2013. 09. 19.

Az új Volvo FMX-et olyan könnyű irányítani, hogy még egy hörcsög is átveheti a kormánykereketA „Hörcsög mutatvány” című film hatalmas siker lett a Youtube-on, és mindössze egy hét alatt több mint 3,4 millió alkalommal nézték meg. A filmben a Volvo Dinamikus Kormányzással ellátott új Volvo FMX-et egy hörcsög kormányozza egy kőfejtő rossz minőségű, kanyargós útjain.

 

A Volvo Dinamikus Kormányzás a Volvo Trucks egy új rendszere, amely lehetővé teszi a jelentős terheléssel közlekedő teherautó erőfeszítés nélküli kormányzását. Kis sebességnél egy elektromos motor átveszi a járművezető izmainak munkáját. A rendszer fejlesztői minden üzemelési körülmény között tökéletes kormányzási érzés elérésére törekedtek.

„Kis sebesség mellett az alaposan megterhelt járművel is annyira könnyű a manőverezés, hogy akár egyetlen ujjal is kormányozhatunk. Autópályán haladva pedig ez a dinamikus kormányzási rendszer felülmúlhatatlan iránytartást biztosít" - magyarázza Jan-Inge Svensson, a Volvo Trucks rendszerszoftver-fejlesztésért felelős szakembere.

Elektromos motor csökkenti a járművezető igénybevételét

A Volvo Dinamikus Kormányzás egy hagyományos, mechanikus kormányzási rendszeren alapul, amelynél kormányoszlop csatlakozik a kormányműhöz. Egy hidraulikus rásegítési rendszer hozza létre azt az erőt, ami segít a járművezetőnek a teherautó kerekeinek elfordításában. A Volvo rendszere egy elektronikusan vezérelt elektromos motort is tartalmaz, amely a kormányoszlophoz csatlakozik. Ez az elektromos motor együttműködik a hidraulikus kormányrásegítéssel, és másodpercenként több ezer szabályzó jelet kap az elektronikus vezérlőegységétől. Kis sebességnél az elektromos motor plusz erőt biztosít, nagyobb sebességnél pedig az elektromos motor automatikusan szabályozza a kormányzást, és kompenzálja a kormánykeréken jelentkező egyenetlenségeket, amelyeket például oldalszél vagy az útfelület hibái okozhatnak.

Az elektronikus vezérlőegység a rendszer agya, és folyamatosan információkat kap a teherautó érzékelőitől.

„Számos különböző helyen találhatók érzékelők, és együttesen teljes képet nyújtanak arról, hogy mi történik a teherautóval. A kerekeknél és a sebességváltó kihajtótengelyénél lévő érzékelők mérik például a jármű haladási sebességét, míg más érzékelők az aktuális sebességi fokozatot azonosítják" - magyarázza Sten Ragnhult, aki a rendszer hardverének fejlesztését vezette a Volvo Trucks-nál.

A „Hörcsög mutatvány" című filmben úgy teszik próbára a technológiát, hogy egy 175 gramm súlyú hörcsög kormányozza a teherautót. A tesztet Spanyolországban, egy Ourense városában található kőbányában hajtották végre. A kormánykerékre egy speciális kialakítású hörcsögkereket szereltek fel. A gáz- és a fékpedált egy tapasztalt kaszkadőr kezelte, illetve egy répa segítségével ő vette rá a hörcsögöt is arra, hogy a megfelelő irányba kormányozzon. A filmen látható, ahogy a nagy teherautó finoman és biztonságosan felkapaszkodik a kőfejtő kanyargós és szűk hegyi útjain.

„Biztosíthatom Önöket, hogy ez nem trükk - a hörcsög valóban képes kormányozni a teherautót" - mondja Sten Ragnhult, aki kollégájával, Jan-Inge Svenssonnal együtt jelen volt a spanyolországi teszten.

Nézze meg „A hörcsög mutatvány" http://www.youtube.com/watch?v=hUF_PpJTwF8

című filmet 

Nézze meg, hogyan készültek a tesztre a mérnökök Spanyolországban: http://www.youtube.com/watch?v=7xBoRXC2D-4

Így működik a Volvo Dinamikus Kormányzás: www.youtube.com/watch?v=pn6dwyUqvA8

2013. szeptember 19.

A Volvo Dinamikus Kormányzás előnyei:

  • Kis sebességnél az elektromos motor átveszi a járművezető izmainak munkáját. A járművezető így nyugodtan hátradőlhet és lazíthat, anélkül, hogy kormányzáskor meg kellene erőltetnie a vállait vagy a karjait.
  • Az útfelület egyenetlenségeiből, mint például a repedésekből vagy a lyukakból eredő zavaró hatások kiküszöbölésre kerülnek. Ennek eredményeként a kormányzási érzet sokkal biztosabb, mivel a járművezetőnek nem kell folyamatosan korrigálnia a kormánykerékkel.
  • A pontos irányítás autópályán jobb iránytartási stabilitási érzetet eredményez, ami pedig nyugodtabb vezetési élményt és bármilyen sebesség mellett is teljes irányítást biztosít a járművezető számára. A dinamikus kormányzási rendszer gyakorlatilag mindazon kis kormánymozdulatokat szükségtelenné teszi, amelyek egyébként olyannyira az autópályás vezetés részét képezik.
  • A rendszer képes kompenzálni erősen dőlő úton és oldalszélben, így a járművezetőnek nem kell folyamatosan erőt kifejtve „ellenkormányoznia" az egyenes haladáshoz. Ez egy jelentős előny, amely a biztonságosabb és a kényelmesebb vezetést is elősegíti.

A Volvo FM és a Volvo FH szintén felszerelhető Volvo Dinamikus Kormányzással.

További információk: Papp Ágnes, telefon +36 1 253 0886, e-mail agnes.papp@volvo.com

A filmet Los Tres Cunados-ban, Spanyolországban forgatták. image/x-png 1,5 MB
Az új Volvo FMX image/x-png 1,8 MB
Illusztráció a Volvo Dinamikus Kormányzásról. image/x-png 433,9 KB
Los Tres Cunados, Spanyolország image/x-png 1,2 MB
Seon Rogers image/x-png 951,9 KB
Seon Rogers - sofőr a "Hörcsög mutatvány" című filmben. image/x-png 764,1 KB
vissza

Fizessen elő a Volvo Trucks híreire

Szeretne e-mailben vagy mobilon értesülni arróül, amikor új hír kerül fel erre a weboldalra? Töltse ki a lenti adatokat

  •  
  •  
  •  
  •  

Ennek a bejelölésével hozzájárul, hogy a Volvo Trucks tárolja az ön személyes adatait az előfizetésével kapcsolatban