Volvo FMX

Volvo FMX, egy korszerű, innovatív megoldásokkal teletömött és áttörő termékjellemzőkkel felvértezett építőipari teherautó.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 vagy 10×6

D11 vagy D13 (330-tól 540 LE-ig)
Ne aggódjon, a horog 20 tonnával többet bír

Az új Volvo FMX arra készült, hogy ellenálljon az építőipari munkával járó igénybevételnek. Elég erős ahhoz, hogy akár 32 tonnát is megtartson vonóhorgával. Ha nekihajt egy kőhalomnak, vagy akár egy betonfalnak, a teherautónak képesnek kell lennie munkája folytatására, mintha mi sem történt volna.

Az új orr tervezője egy nyugodt, gyors észjárású személy, aki valószínűleg egy hoki csapatban sem lógna ki a sorból. Hans Bergqvist bemutatja az elvégzett munkát. „A robusztusságra és a karbantarthatóságra összpontosítottunk. Számos acél alkatrészt adtunk hozzá, ám a tömegnövekedés minimális – talán öt-hat kilogramm. De ennek többszörösével növekedett a robusztusság.”

Úgy nyeli el az energiát, mint egy óriási rugó

Okkal szögletes

„Az új vonóberendezés, az új gallytörő, az új csúszólemez – mindezek jókora konzolokkal csatlakoznak az elülső védőgerendához. Ez dobozszerű felépítést eredményez. A jármű orra rendkívül szilárd, mivel az az alváz kiterjesztése. Így egy hatalmas rugóhoz hasonlóan nyeli el a kis sebességű ütközések energiáját. Továbbá szinte teljesen megszünteti az önrezgési frekvenciát – és a fülke abból eredő rázkódását” –mondja Hans Bergqvist.

A vonóberendezés masszív, így felmászhat rá, hogy elérje a szélvédőt.
Volvo FMX vonóberendezés

Visszanyeri a formáját

A szerkezet robusztusságát vizsgáló tesztek egyike során közel három tonnás nyomást gyakorolnak a jármű orrára egy acélgerendával. A dobozos konstrukció rugóként viselkedik, és szinte teljesen visszanyeri az alakját.

Egy másik tesztben egy nehéz betontömb szerepel. Ennek megközelítőleg 5 km/h-s sebességgel hajt neki a teherautó, jelentős energiát hozva létre. Az acél orrelem enyhén meghajlik, de jórészt visszanyeri a formáját. A teherautó orrának alapvető robusztussága és a lökhárító gumiszerű polipropilén külseje nyerő kombinációt eredményez.

Vonóberendezés

A több acél nagyobb üzemidőt jelent

„A teherautó sarkai rendkívüli mértékben ki vannak téve a külső behatásoknak, ezért a lökhárító sarkai három milliméter vastag nagyszilárdságú acélból készülnek” – mondja Hans Bergqvist. Az új fényszórók a lökhárító fölött magasabban helyezkednek el, így kevésbé sérülékenyek. A karosszériaelemek átfedések helyett osztottak, így izolálódnak a kozmetikai sérülések.

Hans Bergqvist

„Ha pedig mégis sikerül súlyos sérülést okoznia a jármű orrában, valószínűleg saját maga is le tudja majd cserélni az alkatrészt, mivel valamennyi csavar látható és könnyen elérhető. Biztosak vagyunk benne, hogy ez közkedvelt lesz az ügyfelek körében – ez megtakarítást jelent a számukra, és növeli az üzemidőt.”

32 tonnát húz és tol

A vonófej egyetlen öntöttvas elem. „Ha a tengelyein áll és a kerekek forognak, egy markoló – vagy egy másik Volvo FMX – semmi perc alatt kihúzhatja. Mivel pedig a vonófej kiáll előre, létraként használhatja a homlokrészre történő felmászáshoz. Bárhová is lép, azt masszívnak találja majd, semmi sem fog eltörni vagy megrepedni” – mondja Hans Bergqvist. Egy karral nyitható, így a vonócsap szükség esetén bármikor hozzáférhető.

Tekintse meg a homlokrész és a vonóberendezés részleteit

3
Robusztusság