Volvo FMX

Volvo FMX, egy korszerű, innovatív megoldásokkal teletömött és áttörő termékjellemzőkkel felvértezett építőipari teherautó.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 vagy 10×6

D11 vagy D13 (330-tól 540 LE-ig)
Minden létfontosságú alkatrész védelemmel ellátva

Az új Volvo FMX magasabbra teszi a mércét a hasmagasság terén. A belógó ágak és a repülő kövek többé már nem jelentenek olyan fenyegetést, mint korábban.

Azok, akik tesztelték a légrugózással ellátott új teherautót, nélkülözhetetlennek tartják azt – az orosz erdőségekben, a dél-afrikai kőfejtőkben vagy bármelyik építési területen, amelyen megfordul.

Egyedül csak a kerekek lógnak le

300 milliméterre a talajtól

A légrugózás korábban túlságosan alacsony hasmagasságot kínált ahhoz, hogy széleskörűen alkalmazható legyen az építőiparban. Az új légrugózás azonban változtat ezen. Új kialakításánál fogva az olyan érzékeny elemei, mint a rugóstagok és légrugók magasabbra kerültek – a meghajtott tengelyek fölé –, ahol kevésbé vannak kitéve a külső behatásoknak.

„Ez legalább 300 milliméteres hasmagasságot eredményez, továbbá a felfüggesztés kívül esik a kavicsok és kövek tűzvonalán” – mondja Bosse Franzon, majd folytatja. „A tárcsafékeket immár biztonsági rács védi – de még ezek is 340 milliméterre vannak a talajtól. Már egyedül csak a kerekek lógnak le.”

A teherautók megjelenése félrevezető lehet

Az új alvázért felelős személyek közé tartozik Jonas Odermalm is. Rámutat, hogy a hasmagassággal kapcsolatban nem mindig azt kapjuk, amit látunk: „Egy teherautó eleje olykor magasnak tűnhet, de közvetlenül a lökhárító mögött szabadon hagyják a motoralkatrészeket. Néhány esetben műanyag burkolattal védik ezeket, de az semmit nem ér. A Volvo FMX ezzel szemben rendkívül erős védőlemezzel óvja a hűtőt, illetve a többi létfontosságú alkatrészt.”

A hasvonal

Egy teljesen új meghajtott első tengely is fontos szerepet játszik a hasmagasságban. Ez az elülső megközelítési szög javítása érdekében 100 milliméterrel előrébb költözött. Továbbá legalsó része, a párhuzamos rúd védett helyre, az első tengely háza mögé került.

Hasmagasság

„Természetesen a tengelyek között megtalálható valamennyi futóműalkatrész, de ezek egy Volvón mindig magasabban helyezkednek el” – mondja Bosse Franzon. „Ha a teherautó mögül megnézi a hasvonal profilját, láthatja, hogy az áramvonalas kialakítású – ez segít abban, hogy ne akadjon fel az egyenetlen felületeken” – teszi hozzá.

Ágak és kövek

Az első rész alsó felét védő olajteknővédő nem új, de egyedülálló a teherautó-iparban. „Ez egy valódi csúszólemez, amelyet arra terveztek, hogy akár négy és fél tonnás behatást is elviseljen egy ökölnyi méretű tárgytól” –mondja Jonas Odermalm. Ez a lökhárítótól a tengelyig sík felületet alakít ki, és megvédi a hűtőt, valamint a motor elemeit az ágaktól és a kövektől. „Emellett, ha ráfut egy homokdombra, majd letolat róla, akkor sem telik meg úgy, mint egy svéd sajtszeletelő” – mondja Bosse Franzon széles mosollyal az arcán.

Bővebb információk az építőipari teherautókhoz kifejlesztett légrugós hátsó felfüggesztésről

5
Hasmagasság