissa, jopa 50 km/h:n nopeudessa.

Hätäjarruvalo.

Jos polkaiset jarrut pohjaan, jarruvalo vilkkuu tiheään ja varoittaa takana ajavia. Tämä on tehokas keino välttää peräänajoja, jotka voivat aiheuttaa isoja ja hengenvaarallisia ketjukolareita.

ACC-vakionopeudensäädin ja etutörmäysvaroitin.

Pysy vaivattomasti muun liikenteen tahdissa. Tutkaohjattu ACC (Adaptive Cruise Control) -vakionopeudensäädin ylläpitää turvallista väliä edelläajavaan säätelemällä kaasua ja käytettävissä olevia jarruja. Jos törmäyksen riski havaitaan, tuulilasiin heijastetaan varoitusvaloja.

Kaistanvaihtovahti.

Muut tienkäyttäjät mahtuvat helposti apukuljettajanpuoleiseen kuolleeseen kulmaan. Tutkalla varustettu kaistanvaihtovahti tarkistaa kuolleen kulman, kun suuntavilkku kytketään päälle. Jos reitti ei ole selvä, järjestelmä antaa äänimerkin ja aktivoi peilin vieressä olevan merkkivalon.

ESP (Electronic Stability Program).

ESP-vakausjärjestelmä jarruttaa pyöräjarruja yksilöllisesti. Se vakauttaa koko ajoneuvoyhdistelmää ja ehkäisee linkkuveitsi-ilmiötä, kaatumista sekä perävaunun huojumista. ESP on saatavana sekä vetoautoihin että tasakuorma-autoihin.I-Shift -ohjelmisto Enhanced performance – huonoille teille

Enhanced performance – huonoille teille.

Tämä on erittäin hyödyllinen I-Shift -ohjelma. Se säätelee vaihteiden valintaa, avustaa käynnistyksessä ja tehostaa ajamista kehnoissa ja mäkisissä maasto-olosuhteissa.

Täällä on täydellinen luettelo I-Shift -ohjelmista.