Volvo FMX

Volvo FMX, egy korszerű, innovatív megoldásokkal teletömött és áttörő termékjellemzőkkel felvértezett építőipari teherautó.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 vagy 10×6

D11 vagy D13 (330-tól 540 LE-ig)
Kormányozzon a kisujjával – Volvo Dinamikus Kormányzás
A Volvo Dinamikus Kormányzás a legnagyobb újdonság ezen a területen a kormányrásegítés feltalálása óta. Az új Volvo FMX-ben a rendszer a legnagyobb kihívást jelentő útfelületekkel vagy akár tereppel is elboldogul – és kevésbé fárasztja el a járművezetőt. Ráadásul mostantól a dupla első tengelyű járműveken is elérhető, ezzel számos jellemző építőipari alkalmazásban is élvezhetik előnyeit.

„Pontosan ez kell az építőiparban – egy intelligens technológia a járművezető és a kátyúk között” –mondja Jan-Inge Svensson senior alvázmérnök.

A kis kátyúk jelentik a legnagyobb problémát

Kormányozzon egy ujjal

A rásegítés progresszív, így a Volvo Dinamikus Kormányzás sok mindent kínálhat kis sebességnél. Akkor, amikor a sok fordulás nehéz rakománnyal igazi küzdelem lehet. „Gyakran láthatjuk, hogy a járművezetők előredőlnek, hogy nagyobb erőt tudjanak kifejteni a felsőtestükkel” – magyarázza Kristoffer Tagesson fejlesztőmérnök. „De ez az innováció egy teljesen megrakott teherautó egyujjas kormányzását is lehetővé teszi. Azáltal pedig, hogy mindig a pontosan megfelelő rásegítést nyújtja, a kormány mindig ugyanúgy fordul el – függetlenül az útegyenetlenségektől. Ez lényegesen kiszámíthatóbbá teszi a kormányzást.”

Dupla első tengellyel is

A Volvo Dinamikus Kormányzás immár a két első tengelyű teherautókhoz is rendelhető. Mivel a dupla első tengelyű 8×4 például a szabványos billencsnek számít az építőiparban, ez örömteli hír számos teherautó-vezető számára. Különösen azért, mert e járművek gyakran szállítanak nehéz terheket, s általában több erőt igényel a két tengely kormányzása.

Hagyja figyelmen kívül a kátyúkat és jusson többre

Egy személyautó kormányrásegítőjéhez viszonyítva a Volvo Dinamikus Kormányzás számos kifinomult jellemzőt kínál. Mint Jan-Inge Svensson mondja, képes például kiszűrni az útegyenetlenségeket.

„A kátyúk általában ütésként jelentkeznek a kormánykeréken, de ez a rendszer megszünteti ezt a zavaró tényezőt, még mielőtt elérne addig. A kis kátyúk jelentik a legnagyobb problémát, mivel mosódeszkává változtathatják a kavicsos utat, ami miatt csökkenteni kell a sebességet. A kormányzás tehát csökkentheti és növelheti is termelékenységét.”

 

A Volvo Dinamikus Kormányzás leveszi a terhet a járművezető válláról.
Vállak

A kimerültség fájdalom

Amikor jegesedés alakul ki az aszfalton vagy egy építési területen, a járművezetők egész testükben érezhetik a vibrációt. „A zavaró hatások kiszűrésével kevésbé fárasztóvá tehetjük a vezetést. A mérsékelt fáradtság pedig biztonságosabb járművezetőt jelent, aki jobban végzi a munkáját” –mondja Jan-Inge Svensson.

Elengedett kézzel hátramenetben

„Nyolc-kilenc tonna terheléssel a teherautó első tengelyén, és teljesen elfordított kerekekkel nehéz feladat a tolatás” – mondja Kristoffer Tagesson. „A Volvo Dinamikus Kormányzással csak hátramenetet kapcsol, és minimális erőkifejtéssel kormányozhat. Majd elengedheti a kormányt, és megfigyelheti, ahogy az simán visszafordul addig, míg a teherautó egyenesbe nem áll.” Mivel kormánykerék-visszatérítő funkcióval rendelkezik, amely megszünteti a rásegítést, amikor a kormánykerék eléri a középső állást.

Valós idejű pontosság

A Volvo Dinamikus Kormányzás hidraulikus kormányzást és egy elektromos motort is alkalmaz, kis sebességnél a szükséges kormányerő akár 85 százalékát biztosítva. A motor másodpercenként 2000 elektronikus vezérlőjelet kap, hogy minden pillanatban ideális mértékű rásegítést nyújtson. „Ez alapján elképzelhetik a pontosságát” – mondja Jan-Inge Svensson.

„A technológia egy nyomaték-lefedési platformon alapul, ami azt jelenti, hogy a jövőben rendkívül széleskörűen bővíthetők a funkciói. Hiszem, hogy ami az I-Shift volt a sebességváltóknál, az lesz ez a kormányzásban. Rendkívül népszerű opció lesz.”

Jan-Inge Svensson

A kis dolgok sokat jelentenek nagy sebességnél

Az új kormányzás az egyes kerekek eltérő tapadását is képes ellensúlyozni, ami egyenetlen útfelületen fékezve gyakran előfordul. Egy további jellemző az út dőlése miatti kormányelfordulás – ami állandó zavaró tényező az országutakon. E két jellegzetesség segít a jobb iránytartási stabilitás és az egyértelmű kormányerők biztosításában. „Minél keményebbek a dolgok a kerekei alatt, annál jobban értékeli majd” – mondja Kristoffer Tagesson. „A Volvo Dinamikus Kormányzással még több tengellyel is úgy érzi, mintha egy átlagos teherautót vezetne, átlagos úton.”

Kevesebb kopásos sérülés

Ma már a fiatal járművezetők körében is gyakori, hogy nyak- és vállproblémáktól szenvednek. Ez alól az építőipar sem kivétel. „Ennek fényében nem csupán a kényelemről szól a Volvo Dinamikus Kormányzás” – mondja Jan-Inge Svensson. „Ez a járművezetők igénybevételének csökkentéséről, illetve a termelékenység maximalizálásáról szól. A járművezető szempontjából meghosszabbíthatja aktív pályafutását anélkül, hogy vállproblémái alakulnának ki. A jó járművezetők napjainkban tapasztalható hiánya mellett pedig a kevesebb betegszabadság és a jobb termelékenység sokkal értékesebb, mint valaha.”

A két mérnökre nézve látható rajtuk az elégedettség. „Igen” mondja Kristoffer Tagesson. „Jobban sikerült, mint vártuk.”

Fedezze fel a Volvo Dinamikus Kormányzás előnyeit az építkezésen

2
Kormányzás