Volvo FMX:n ilmajousitus
Kun tie näyttää tältä, polje vaan kaasua

Kuljettajan mukavuutta parantavan ilmajousituksen käyttö on tähän asti rajoittunut lähinnä tieajoneuvoihin, koska maavara ei ole riittänyt muuhun. Mutta Volvo Trucksin insinöörit päättivät laittaa kehittämänsä ilmajousituksen uusiksi. He yhdistivät lehtijousituksen maavaran ilmajousituksen mukavuuteen ja tehokkuuteen.

Maansiirtoajossa ei juuri ole varaa siihen, että jousituksen osat tai ilmapalkeet ovat akselitason alapuolella. Tällainen sijoittelu vähentää tärkeää maavaraa. – Siksi nämä osat on sijoitettu vähemmän vaurioalttiiseen paikkaan vetoakselin yläpuolelle, tuotesuunnittelija Bosse Franzon kertoo. – Näin on saatu vähintään 300 millimetrin maavara, eikä jousitus ole enää samalla tavalla alttiina maasta työntyville tai irtonaisille kiville.

Joustava mutta jämäkkä

Myös entistä paremmilla kallistuksenvakaajilla on uudessa ilmajousituksessa tärkeä rooli. Uudessa ratkaisussa ne on sijoitettu keskelle akselien väliin ja käännetty ylöspäin, ja ne välittävät tien ja perävaunun voimat rungon jäykimpään osaan, mikä parantaa kallistusvakautta.

– Ilmajousituksen toimintaa ohjataan älykkäällä hallintajärjestelmällä, joka huolehtii kuorman optimaalisesta jakautumisesta akselien välillä kippausvakauden maksimoimiseksi, strateginen suunnittelija Peter Frleta lisää. – Luvassa on yllätys niille, jotka luulevat ilmajousitteisten kippiautojen poikkeuksetta keinuvan hervottomasti kippauksen aikana.

Ei enää alttiina irtonaisille kiville

Soran kuskaaminenko mukavaa?

Kuoppaisten louhosteiden täristysvaikutuksen kokenut Peter Frleta uskoo ilmajousituksen nimenomaan pääsevän oikeuksiinsa mainituissa olosuhteissa: – Tärinä etenee rungon kautta ohjaamoon ja sitä myöten kuljettajaan. Kuljettajasta tuntuu kuin häntä ravisteltaisiin kappaleiksi, Frleta kertoo. Hän miettii hetken ja jatkaa: – Ei siis ihme, että uutta ilmajousitusta koeajaneet kuljettajat jatkoivat testaamista mielellään. Heitä ei enää huvittanut palata perinteiseen kuorma-autoon ja samaan vanhaan höykytykseen.

Uusi ilmajousitus on hyvä myös kuorma-auton kannalta, sillä tärinävaurioiden vähetessä myös käyttöaste paranee. Kaiken huipuksi rivakampi vauhti parantaa tuottavuutta. – Havaintojemme mukaan ajonopeus kasvoi 5–10 km/h, juuri mukavuuden parantumisen seurauksena, Peter Frleta lisää.

Lyhyempi ylitys

Uudenmallisessa jousituksessa taka-akselin taakse ei jää kippaamista häiritseviä osia. Tästä koituu muun muassa se etu, että kuorma voidaan kipata suoraan asfaltinlevittimeen. – Kippiakseli voidaan sijoittaa hyvin lähelle takapyörää, jolloin ylitys jää hyvin lyhyeksi. Uudesta ilmajousituksesta on monenlaista hyötyä, mutta se onkin ensimmäinen nimenomaan maansiirtoajoon suunniteltu ilmajousitus, Bosse Franzon sanoo.

Lähes kaikkiin akselikokoonpanoihin

Uusi ilmajousitus on nyt saatavana lähes kaikkiin akselikokoonpanoihin, myös vetävällä etuakselilla varustettuihin kuorma-autoihin (4×4, 6×6, 8×6 ja 10×6). Enimmäiskuormakapasiteetti on suuri – 26 tonnia kaksiakselisella telillä ja 36 tonnia tridem-telillä eli neliakselisen kuorma-auton (kuten 8×4) kokonaiskuormakapasiteetti on 46 tonnia.

Peter Frleta

Paras mahdollinen

Erikoiskorkealla maansiirtoalustalla varustettuun Volvo FMX:ään voidaan tilata takailmajousitus joko rumpu- tai levyjarruilla varustettuna. Bosse Franzonin näkemyksen mukaan tämä yhdessä Tridem-rakenteiden kanssa on keskeistä loistavan hallittavuuden kannalta. – Mahdollisuus varustaa kuorma-auto levyjarruilla mahdollistaa myös Volvo Dynamic Steering -ohjausjärjestelmän käyttämisen. Kun kuorma-auton jousitus, jarrut ja ohjaus ovat parhaat mahdolliset, koko ajoneuvo saa aivan uuden luonteen.

Peter Frleta muistuttaa häntä I-Shiftistä. – Siinä tapauksessa haluan omaan kuorma-autooni myös parhaan mahdollisen vaihteiston.

Lue lisää maansiirtoautojen takailmajousituksesta

7
Ilmajousitus