A Volvo készen áll az Euro 6-ra. Megérkezett a D13K460.

Közeleg az Euro 6. Az eddigi legszigorúbb európai károsanyag-kibocsátási szabvány. A D13K460 az első motorunk, amely teljesíti ezen követelményeket. Kompromisszumok nélkül. Lássuk a tényeket!    I-Torque. Új Euro 6-os hajtásláncunk.
Új hajtásláncunk már jóval az Euro 6 kötelezővé válása előtt bemutatkozik. Az I-Torque nevet adtuk neki. Főbb jellemzői közé tartozik az I-Shift új generációja, és az eddig lehetetlennek tartott üzemanyag-hatékonyság. Bővebb információk az I-Torque-ról.

Mi az Euro 6?

Az előző szabványhoz képest az Euro 6 főként a károsanyag-kibocsátás két típusát célozza meg: a nitrogén-oxidokat (NOX) és a részecskéket (PM). 

A határértékek rendkívül szigorúak:

  • A NOX-kibocsátást 80%-kal csökkenti – 0,40 g/kWh-ra (állandó üzemállapotban)
  • A NOX-kibocsátást 77%-kal csökkenti – 0,46 g/kWh-ra (átmeneti üzemállapotban)
  • A részecske-kibocsátás 50%-kal csökken – 0,01 g/kWh-ra

Ez utóbbi valójában még szigorúbb, mivel nemcsak a tömeg, hanem a részecskék száma is számít. Ezen követelmény teljesítéséhez dízel részecskeszűrő (DPF) szükséges, amely a legkisebb részecskéket is elfogja.

Az Euro 6 2014. január 1-jétől válik kötelezővé valamennyi új nehéz-teherautó számára. De már korábban is jó befektetési lehetőséget kínálhat az új technológia.

Miért ruházzunk be az Euro 6-ba 2014 előtt?

Megvannak az előnyei annak, ha az elsők között ruház be Euro 6 minősítésű teherautóba. Mindenek előtt biztos lehet abban, hogy kihasználhatja a piacán rendelkezésre álló ösztönző intézkedéseket.

De a piaci versenyben is előnyhöz juthat. Egyre több ügyfél veszi figyelembe a környezetvédelmi tényezőket a beszállítók kiválasztásakor.

D13K460 Euro 6 teljesítmény- és nyomatékgörbe  

D13K460 – számos újdonság de kevés különbség

A lényegesen tisztább üzemen kívül nem fog észrevenni különbségeket a D13K460 és Euro 5-ös megfelelője között.

A teljesítmény- és a nyomatékgörbék hasonlóak, kiemelkedő rugalmasságot biztosítva. Az üzemanyag-fogyasztás pedig szinte teljesen egyforma.

A részecskeszűrő továbbá átlagos menetkörülmények között regenerálja magát, cseréjét pedig rendszeres szervizintervallumok során végzik el.Megoldásunk az Euro 6-ra

Az Euro 4 és az Euro 5 esetében a szelektív katalitikus redukciót (SCR) választottuk. Most tovább finomítottuk ezt a technológiát, hogy a motorteljesítmény csökkentése nélkül megfeleljen az Euro 6 követelményeinek.

A NOX-kibocsátás alacsony szinten tartása érdekében hűtés nélküli EGR (kipufogógáz-visszavezető) rendszerrel láttuk el a motort. Ez biztosítja a rugalmasság fenntartását, miközben optimalizálja a kipufogógázok hőmérsékletét és a NOX-kibocsátási szintet a hatékony utánkezeléshez.

  Az utánkezelő rendszer az SCR katalizátor mellett egy dízel oxidációs katalizátort (DOC), egy dízel részecskeszűrőt (DPF) és egy ammóniakivonó katalizátort (ASC) is tartalmaz – mindezt egyazon kipufogódobon belül. Többet szeretne tudni a működéséről? Tekintse meg az animációt az oldal tetején!
Euro 6 károsanyag-kibocsátási diagram
Volvo Euro 6-os megoldás műszaki illusztráció