A legértékesebb rakomány megóvása

A balesetek során a leggyakrabban vagy felborul a teherautó, vagy frontálisan ütközik egy másik járművel. Ebben az esetben, valamint más olyan balesetekben, ahol a vezetőfülkének egy külső tárgy ütközik, vagy a fülke a földnek ütődik, az a fülke elsődleges feladata, hogy hátrafelé továbbítsa az energiát. Ennek az a célja, hogy fülkén belül elég hely maradjon a benne tartózkodók számára a túléléshez.

Ennek érdekében a fülke váza nagyerősségű acélból készült, az ajtóknál és elöl külön meg van erősítve. A fülke felfüggesztése is úgy van kialakítva, hogy bizonyos mértékig engedjen az erőhatásoknak. Így a fülke hátranyomódik, aminek köszönhetően kevésbé deformálódik, nem hatolnak bele a külső objektumok, ez pedig csökkenti a vezető sérülésének veszélyét. 
 

Minden Volvo vezetőfülke megfelel a fülke erősségére vonatkozó svéd előírásoknak - amelyek a legszigorúbbak a világon. A tesztsorozatban szerepel az elülső ingás teszt is, amely többek között a felborulással járó balesetekben előforduló, a földön álló objektumokkal való ütközést is szimulálja. És akkor még nem szóltunk a hátulsó ingás tesztről, amely azt az esetet szimulálja, hogy elszabadul a teher, és eltalálja a fülke hátoldalát.