Volvo FMX

Volvo FMX, egy korszerű, innovatív megoldásokkal teletömött és áttörő termékjellemzőkkel felvértezett építőipari teherautó.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 vagy 10×6

D11 vagy D13 (330-tól 540 LE-ig)

Nehéz körülmények közé szánt alváz.

Az új Volvo FMX születésekor egyetlen cél vezérelte a fejlesztőket – hogy a legjobb építőipari teherautó legyen. Ezért terveztük úgy az alvázat, hogy a legnehezebb munkakörülmények között, a legnagyobb terheket szállítva is megállja a helyét – hosszú éveken át.

Ám az építőipari teherautók nem csupán a nehéz rakományról és az extrém terepről szólnak. Éppen ezért érhető el a Volvo FMX számos intelligens alvázmegoldással, mint például a tridem, az Automatikus Kipörgésgátló Rendszer és a légrugózás – ezek segítenek biztosítani a jó üzemanyag-fogyasztást és a prémium vezetési kényelmet.

Alvázmagasság, megközelítőleg

  • Med 900 mm
  • Magas: 1000 mm
  • X-High: 1200 mm
  • XX-High: 1240 mm

Tengelytávolságok

  • Vontató: 3,000-től 4,100 mm-ig
  • Merevalváz: 3,200-től 6,700 mm-ig

Nézze meg az alvázak teljes specifikációjátVolvo FMX hátsó légrugózás

Hátsó légrugózás. Most már összkerékhajtás esetén is.

A legtöbb építőipari teherautó legalább az üzemidő felében üresen halad. Általában ez rázós utazást jelent, hiszen rengeteg vibrációt közvetít az alváz. Nem így a légrugózás esetében! Sima és kényelmes futást biztosít – a szükségtelen terheléstől megkímélve ezzel a vezetőt, a teherautót és a rakományt. Légrugózásunkat kifejezetten az építőipari alkalmazásra fejlesztettük, s immár a 4×4, 6×6, 8×6 és 10×6 modellváltozatok esetében is rendelkezésre áll.

Bővebb információk az építőipari járművek számára kifejlesztett légrugós felfüggesztésről.

Olvassa el az új légrugós felfüggesztés belső történetét

Volvo FMX új meghajtott első tengely

Meghajtott első tengely. Ám csak akkor, amikor valóban szükséges.

Ha rendkívül nehéz terepen dolgozik, valószínűleg egy meghajtott első tengelyű vagy összkerékhajtású teherautóra van szüksége. Az Automatikus Kipörgésgátló Rendszer (ATC) egy forradalmi újdonság, amely önműködően aktiválja az első tengely meghajtását, ám csak akkor, amennyiben az szükséges. Így mindig rendelkezésére áll az elakadás elkerüléséhez szükséges tapadás.. Ám ami még ennél is fontosabb, amikor nincs rá szüksége, akkor akár két százalék üzemanyag-megtakarítást eredményez az állandóan hajtott első tengelyhez képest. Az ATC alapfelszereltség a 4×4, 6×6, 8×6 és 10×6 konfigurációk esetében.

Tudjon meg többet az Automatikus Kipörgésgátló Rendszerről.

Olvassa el az új meghajtott első tengely belső történetét

Emelhető tandem tengely

Megemelt meghajtott tengely – mérsékelt üzemanyag-fogyasztás.
Bemutatkozik az emelhető tandem tengely.

Változtassa 8×4-es járművét 6×2-essé. Vagy 6×4-esét 4×2-essé. A Volvo FMX immár rendelhető az új emelhető tandem tengellyel is: ez a forradalmi újdonság lehetővé teszi a leghátsó meghajtott tengely hajtásról való leválasztását és megemelését lerakodás után. Akárcsak egy nem meghajtott segédtengely megemelésekor, ezzel jelentősen szűkül a fordulókör és csökken az üzemanyag-fogyasztás – akár négy százalékkal üresen közlekedve.

Tudjon meg többet az emelhető tandem tengelyről

Megnövelt terhelhetőségű első tengely

Egy vagy két extra tonna az első tengelyeken. Minden fordulóval.

A termelékenység szempontjából kevés dolog olyan fontos, mint a terhelhetőség, hiszen minden plusz tonna, amit elszállít, közvetlenül növeli a haszonkulcsot. Különösen akkor, ha forgalom elől elzárt területen dolgozik, ahol a teherautót annak műszaki kapacitásáig megrakodhatja. Megnöveltük az első felfüggesztések teherbírását 18-ról 20 tonnára a dupla első tengely esetében. A meghajtott első tengely pedig akár 10 tonnás terheléssel is megbirkózik.

