Volvo FMX

Volvo FMX, egy korszerű, innovatív megoldásokkal teletömött és áttörő termékjellemzőkkel felvértezett építőipari teherautó.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 vagy 10×6

D11 vagy D13 (330-tól 540 LE-ig)
Volvo FMX fényszórók
Legyen világosság – lehetőleg Bi-Xenonnal

A teherautóhoz teljesen áttervezett új fényszórók ugyanazt a teljesítményt nyújtják, mint a Volvo FH-hoz nemrég kifejlesztett távolsági világítási rendszer. De egy-két egyedülálló extrával kiegészítve.

Hanna Degerman világítási specialistának az a küldetése, hogy a legjobb fényszóróival tegye ismertté a Volvo FMX-et.

Ezekkel bármikor közlekedhet

Erősebb, hosszabb, szélesebb

„Elhatároztuk, hogy a legjobbak leszünk a világítás terén” – mondja Hanna Degerman anélkül, hogy ez hencegésnek tűnne. „Ez fontos a Volvo FMX-et vezető sofőrök számára, mivel rossz, gyengén megvilágított utakon dolgoznak – gyakran egész éjjel – kőfejtőkben, bányákban és erdőkben.” Az alapkivitelű világítás ezért erősebb, hosszabb és szélesebb lett. A világítás mögött álló mérnök, Stig Elofsson szerint pedig ez radikális fejlődés.

„Az új fényszórók fényének intenzitása határozottan észrevehető. Kevésbé fárasztóvá teszi az éjszakai vezetést a járművezető számára, és mindenki biztonságát javítja.”

Megjelenésében is erőteljes

Az új fényszórók magasabbra kerültek és kompakt kialakítást kaptak – olyat, ami Stiget egy vaddisznóra emlékezteti. Ez azonban nem csupán a megjelenést szolgálja. A robusztusság és a megbízhatóság szintén javult. Az új halogén fényszórók a legrázósabb terepek okozta vibrációt is elviselik. Mint ez a brazíliai őserdőben is kiderült.

„Nehéz körülmények között a jó világítás segít a teherautó sérüléseinek elkerülésében. És bármi, ami miatt meg kell állnia a teherautónak, csökkenti a termelékenységet” – mondja Hanna Degerman.

Volvo FMX fényszórók

Napfény a sötétben

Az opciós Bi-Xenon fényszórók rendkívül nagy teljesítményt nyújtanak, és különösen hasznos a Stig Elofssonhoz hasonló fáradt szemű, idősebb járművezetők számára. „Ezek a halogénnél kétszer nagyobb intenzitású fényt biztosítanak, teljesen más színhőmérséklet mellett – mintha napfényben vezetnénk” – mondja Stig Elofsson. Felderül az arca: „ezekkel bármikor vezethetünk”. Még az új Bi-Xenon modulok is ellenállóbbá váltak a vibrációval szemben.

Fülkerázási teszt

A nyomvályúkon, keresztbordákon és kátyúkon történő áthajtás valós szimulációjához a Volvo kialakította saját vibrációs mintáját. A fülkerázási teszt a fényszórók poklába küldi az új világítási rendszert, 300 cikluson keresztül. a Bi-Xenon fényszórók valójában Stig Elofsson áldásával mentek át a teszten. „Az alkatrészek ellenálltak a tesztnek, és úgy kerültek ki belőle, mintha újak lennének” – jelenti ki.

LED-ek okos alkalmazása

A két változat nagyban megegyezik, a Bi-Xenon modul egyszerűen kiváltja a két halogén fényszóró közül az alsót. A modul a tompított és a távolsági világítást is biztosítja, de távolsági világításnál a felső halogén modul is kiegészíti.

A nappali menetvilágításról a jellegzetes V-alakú LED-es világítás gondoskodik. Ennek alsó része egyben irányjelzőként is funkcionál, borostyán sárga jelzőfényt adva. Ilyenkor a LED világítás többi része elhalványul, hogy jobban észrevehetővé tegye az irányjelzést. Ennek egyedülálló mivolta kevésbé fontos Hanna Degerman számára, aki a megoldás gyakorlati előnyét nézi: kettővel kevesebb izzót kell kicserélnie az ügyfélnek.

Rácsok óvják a lámpákat

A fényszóróvédők gyárilag kerülnek felszerelésre, de felcserélhetők. Ez azt jelenti, hogy a járművezető könnyedén cserélgetheti az országúti és az off-road változatokat. Az acél erősítés meglehetősen szívóssá teszi a védőrácsokat. Az off-road változat sűrű hálója megakadályozza, hogy a kisebb kavicsok az üvegnek csapódjanak. De milyen erős – akkor is segít, ha valami nagyobbnak ütközik?

Hanna Degerman

„Egy kenguru ellen nem véd” – válaszolja Stig Elofsson – „de sokkal kevesebb cserealkatrészt vásárolnak majd tőlünk azok az ügyfelek, akik bozótosban használják ezeket.”

A láthatósági hatás

A kérdés továbbra is az, hogy az új világítási teljesítmény elegendő-e a vállalat láthatósági céljainak eléréséhez? Hanna Degerman szerint igen: „az FMX világítása éppen olyan jó, vagy még jobb, mint bármely más teherautóé”.

Fedezze fel az új és továbbfejlesztett fényszórókat itt

10
Fényszórók