Saját segédpilóta

Engedje meg, hogy bemutassuk ACC (Adaptive Cruise Control, adaptív menetirányítási) rendszerünket, amely az egyik legfejlettebb az új fedélzeti rendszerek között. Célja a stressztényezők csökkentése és a vezető kényelmének növelése. Ezt új, intelligens elektronika segítségével éri el.

Az ACC szenzorok segítségével érzékeli, ha a teherautó túl közel kerül az előtte haladó járműhöz. Ekkor módosítja a teherautó sebességét: csökkenti a beáramló üzemanyag-mennyiséget, valamint aktiválja a retardert és a motorféket. Ha a retarder és a motorfék nem fékezi le eléggé a teherautót, és az még mindig túl gyorsan közeledik az előtte haladó járműhöz, a vezető figyelmeztetést kap, amelyet követően maga fékezhet. Ezzel csökkenthető a követési távolság be nem tartásából fakadó baleset kockázata.


 

Megemlíthetjük még az emelkedőn való elindulást segítő gombot is, amellyel a vezető fenntarthatja a féknyomást akkor is, amikor meredek lejtőn való elinduláskor elveszi a lábát a fékpedálról, és a gázpedálra lép. Ez, azonkívül hogy kényelmes és megnyugtató, a biztonságot is fokozza.

Az ACC különösen hosszú útvonalakon bizonyult hasznosnak, ahol sokat kell főútvonalon és autópályán haladni, és ahol sok stressztényező jelentkezik. Az ACC az első lépés a Volvo Trucks vállalaton belül "A biztonságos követési távolság megtartása" néven emlegetett célunk elérése felé. Már folyamatban van a következő lépések megtétele is.