Volvo FMX kormányozható többtengelyesek

Tridem.
Szűkebb fordulók, kedvezőbb üzemanyag-fogyasztás.

Az építőipari teherautók esetében általánosnak számító dupla első tengellyel összehasonlítva a tridem boginak köszönhetően lényegesen szűkebb a teherautó fordulóköre. Válasszon, hogy segéd- vagy tolótengelyt szeretne (vagy rendeljen mindkettőt egy 8×2 esetében). Mindkettő hidraulikusan kormányzott és megemelhető üresen közlekedve, ezzel üzemanyagot spórolhat és elkerülheti a felesleges abroncskopást is. A tridem bogi akár 36 tonnával is terhelhető, így egy 10×4-es hajtásképletű jármű esetében a legnagyobb megengedett össztömeg az 56 tonnát is elérheti.

Ismerje meg a tridem előnyeit!

Peter Frleta termékmenedzser a Tridemmel elérhető idő- és pénzmegtakarításról

Öttengelyes Volvo FMX

Öttengelyes teherautók közvetlenül a gyárból.
Nincs szükség utólagos átalakításra.

Immár közvetlenül a gyárból kínálunk öttengelyes teherautókat. Egy tengely utólagos hozzáadásához képest ez számos előnyt biztosít. Teherautóját a teljes járműre érvényes típusengedéllyel szállítjuk ki. Gyorsabban kapja meg munkaeszközét, és megtakarítja az igen drága utólagos építés költségeit. Teljes garanciát és Volvo aftermarket támogatást élvezhet, amely hosszú távon kisebb üzemeltetési költségeket jelent. Válasszon a 10×4 és a 10×6 (meghajtott első tengellyel) változatok közül.

Tudjon meg többet az öttengelyes teherautókról

EBS dobfékekhez

EBS. Ezentúl dobfékekhez is.

Fékrendszer-kínálatunk legújabb innovációjának köszönhetően immár nem jelent kompromisszumot a dobfékek választása. Az elektronikus vezérlésű fékrendszer (EBS) számos hatalmas előnnyel jár a hagyományos rendszerhez képest: lényegesen jobb fékreakciót, fékteljesítményt és fékérzetet biztosít. Ezenfelül számos hasznos funkciót tesz lehetővé, például a fékkombinálást (amely során a kiegészítő fék támogatja az üzemi féket), a Hill Start Aid visszagurulás-gátlót és a Launch Control rendszert (amely során a fékrendszer összedolgozik az I-Shift váltóval). Az EBS több különböző tengelyelrendezés és alvázmagasság esetén is elérhető.

Rugalmas alvázkialakítás

Volvo FMX vontató alvázkialakítás

Akkumulátordoboz (BBOX-L)
A korábbi kialakításhoz képest 300 mm-rel előrébb került. Ez a vontatóknál 100-120 literrel nagyobb üzemanyag-tárolási kapacitást jelent.

Akkumulátordoboz (BBOX-EF)
Opcióként rendelhető a vontatókhoz, az alváz tartói közé, hátra helyezve.

AdBlue tartály
A vontatóknál az 50 literes AdBlue tartály az alváz tetejére, a fülke mögé szerelhető, nagyobb üzemanyag-tárolási kapacitást kínálva (ADTP-BC).

APM
A légtermelési modulátor (APM) a vontatókon az alváztartók közé került, hogy több hely maradjon az alvázra szerelt felszerelések, például az üzemanyagtartályok számára.


Volvo FMX merevalváz alvázkialakítás

Szabad hely az alvázon
Az alvázfelszerelések eltolhatók hátrafelé, hogy maradjon hely a daru támasztólábainak vagy egyéb berendezéseknek. (FAA10; kb. 500 mm), (FAA20; kb. 600 mm).

Felépítményező furatsor az alvázon
A felső furatsor a felépítményezőnek van fenntartva. A felső furatsorban valamennyi konzol eltolt, és 8 mm-es távtartóval rendelkezik. A felső furatsorban nem használnak szegecseket.

Daru-előkészítés
Darutartók gyárilag felszereltethetők az alvázra.

Hátsó légrugózás és rövid hátsó túlnyúlás
A hátsó túlnyúlás rövidebb lehet az áttervezett, elöl rögzített stabilizátorrúdnak köszönhetően. Ez előnyös az építőipari alkalmazásoknál, valamint megkönnyíti az aszfaltozó berendezések és a cserefelépítmények alkalmazását.