Tágas iroda zavartalan kilátással

Az új Volvo FM számos kulcsfontosságú szerepet is betölt. Ezek közül az egyik a guruló iroda. Végül is ez az a hely, ahol a járművezetők mindennapi tevékenységüket végzik. Hogy képet kaphassunk az új járművezetői környezetről, megkérdeztük a terméktervező Louise Karlssont, illetve Malin Gabre termékjellemző igazgatót.

Louise Karlsson elmagyarázza gondolkodásmódjuk lényegét. „A fülkén végrehajtott valamennyi fejlesztést arra terveztük, hogy maximalizálja a termelékenységet – kényelmesen.”

Könnyebb a be- és kiszállás a járművezető számára

Volvo FM vezetőülés

Maximális komfort elérhető közelségben

„A környezetet a könnyű elérhetőséget szem előtt tartva fejlesztettük ki” – mondja Malin Gabre. „A járművezetőknek könnyen el kell érniük az információkat, a kezelőszerveket és a kapcsolókarokat ahhoz, hogy megfelelően végezhessék a munkájukat.” A fontossági sorrend felállításának koncepciója a műszerekre és a kezelőszervekre is kiterjed. „A létfontosságú információk egyetlen pillantással átláthatók” – magyarázza Malin Gabre. A sebességmérő, a fordulatszámmérő és más fontos műszerek a járművezető közvetlen látóterében kaptak helyet. A kevésbé gyakran használt információk távolabb kerültek – a zavarás minimalizálása érdekében.”

Körbejárható tér

A járművezetők különböző testalkatúak és méretűek. Egyeseknek több helyre van szüksége, mint másoknak. „Az új Volvo FM fülkéjét úgy terveztük meg, hogy lehetővé tegye a körbejárást... bárki is vezessen” – mondja Louise Karlsson. „Ezért helyeztünk számos kezelőszervet és kapcsolót a műszerfalra, köztük az I-Shift kezelőszerveit, az elektromos rögzítőféket és az USB csatlakozót is. Emellett úgy terveztük meg ezeket, hogy kövessék a műszerfal formáját – így biztosítva, hogy ne legyenek útban. Az ajtóban lévő tárolórekeszt is átterveztük, hogy megkönnyítsük a járművezető számára a be- és kiszállást a teherautóból.”

Az új fülke egy áthelyezhető kapcsolók elnevezésű újdonságot is felvonultat, amely lehetővé teszi a járművezető számára a funkciók saját igényeinek megfelelő elrendezését és csoportosítását. „Ez a kényelem és az otthonosság érzésével ruházza fel a fülkét” – mondja Louise Karlsson.

A fülke meghallgatáson bizonyít

Annak biztosítása érdekében, hogy a fülke kialakítása jó úton haladjon, a Volvo azokkal beszél, akiknek a véleménye a leginkább számít – a járművezetőkkel. „Rendszeresen szervezünk ügyfélmeghallgatásokat, amelyeken felkérjük a járművezetőket, hogy mondják el véleményüket az elképzeléseinkről. Így megítélhetjük, hogy elég jók-e az ötleteink” – magyarázza Louise Karlsson. „Az ezeken a meghallgatásokon szerzett vélemények létfontosságúak voltak az új Volvo FM vezetői környezetének optimalizálása során.”

Volvo FM Munkahely

Másodlagos információk elsődleges fontossággal

A másodlagos információs kijelzőt (SID) a műszeregységbe integrálták, és a könnyebb navigáció érdekében új kijelzőt is kapott. Ez az audió rendszer, a telefon és a Dynafleet kommunikáció információt, valamint akár négy kamera képét jeleníti meg. „Ez jobb megoldás a jelenlegi felugró üzeneteknél, mivel nem zavarja a járművezető látómezejét” – mondja Malin Gabre.

Nem is lenne Volvo teherautó, ha nem fejlett biztonsági termékjellemzők egész sorát kínálná. „Még a nappali fülkéket is felruháztuk Elülső ütközés-figyelmeztetéssel, Adaptív sebességtartó automatikával és Sávváltást támogató rendszerrel.”

Kézközelben

A járművezetők mindenféle holmikat visznek magukkal a fülkébe munkájuk megkönnyítése érdekében. A tollaktól, az íróalátétektől és a telefonoktól a poharakig, bögrékig és személyes tárgyakig. „Ezért alakítottunk ki több tárolóhelyet” – mondja Malin Gabre. „Több olyan kiegészítőt is kínálunk, amelyek erősítik a guruló iroda hangulatot – Például egy PC-tartót és egy papírkosarat. Még egy kihajtható palacktartónk is van, amelyben egy kétliteres PET palack is elfér” – teszi hozzá Malin Gabre.

Malin Gabre

Új kormánykerék

Mivel a járművezetők munkanapjaik legnagyobb részét a kormánykerék mögött töltik, a markolatok nagy száma megváltás a fáradt vállak számára. „Az új kormánykerék számos markolatot kínál, így a járművezető mindig találhat egy kényelmes fogást. Emellett több funkciót helyeztünk el a kormánykeréken, lehetővé téve, hogy a járművezető úgy kezelhesse a legfontosabb műszereket és a másodlagos kijelzőt, hogy alig kell megmozdítania az ujjait” – mondja Louise Karlsson.

Küldje pihenni a féket

A Volvo FM egy olyan új elektronikus rögzítőféket kínál, amely önműködően látja el feladatát. „Ez kiváló megoldás azon járművezetők számára, akiknek számos alkalommal kell megállniuk műszakjuk során” –magyarázza Louise Karlsson. „A fék azonnal működésbe lép, Volvo FM fúvópisztolyamint leállítja a motort. És nincs szükség az oldására. Az automatikusan megtörténik, amikor hozzáér a gázpedálhoz.”

Eltűnik a kosz, ha pisztolyt fog rá

A Volvo FM felszerelhető egy fúvópisztollyal, amelyek az ülésből érkező sűrített levegő táplál. Louise Karlsson magyarázata szerint: „Ezzel a módszerrel könnyedén tisztán tarthatja kezelőszerveit és műszerfalát. Az ajtónyílásban nincs küszöb vagy perem – így egyszerűen kifújhatja a koszt!”

Kapjon 360 fokos képet a Volvo FM fülkéjének belsejéről

8
Munkahely