I-Shift -vaihteistolla varustettu Volvo FMX

Polvia säästävä keksintö.

Ajatko maansiirtoautoa käsivälitteisellä vaihteistolla? Selvä. Laske seuraavaksi, kuinka monta kertaa vaihdat vaihteita työpäivän aikana.

Onko valmista?

Jutellaanpa nyt automatisoidusta I-Shift -vaihtamisjärjestelmästä.


I-Shift myös jokapyörävedolle

Mieli lepää.
Niin tekee myös vasen jalka.

I-Shift -vaihteistolla ajaa mielihyvin. Koska kytkinpoljinta ei ole, voit keskittää huomiosi kahteen muuhun polkimeen. I-Shift valitsee aina oikean vaihteen kehittyneen älykkyytensä avulla – automaattisesti ja nopeasti. Ohjelmisto puolestaan vaihtaa taitavammin kuin paras kuljettaja. Jos kuitenkin haluat tehdä itse enemmän, ole hyvä vain. Vaihteenvalitsimen painikkeilla voit ottaa ohjat ja vaihtaa manuaalisesti.

Nyt I-Shift on saatavana lisävarusteena myös jokapyörävetoisille kuorma-autoille.

Lue artikkeli, jossa Astrid Drewsen kertoo laajenevasta I-Shift -tarjonnasta

I-Shift vähentää kulutusta

I-Shift vähentää kulutusta.
Selvää säästöä rullaamalla.

I-Shift on suunniteltu säästämään polttoainetta. Sisäiset häviöt ovat ensinnäkin erittäin vähäisiä, jopa käsivälitteisiä vaihteistoja pienempiä. Suurin merkitys on kuitenkin elektroniikalla.

Economy-tilassa jokainen vaihteenvaihto ajoitetaan piiruntarkasti, jotta moottori käy mahdollisimman taloudellisella kierrosalueella. Ja sitten on vielä I-Roll. Se on ainutlaatuinen toiminto, joka kytkee voimansiirron käytöstä automaattisesti alamäessä ja hyödyntää polttoaineen asemesta kuorma-auton liike-energiaa. Lopputulos? Polttoaineenkulutus pienenee jopa 2 %.

Parempi käyttöaste

Parempi käyttöaste.

Tien päällä tienaa, ei varikolla. Kaikki sen tietävät. Siksi olemme tehneet muutoksia, jotka parantavat kuorma-auton käyttöastetta. Sekä I-Shift -vaihteiston että käsivälitteisten vaihteistojen öljynvaihtoväli on nyt jopa 450 000 kilometriä. I-Shift -vaihteistossa myös kytkimen käyttöikä on entistä pidempi ja korjaamon diagnostiikkajärjestelmätoiminnot entistä parempia.

I-Shiftin toimintaperiaate

Toimintaperiaate.

Vaikutelma voi olla outo. I-Shiftin, modernien vaihteistojen edelläkävijän, pinnan alta paljastuu vanhan koulukunnan synkronoimaton, mekaaninen vaihteisto (siitä pieni koko ja vähäinen sisäinen tehohäviö). I-Shift -vaihteisto on tietenkin monipuolisempi kuin silmä paljastaa. Salaisuus piilee älykkäässä, elektronisessa ohjausyksikössä. Se säätelee paineilmajärjestelmää, joka huolehtii kytkimen käytöstä ja vaihteiden vaihdoista. Vaihteisto saa jatkuvasti tietoja esimerkiksi ajoneuvon nopeudesta, kiihdytyksestä, painosta, tienpinnan kaltevuudesta ja väännön tarpeesta, jotta jokainen vaihto voidaan tehdä piiruntarkasti. Se viestii tiiviisti moottorin kanssa, ja moottori nopeuttaa sekä sujuvoittaa vaihtamista edelleen säätämällä kierroksia ja moottorijarrun tehoa.

I-Shift -valikoima

Tyyppi Suurin vaihde Moottorin vääntömomentti Hyväksytty yhdistelmän kokonaispaino (tonnia)
AT2412E Suora 2 400 Nm 44 t
AT2612E Suora 2 600 Nm 60 t
ATO2612E Ylivaihde 2 600 Nm 60 t

Millainen I-Shift saisi olla?

Ohjelmien avulla I-Shift voidaan räätälöidä yksilöllisiin ajo-olosuhteisiin.


I-Shift -ohjelmisto jakelu- ja maansiirtokuljetuksiin I-Shiftin polttoainetaloudellisuusohjelmisto

Jakeluajo-ohjelmisto (TP-DICON)

Polttoainetaloudellisuusohjelmisto (TP-FUEC)

Sovittaa vaihteiston toiminnan jakelu- ja maansiirtokuljetuksiin. Toiminnot auttavat kuljettajaa liikkeellelähdöissä ja esimerkiksi terminaaliajossa. Kehittyneitä toimintoja, joiden ansiosta polttoaineenkulutus on mahdollisimman vähäistä. Sopii erityisesti kaukokuljetuksiin.

I-Shiftin polttoainetaloudellisuusohjelmisto ja I-See

I-Shiftin raskaskuljetus-ohjelmisto

Polttoainetaloudellisuusohjelmisto mkl. I-See (TP-FUEC3)

Raskaskuljetusohjelmisto (TP-HD)

Täydentää Polttoainetaloudellisuus-ohjelmistoa I-See-toiminnolla (mukana myös I-Cruise), joten polttoainetta säästyy vieläkin enemmän. Optimoi I-Shift -vaihteiston toiminnan raskaille yhdistelmäajoneuvoille.

I-Shift -ohjelmapaketit

Toiminnot TP-BAS TP-DICON TP-FUEC TP-FUEC3 TP-HD*
Basic Shift Strategy
Performance Shift
Basic Gear Selection Adjustment
Gearbox Oil Temperature Monitor
Enhanced Shift Strategy
Launch Control
I-Roll
Smart Cruise Control
I-See, mukana I-Cruise  
Heavy Duty GCW Control
Täydentävät ohjelmat
Enhanced PTO Functions
Enhanced Gear Selection Adjustment, mkl. Kickdown
Enhanced performance – huonoille teille
*Saatavana vain AT2612E-malleihin.