Ota ohjat pidosta - automaattisesti

Kuran tai hiekan peittämällä tiellä ajoneuvo on syytä pitää liikkeessä – muuten voi seurata hankaluuksia. Tällaisissa oloissa on vaikea päihittää Volvo FMX:n vetävää etuakselia. Etenkin nyt, kun siinä on mukana uusi automaattinen luistonesto-ominaisuus (ATC), joka kytkee etuakselivedon päälle automaattisesti tarpeen mukaan.

On vaikea uskoa, että maansiirtosegmentin päällikkö puhtaine valkoisine paitoineen on juuri palannut kotiin Brasiliassa kokemastaan mutakylvystä, kunnes hän alkaa kertoa uuden automaattisen jokapyörävedon eduista.

Niin sanottu paniikkinappula

– Vetävä etuakselimme on alusta alkaen suunniteltu tarpeen mukaan valittavassa olevaksi ja helposti päälle kytkettäväksi. Halusimme kuitenkin vähentää kuljettajan stressiä entisestään kehittämällä etuakselia lisää. Automaattinen luistonestojärjestelmä antaa tarvittavan pidon varmasti, mutta vain, kun sitä tarvitaan, kertoo Jonas Odermalm.

Pienempi polttoaineenkulutus

Jokapyöräveto on maansiirtoautoille tyypillinen ratkaisu. Volvon lähestymistapa on kuitenkin erilainen. Jonas Odermalm kertaa erämaassa tehtyä tutkimustyötä: – Jokapyörävetoa tarvitaan oikeastaan vain 2–5 prosenttia kokonaisajasta. Tästä voidaan laskea, että 95 prosenttia ajasta vetävä etuakseli tuhlaa polttoainetta – ellei alla ole automaattisen luistonestojärjestelmällä varustettu FMX.

Vapaasti rullaten

Olosuhteiden salliessa järjestelmä kytkee etuakselin automaattisesti irti. Tämä tarkoittaa suoraa voimansiirtoa moottorin ja vetävän taka-akselin välillä, jolloin muut pyörät pyörivät vapaasti ja polttoainetta kuluu vähemmän. Samalla kuorma-auton hallittavuus paranee huomattavasti, koska eturenkaiden pito voidaan hyödyntää kokonaan ohjauksessa. Kaiken lisäksi myös etuakselin kuluminen vähenee.

Liikkuvuutta äärioloihin

Kuorma-autoissa, joissa on kuusi vetävää pyörää, tarvitaan ennen kaikkea tasauspyörästön lukkoa, joka lukitsee kaksi ylhäältä katsottuna kulmittain sijaitsevaa vetävää takapyörää telin vastakkaisilla puolilla. Jonas Odermalmin mukaan tämä riittää monessa tilanteessa. – Kun olosuhteet käyvät oikein liukkaiksi, vetävä etuakseli kytketään päälle. Tämän avulla selvitään useimmista tilanteista, joten voidaan jo alkaa puhua äärimmäisestä liikkuvuudesta.

– Sen lisäksi meillä on vielä niin sanottu paniikkinappula, nimittäin etulukko. Sillä lukitaan etuakselin tasauspyörästö, mikä vaikeuttaa ajoneuvon ohjaamista merkittävästi mutta auttaa kuiville pääsyssä.

Jonas Odermalm

Päälle ja pois

Jonas Odermalm ei kauaa jahkaile vastatessaan kysymykseen siitä, mikä tämäntyyppisessä liikkuvuudessa houkuttelee. – ATC tarjoaa kaikki valittavan vetävän etuakselin edut yhdistettynä kiinteän järjestelmän ajomukavuuteen. Uskon tämän ominaisuuden saavan arvostusta kuljettajilta, ajoivatpa nämä sitten teiden kunnossapitoon käytettäviä 4×4-huoltoajoneuvoja, erämaassa öljyputkien parissa käytettäviä 6×6-kippiautoja, louhoksilla käytettäviä 8×6-kippiautoja tai hiekkaisilla rakennustyömailla käytettäviä 10×6-nostinautoja.

– Houkuttelevuutta toki lisää Volvon maine kestävien ja luotettavien ratkaisujen toimittajana, hän lisää.

Lue lisää automaattisesta luistonestojärjestelmästä


Find Your Dealer

8
Liikkuvuus