Euro 4 / Euro 5

Újabb ösztönzés a károsanyag-kibocsátás csökkentésére

Valamennyi 2006. október 1. után forgalomba helyezett járműnek meg kell felelnie az Euro 4 szabvány előírásainak. Az Euro 5 szabvány 2009. október 1-én lép hatályba.

A károsanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozó új Euro szabványok szigorú követelményeket jelentenek az összes járműgyártó számára. A kipufogógáz károsanyag-tartalmára vonatkozó követelmények tekintetében ugyanis igen jelentős az eltérés az Euro 3-as és az Euro 4-es motorok között. A nitrogén-oxidok (NOx) kibocsátását a korábbi 5-ről 3,5 g/kWh értékig kell levinni, ami 30 százalékos csökkentést jelent. A részecske-kibocsátást (PM) 0,1-ről 0,02 g/kWh értékig kell mérsékelni. Ez nem kevesebb, mint 80 százalékos csökkentésnek felel meg.

További információkért a Volvo Trucks Euro 4/Euro 5 kapcsolattartójához is fordulhat.

Üzemanyag-takarékosság
A Volvo Euro 4-es és Euro 5-ös motorjainak hatékony égésének köszönhetően, ezek az egységek a legtakarékosabbak a kokurens technológiák közül, ami már önmagában is jelentős pénzügyi és környezetvédelmi előnyt jelent. Noha a katalitikus redukciós folyamathoz adalékanyag szükséges, mégpedig az AdBlue nevű folyadék, a jelenlegi számítások szerint az AdBlue ára nem növeli a vállalatok üzemeltetési költségeit a mai Euro 3-as specifikációkhoz képest.