Ohjaamiseen riittää pikkusormi – Volvo Dynamic Steering

Volvo Dynamic Steering -ohjausjärjestelmä on alan suurin uutinen sitten ohjaustehostimen. Uudessa Volvo FMX -kuorma-autossa se toimii mainiosti kaikkein haastavimmillakin pinnoilla, niin tiellä kuin maastossakin, ja säästää kuljettajan voimia. Nyt järjestelmä on saatavana myös kahdella etuakselilla varustettuihin autoihin eli sen edut ovat käytettävissä myös yleisimmässä maansiirtotehtävissä.

– Juuri tällaista tarvitaan maansiirtoajossa – fiksua teknologiaa kuljettajan ja kuoppaisen tien väliin, toteaa alustoja kehittävä vanhempi suunnittelija Jan-Inge Svensson.

Suurin ongelma pienet kuopat

Ohjausta yhdellä sormella

Tehostusvoima on progressiivinen, joten Volvo Dynamic Steering -ohjausjärjestelmästä on paljon apua pienillä nopeuksilla. Jatkuva kääntyminen raskaan kuorman kanssa voi pienellä nopeudella olla todella työlästä. – Kuljettajat joutuvat usein nojaamaan eteenpäin saadakseen lisää voimaa ohjausliikkeeseen, kehitysinsinööri Kristoffer Tagesson kertoo. – Mutta tämän innovaation ansiosta täyteen lastatun kuorma-auton ohjaamiseen riittää yksi sormi. Ohjausjärjestelmä tuottaa joka tilanteessa juuri oikean määrän voimaa, joten ohjauspyörä kääntyy aina samalla tavoin riippumatta tiestä johtuvista häiriötekijöistä. Tämä lisää ohjaamisen ennakoitavuutta merkittävästi.

Nyt myös kaksoisetuakseleihin

Volvo Dynamic Steering -ohjausjärjestelmä on nyt saatavana myös kahdella etuakselilla varustettuihin kuorma-autoihin. Tämä on varmasti tervetullut uutinen monille kuljettajille, sillä kahdella etuakselilla varustettu 8×4-malli on erittäin yleisesti käytetty kippiauto monissa maissa. Näillä kuorma-autoilla kuljetetaan yleensä raskaita kuormia, joten normaalin kaksiakselisen mallin ohjaamiseen vaaditaan huomattavasti enemmän voimaa kuin yksiakselisessa mallissa.

Kuopat eivät tunnu, työteho paranee

Volvo Dynamic Steering -ohjausjärjestelmässä on monia edistyneitä ominaisuuksia, joita henkilöauton ohjaustehostimesta ei löydy. Kuten Jan-Inge Svensson kertoo, sillä voidaan esimerkiksi vaimentaa tiestä johtuvat häiriötekijät.

– Kuopat tuntuvat yleensä iskuna ohjauspyörässä, uusi järjestelmä vaimentaa häiriöt ennen niiden kulkeutumista ohjauspyörään. Suurimpana ongelmana ovat pienet kuopat, sillä ne voivat tehdä soratiestä todella tärisevän, ja tällöin nopeutta on alennettava. Niinpä ohjausjärjestelmä voi joko vähentää tai kasvattaa työn tuottavuutta.

 

Volvo Dynamic Steering poistaa taakan kuljettajan harteilta.
Hartiat

Väsymys riesana

Asfaltin pinnalle muodostuneella jäällä tai maansiirtotyömaalla ajettaessa ajoneuvo tärisee niin, että myös kuljettaja tärisee kauttaaltaan. – Suodattamalla häiriötekijät pois voidaan vähentää ajamisen rasitusta. Näin kuljettaja pysyy virkeämpänä, mikä parantaa ajamisen turvallisuutta ja työn jälkeä, Jan-Inge Svensson selittää.

Kevyesti peruuttaen

– Kun kuorma-auton etuakselilla on yhdeksän tai kymmenen tonnia painoa, peruuttaminen käy hyvinkin työstä, Kristoffer Tagesson kertoo. – Volvo Dynamic Steering -järjestelmän ansiosta höyhenenkevyet liikkeet riittävät peruutusvaihteella ohjaamiseen. Kun päästät ohjauspyörän, se palautuu pehmeästi keskiasentoon, kunnes pyörät ovat jälleen suorassa. Ohjauspyörän keskiasentoon palauttavan ominaisuuden ansiosta tehostustoiminto vapautuu, kun pyörät ovat taas suorassa.

Tarkkuutta reaaliajassa

Volvo Dynamic Steering -järjestelmässä hydraulinen ohjaus ja sähkömoottori tuottavat yhdessä jopa 85 prosenttia tarvittavasta ohjausvoimasta pienillä nopeuksilla. Moottorin toimintaa säädellään elektronisesti 2 000 kertaa sekunnissa, joten ohjausta tehostetaan joka hetki parhaalla mahdollisella tavalla. – Tuosta saa käsityksen järjestelmän tarkkuudesta, Jan-Inge Svensson toteaa.

– Teknologia perustuu vääntömomenttia säätelevään järjestelmään, minkä ansiosta sen toimintoja voidaan täydentää tulevaisuudessa huomattavasti. Uskon, että tämä tekee ohjaukselle sen, mitä I-Shift teki vaihtamiselle. Siitä tulee erittäin suosittu lisävaruste.

Jan-Inge Svensson

Vauhdissa pikkuasioiden merkitys korostuu

Uusi ohjausjärjestelmä pystyy myös kompensoimaan pyörien välisiä kitkaeroja, joita ilmenee yleisesti epätasaisilla pinnoilla jarrutettaessa. Toinen järjestelmän ominaisuus kompensoi tien kallistuksesta aiheutuvaa ajautumista, josta on aiemmin koitunut alituista harmia kuljettajille. Nämä molemmat ominaisuudet tuottavat entistä paremman suuntavakavuuden ja puhdasta ohjausvoimaa. – Mitä hankalampi maasto, sitä suurempi hyöty, Kristoffer Tagesson toteaa. – Volvo Dynamic Steering -järjestelmän ansiosta moniakselinenkin ajoneuvo tuntuu samalta kuin tavallinen kuorma-auto tavallisella tiellä.

Vähemmän kulumisvammoja

Yhä nuoremmilla kuljettajilla on nykyään vaivoja niska- ja hartiaseudulla. Eikä vähiten maansiirtotöissä. – Tässä valossa Volvo Dynamic Steering ei ole pelkkä mukavuusominaisuus, Jan-Inge Svensson kertoo. – Sen avulla kuljettajaan kohdistuva rasitus lievenee ja työn tuottavuus paranee. Kuljettajan näkökulmasta tämä tarkoittaa aktiiviuran pitenemistä ja hartiavaivoilta välttymistä. Ja kun hyvistä kuljettajista on nykyään pulaa, vähentyneiden sairauspoissaolojen ja parantuneen tuottavuuden vaikutukset ovat tärkeämpiä kuin koskaan.

Molemmat insinöörit ovat silminnähden tyytyväisiä järjestelmän etuihin. – Näin on, Kristoffer Tagesson vahvistaa. – Uusi ohjausjärjestelmä jopa ylittää odotuksemme.

Tutustu Volvo Dynamic Steering -järjestelmästä maansiirtotyömaalla saatavaan hyötyyn

2
Ohjaus