Volvo FM üzemanyag
Euro 6 és az üzemanyag-megtakarítók

Az európai károsanyag-kibocsátási visszaszámlálás ezen pontján a legtöbben úgy gondolják, hogy egy Euro 5-ös motor alkalmassá tétele az Euro 6-ra jelentős növekedést okoz az üzemanyag-fogyasztásban. Elismerésre méltó az a tény, hogy a Volvo számottevő növekedés nélkül teljesítette ezt a kihívást. A Volvo FM ugyanakkor két új üzemanyag-megtakarító elemmel is rendelkezik – amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára az Euro 6 teljesítését, és egyben üzemanyag megtakarítását.

Astrid Drewsen

Astrid Drewsen az új Euro 6-os D11 és D13 motorokért felelős hajtáslánc termékmenedzser. „Az új hajtásláncok üzemanyag-hatékonysága közel megegyezik Euro 5-ös elődeikével, míg teljesítményük és rugalmasságuk egyforma. Ez a teljes motorkínálatra igaz, 330-től 500 lóerős teljesítményszintig.”

Tiszta és takarékos

Az új Volvo FM megfelel az eddigi legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is: a nitrogén-oxid-kibocsátás 80 százalékkal csökkent, a részecskék kibocsátása pedig megfeleződött. Ezt a továbbfejlesztett szelektív katalitikus redukciós technológia, valamint a hatékonyabb AdBlue-adagoló rendszer tette lehetővé. Valamennyi új teherautónak meg kell felelnie az új károsanyag-kibocsátási követelményeknek 2013. december 31. óta.

Euro 6-os motor felülről

Üzemanyag-megtalarítás már a kezdetektől – I-See-vel 

Az új Volvo FH-val nemrég bemutatott üzemanyag-megtakarítási technológia egy további lépést tett előre. Az I-See immár akár 5 százalék üzemanyagot is megtakaríthat – az indulás pillanatától. Az üzemanyag-hatékonyság optimalizálása érdekében az út domborzati viszonyaira vonatkozó információk alapján szabályozza a sebességet és a fokozatváltásokat. Ezek az adatok mostantól automatikusan letöltődnek az I-See adatbázisból.

Az üzemanyag-hatékonyság közel megegyező, a teljesítmény és a rugalmasság azonos

„Tudja – mégpedig pontosan –, hogy miként hozhatja ki a legtöbbet egy emelkedőből vagy lejtőből. Mivel ismeri az elkövetkező útvonal domborzatát, megmondhatja a motornak és az I-Shift sebességváltónak, hogy mit tegyenek a mozgási energia kihasználása érdekében. Ily módon az I-See egy jó járművezető vezetési stílusát utánozza” – magyarázza Anders Eriksson, az I-See fejlesztője.

Hozzáférés az üzemanyag-megtakarítási bankhoz

Az I-See képes a domborzati adatok rögzítésére és feltöltésére. Ez azt jelenti, hogy ha olyan úton jár, amely még nem szerepel az adatbázisban, automatikusan összegyűjti és elküldi az adatokat az adatbázisba. Így legközelebb már a rendelkezésére állnak – és más I-See-használók is hozzáférhetnek.

„A főbb utak bizonyára már a bemutató utáni hetekben, vagy akár napokban feltérképezésre kerülnek. Így minden I-See-vel ellátott teherautó késedelem nélkül elkezdheti az üzemanyag-megtakarítást” – mondja Anders Eriksson.

Anders ErikssonFuel Advice: ne hagyja abba a megtakarítást

A Volvo járművezető-továbbképzési programja minden szinten javítja a járművezetők üzemanyag-megtakarítási technikáját. De a megtakarítások tartós fenntartásában semmi nem vetekedhet a folyamatos nyomon követéssel, és egy személyi tanácsadó támogatásával. Jarkko Aine, a szállítási megoldások igazgatója körvonalazza az új Fuel Advice szolgáltatást:

„Mostanáig csak a legnagyobb üzemeltetők élvezhették a személyi üzemanyag-tanácsadó előnyeit. De ez a teherautóhoz tartozó előfizetésként érhető el – így akárhány teherautó esetében gazdaságos megoldást jelent. Az egyes elemzések után a járművezető jelentést kap arról, hogy milyen lépéseket kell tennie. Kérdés esetén pedig kapcsolatba léphet a jelentést elkészítő üzemanyag-tanácsadóval.”

A Fuel Advice segítségével akár 5 százalékos üzemanyag-megtakarítás is elérhető, amely a havi üzemanyagköltségek folyamatos csökkentésére fordítható.

Bővebb információk az I-See előnyeiről
Bővebb információk az üzemanyag-hatékony Volvo motorokról
Ismerje meg üzemanyag-megtakarítási ajánlatunkat, és számolja ki megtakarítását

4
Üzemanyag