2013. 05. 14.

Az új Volvo FE és Volvo FL – városi és elővárosi szállításra optimalizálvaAz új Volvo FE és Volvo FL teherautók most még könnyebben vezethetők városi körülmények között, ahol gyors, zökkenőmentes és tiszta szállításra van szükség. Az új teherautók továbbfejlesztett járművezetői környezetet kínálnak, a Volvo FL kínálata pedig egy rendkívül versenyképes, négyhengeres, 5 literes motorral bővült.

 

„A járművezetőknek minden műszak során számos alkalommal kell be- és kiszállniuk a teherautóból. Ezért arra összpontosítottunk, hogy kényelmes, jól használható járművezetői környezetet alakítsunk ki, minden irányba jó kilátással" - mondja Claes Nilsson, a Volvo Trucks elnöke.

A járművezetők munkakörülményei az új, letisztultabb műszerezettségnek, valamint az új, integrált fejtámlát és biztonsági övet tartalmazó ergonomikus üléseknek köszönhetően javultak. Az ülések, illetve az üléseket a padlóhoz rögzítő elemek megerősítése segít a biztonság fokozásában baleset esetén.

Új motorok

Még hatékonyabbá válik az üzemelés a két új, házon belül kifejlesztett, 8, illetve 5 literes motornak köszönhetően:

  • Az új hathengeres D8 motor lökettérfogata 7,7 liter, és három különböző teljesítményszinttel rendelhető: 320 LE/1200 Nm, 280 LE/1050 Nm és 250 LE/950 Nm.
  • A Volvo FL a kompakt, négyhengeres D5 motorral is megrendelhető. Ennek a lökettérfogata 5,1 liter, és 240 LE/900 Nm, valamint 210 LE/800 Nm teljesítményszinttel készül.

„Alacsony fordulatszámon is élénk nyomatékleadásuk révén mindkét motor ideális a gyors, kényelmes és biztonságos városi, illetve elővárosi közlekedéshez. Könnyű vezethetőségük segít a járművezetőknek a szoros menetrendek és a többszörös szállítási feladatok teljesítésében" - mondja Ruddy Houtmeyers, a közepes teherbírású járművek stratégiai termékmenedzsere.

„Ezek a motorok teljesítik az új Euro 6-os követelményeket, üzemanyag-fogyasztásuk azonban Euro 5-ös motorjainkénak felel meg. Az Euro 6 követelményeinek teljesítését műszaki szempontból a szelektív katalitikus redukció (SCR), a változó geometriájú turbófeltöltő, a hűtött EGR-rendszer, valamint a részecskeszűrő kombinációja tette lehetővé" - folytatja Ruddy Houtmeyers.

Kifejezetten az alkalmazásra szabott automatizált sebességváltó

A két új motorhoz sebességváltók széles választéka társul. A különféle lehetőségek között immár I-Shift sebességváltóval is felszerelhető a Volvo FE.

„Az automatizált sebességváltó egy áruterítéshez kifejlesztett opcióval az alkalmazáshoz igazítható" - magyarázza Tobias Bergman, a Volvo Trucks áruterítő és hulladékszállító üzletágának termékmenedzsere.

További örvendetes új termékjellemző a járművezetők számára, hogy az ESP (elektronikus menetstabilizáló) már alapfelszerelés a Volvo FE és a Volvo FL esetében egyaránt. Az ESP segít a járművezetőnek az úton tartani a teherautót, ha az váratlanul vagy erősen megcsúszik.

Különleges tervezésű 12 tonnás

A Volvo Trucks egy egyedülálló 12 tonnás változatot is készített a Volvo FL-ből. A kategória legerősebb motorjával (négyhengeres D5 240 lóerővel), speciálisan optimalizált I-Sync sebességváltójával, valamint egy neki megfelelő hathengeres motorral szerelt teherautónál 500 kg-mal kisebb tömegével ez egy rendkívül versenyképes modell.

