Az automatikus klímaberendezés

Tesztek során kimutattuk, hogy ha nagyon meleg van, a vezetők hajlamosak hibázni és tévesen megítélni a szituációt. Más szóval a környezeti viszonyoknak nagy hatásuk van az ember vezetési hatékonyságára és biztonságára.

A vezetőfülke optimális klímájának megteremtéséhez azonban nem elég egy egyszerű légkondicionáló - egy ventilátor meg egy fűtő-hűtő berendezés. Ezért kifejlesztettük a Volvo Electronic Climate Control (ECC) nevű, új kategóriát teremtő klímaberendezést teherautóinkhoz.

Az ECC használata esetén mindössze a hőmérséklet-szabályzó gombot kell a kívánt hőmérsékletre állítani, a többinek a rendszer már gondját viseli. Az ECC rendkívül fejlett rendszer, figyelemmel követi a külső és a belső hőmérsékletet, a párologtató hőmérsékletét, a jármű sebességét, a motor fordulatszámát, illetve számos más paramétert. A termosztát ennek megfelelően vezérli a fülke hőmérsékletét, a levegő szétosztását, a légáramlást, valamint a beáramló friss levegő mennyiségét.

Ennek ellenére a fülke klímaszabályozása a vezető kezében marad. Elég egy gombot megnyomnia, és amilyen egyszerűen bekapcsolta, ki is kapcsolhatja az automatikus üzemmódot.