Esteetön näkymä on rakenteellinen ominaisuus

Asiakasklinikoilla kuljettajat ja kuljetusyritysten edustajat ovat kertoneet, että tehokkuuden merkitys on entisestään korostunut. Uusi ohjauspyörä, kojelauta ja yhdistelmämittaristo nousevat heti puheenaiheiksi.

Ohjaamossa syntyy ensimmäisenä mielikuva mukavuudesta ja toimivuudesta. Jotkut kommentoivat kuljettajan istuimeen tehtyjä pieniä parannuksia, ja uudistetut säilytystilat ovat kaikkien mieleen.

Ohjaamon ilmeen on oltava rauhallinen

Kestävää suunnittelua

Louise Karlsson ja Malin Gabre ovat tuotesuunnittelijoita. Tuntuu sopivalta keskustella heidän kanssaan uuden ohjaamon sisätiloista täällä – huoneessa, joka kylpee päivänvalossa. Olemme rakennuksessa, jossa ensimmäiset Volvot aikoinaan valmistettiin.

– Voidakseen tehdä työnsä hyvin kuljettajilla on ennen kaikkea oltava hyvä näkyvyys, ja heidän on voitava istua mukavasti ja tukevasti, Malin Gabre aloittaa, ja hänen kollegansa jatkaa: – Siksi teemme kovasti töitä näkyvyyden ja ulottuvuuden parissa: alituisesti käytettävien hallintalaitteiden on oltava helposti niin lyhyiden kuin pitkienkin kuljettajien ulottuvilla. Volvo FMX:n ohjaamo sijaitsee alustassa alhaalla, joten kulku kuorma-autoon käy varsin vaivattomasti.

Näkyvyydestä tinkimättä

Yhdistelmämittaristosta kuljettaja näkee tärkeät tiedot yhdellä vilkaisulla, ja harvemmin käytettävät hallintalaitteet on sijoitettu kauemmas. SID (Secondary Information Display) -näyttö on nyt integroitu uuteen kojelautaan. Vanha näyttö oli esiin ponnahtava. Louise Karlsson kertoo puhdaslinjaisen ja selväpiirteisen muotoilun perusteista. – On tärkeää pitää ohjaamon ilme rauhallisena, jotta kuljettaja voi keskittyä siihen, mitä ulkopuolella tapahtuu. Uutta kuorma-autoa ajaneet kuljettajat ovat vahvistaneet näkyvyyden entistäkin paremmaksi.

Tärkeimmät painikkeet parhaille paikoille

Monet tekniset parannukset ovat peräisin uudesta Volvo FH -mallista. Niihin lukeutuvat esimerkiksi mukautettavat katkaisimet, joiden avulla kuljettaja voi valita, mitkä toiminnot ovat lähimpänä ohjauspyörää. – Kuljettaja voi järjestellä toiminnot uudelleen, jos hänen työtapansa on tavallisuudesta poikkeava ja meidän kannaltamme vaikeasti ennakoitava, Malin Gabre kertoo.

Volvo FMX -työympäristö

Yhtä ohjauspyörän kanssa

Monet toiminnot on siirretty hallintavivuista ohjauspyörään upotettuihin hallintalaitteisiin. Ne on ryhmitelty loogisesti toiminnon luonteen mukaan ja vieläpä niin, että ne löytyvät helposti näppituntumalla. Louise Karlssonin mukaan uusi muotoilu on hyvä myös väsyneille käsivarsille: – Uuteen ohjauspyörään voi tarttua monella eri tavalla, joten kuljettaja löytää aina itselleen sopivan vaihtoehdon. Yhdessä ohjaamisen rasittavuutta vähentävän Volvo Dynamic Steering -ohjausjärjestelmän kanssa se todella parantaa ergonomiaa kuljettajan kannalta.

Louise Karlsson

Parempi työympäristö

– Olemme miettineet paljon ohjaamoa työympäristönä. Valtaosa kuljettajien työajasta kuluu ohjaamossa, ja he myös säilyttävät tavaroitaan siellä. Sen vuoksi kuljettajan istuimen takana on uutta säilytystilaa asiakirjoille, ja oven säilytyslokero on nyt huomattavasti entistä parempi. Tilavuudestaan huolimatta se ei ole esteenä, kun kuorma-autoon kuljetaan, Malin Gabre kertoo.

Uudessa ohjaamossa on lukemattomia kuljettajan elämää helpottavia yksityiskohtia. Näistä voidaan mainita esimerkiksi kojelaudan entistä suurempi tavarasyvennys, jossa on kynäteline, paikka matkapuhelimelle sekä USB-pistokesyvennys. – Mukana on jopa esiin taitettava pulloteline, johon mahtuu jopa kahden litran limsapullo – jos kuljettajalla sattuu olemaan jano, Malin Gabre lisää.

Volvo FMX:n paineilmapistooli

Pikkuroskat pihalle paineilmalla

Toinen uusi ominaisuus on paineilmapistooli, joka saa paineilman istuimen paineilmalähdöstä. Louise Karlsson kertoo sen hyödyllisyydestä: – Sen avulla hallintalaitteet ja kojelauta on helppo pitää siistinä, vaikka ympäristö on usein hyvin pölyinen. Oviaukossa ei ole karmeja tai reunuksia, joten voit puhaltaa pikkuroskat suoraan ulos.

Sisätilan värisuunnittelu on tummempi kuin FM-sisarmallissa. Tummissa väreissä lika ja tahrat eivät näy niin selvästi. Värinä on mustanruskea Raven.

Tutustu ohjaamon sisätilojen yksityiskohtiin

6
Työympäristö