„Az új 12 tonnás erős versenyző a legnagyobb közepes teherbírású kategóriában. A teherautó könnyebb, alacsonyabb és versenyképesebb árú, mint a jelenlegi típus. Javítja az ügyfél termelékenységét és hatékonyságát, miközben jobb munkakörülményeket biztosít a járművezető számára" - mondja Tobias Bergman.

„A teherautó minden részlete alaposan átgondolt. Vegyük például a kisebb kerekeket, amelyek öt centiméterrel süllyesztik a fülkét. Ez jobb körkörös kilátást biztosít a járművezető számára, és megkönnyíti a be- és kiszállást a fülkéből" - teszi hozzá Tobias Bergman.

Az elülső és oldalsó tükrök választéka, valamint a kiegészítő oldalsó, hátsó és ajtóban elhelyezett ablakok kialakításának lehetősége szintén hozzájárul a járművezető kiemelkedő körkörös kilátásához. 

Új dizájn

Annak érdekében, hogy a Volvo FE és a Volvo FL teherautók egyértelműen felismerhető Volvo megjelenést kapjanak, a klasszikus vas embléma új, magasabb helyre, a szélvédő alá költözött. A szélvédő alatti sötét terület alacsonyabb megjelenést kölcsönöz a fülkének, olyan modern kinézet megteremtését segítve elő, ami jól beleillik a városi környezetbe.

Az áttervezet fényszórók és a jellegzetes nappali menetvilágítás szintén a többi új Volvo teherautó-típushoz fűződő családi kötelékeket hangsúlyozzák. A fényszórók az új lökhárítóban kerültek elhelyezésre, amely egy három részből álló, acélból készült egység, így nemcsak fokozott ellenálló-képességet kínál, de a kisebb sérülések is gazdaságosabban javíthatók.

Az új Volvo FE és Volvo FL teherautók kívül és belül prémium szállítási hatékonyságot sugároznak. Rikard Orell tervezési igazgató röviden összefoglalja a tervezőcsapat szemléletmódját.

  • „Minden olyan részletre odafigyeltünk, amelyek már eddig is jók voltak, és még jobbá tettük azokat. Az alapelv, hogy a járművezető és a teherautó együttesen teremt olyan képet az üzemeltetőről, amely a legmagasabb szintű szállítási minőséget képviseli."

2013. május 14.

További információk: Papp Ágnes, telefon +36 1 253 0886, e-mail agnes.papp@volvo.com

A jármű könyebb, alacsonyabb mint előde image/pjpeg 2 MB
A sofőr számára javultak a munkakörülmények image/pjpeg 1,9 MB
A vezetői környezet még jobb lett köszönhetően az ergonómikus ülésnek image/pjpeg 2,2 MB
A Volvo Trucks különös figyelmet fektetett a kényelemre image/pjpeg 1,8 MB
Az új D5 és D8 Euro 6 motor ideális a gyors, kényelmes és biztonságos városi és elővárosi vezetéshez. image/pjpeg 1,5 MB
Az új FE I-Shift-tel is rendelhető, mely segít az üzemanyag-fogyasztás csökkentésében image/pjpeg 2,6 MB
Az új Volvo FE prémium szállítási megoldás kívül-belül image/pjpeg 1,3 MB
Az új Volvo FL egy letisztult Volvo karakterrel rendelkezik. A Volvo jel feljebb költözött a szélvédő alá image/pjpeg 1,1 MB
Jobb láthatóság image/pjpeg 3,3 MB
Városi szállításra optimalizálva image/pjpeg 1,8 MB
Volvo FE - a klasszikus vas jelet feljebb helyezték, a szélvédő alá image/pjpeg 1,2 MB
vissza

Fizessen elő a Volvo Trucks híreire

Szeretne e-mailben vagy mobilon értesülni arróül, amikor új hír kerül fel erre a weboldalra? Töltse ki a lenti adatokat

  •  
  •  
  •  
  •  

Ennek a bejelölésével hozzájárul, hogy a Volvo Trucks tárolja az ön személyes adatait az előfizetésével kapcsolatban