Volvo FMX

Volvo FMX, egy korszerű, innovatív megoldásokkal teletömött és áttörő termékjellemzőkkel felvértezett építőipari teherautó.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 vagy 10×6

D11 vagy D13 (330-tól 540 LE-ig)
A zavartalan kilátás a dizájn része

Az ügyféltalálkozókon a járművezetők és az üzemeltetők megjegyezték, hogy miként játszik még nagyobb szerepet a hatékonyság. Az új kormánykerék, műszerfal és műszeregység azonnali beszédtémát adtak.

A fülkében az első benyomás annak kényelme és funkcionalitása. Néhány megjegyzés érkezett a vezetőülés apró fejlesztéseivel kapcsolatban, míg a továbbfejlesztett tárolóhelyek mindenkinek az ellenőrző listáján szerepeltek.

Fontos, hogy a fülkében mindent rendben tartsunk

Tartósra tervezve

Louise Karlsson és Malin Gabre terméktervezők. Úgy tűnik, éppen megfelelő helyen beszélgetünk velük az új fülke belső dizájnjáról – egy napfénnyel teli szobában. Abban az épületben vagyunk, amelyben egykor az első Volvókat készítették.

„A járművezetőknek mindenekelőtt jól kell látniuk és jól kell ülniük ahhoz, hogy jó munkát végezhessenek” –kezdi Malin Gabre, mielőtt kollégája folytatná. „Ezért keményen dolgoztunk a kilátáson és az elérhetőségen: a használt kezelőszerveknek mindig könnyen elérhetőknek kell lenniük, alacsony és magas járművezetők számára egyaránt.” Mivel a Volvo FMX fülkéje alacsonyan ül az alvázon, a fel- és lemászás a teherautóról viszonylag könnyű.

Lássa, amit látnia kell

A műszeregység ott jeleníti meg a fontos információkat, ahol a járművezető egyetlen pillantással átláthatja azokat, míg a kevésbé gyakran használt kezelőszervek távolabb találhatók. A másodlagos információs kijelzőt az új műszeregységbe integrálták – amely korábban felugró kivitel volt. Louise Karlsson a tiszta és egyszerű dizájn okait magyarázza: „Fontos, hogy a fülkében mindent rendben tartsunk, így a járművezető a külső történésekre koncentrálhat. Az új teherautót kipróbáló járművezetők megerősítették, hogy a kilátás még jobbá vált.”

Tegye kedvenc gombjait a kedvenc helyére

Számos műszaki fejlesztés került átvételre a nemrég bemutatott Volvo FH-tól. Ilyenek az áthelyezhető kapcsolók is, amelyek lehetővé teszik a járművezető számára annak eldöntését, hogy mely funkciók legyenek a kormánykerékhez legközelebb. „Lehetővé teszi a kapcsolók áthelyezését, ha olyan különleges munkamódszere lenne, amit nem láthatunk előre” – mondja Malin Gabre.

Volvo FMX munkahely

Együtt a kerékkel

A bajuszkapcsolókról számos funkció a kormánykerékbe ágyazott kezelőszervek közé költözött. Itt feladatuknak megfelelően logikusan csoportosítva találhatók meg úgy, hogy ujjal is könnyen felismerhetők legyenek. Louise Karlsson szerint az új kialakítás a fáradt karokra is gyógyírt jelent: „Az új kormánykerék számos markolatot kínál, így a járművezető mindig találhat egy kényelmes fogást. Ez a kormányzás fáradalmait megszüntető Volvo Dinamikus Kormányzással együtt valóban javítja a járművezetői ergonómiát.”

Louise Karlsson

Egy jobb munkahely

„Sokat gondolkoztunk a fülke, mint munkahely kialakításán. Ez az a hely, ahol a járművezető ideje legnagyobb részét tölti – és ahol minden holmiját tartja. Ezért található egy új tárolóhely a járművezető ülése mellett a papíroknak, valamint egy sokkal jobb rekesz az ajtó oldalában. Ez utóbbi tágas, de még sincs útban be- vagy kiszállás közben” – mondja Malin Gabre.

Az új fülkében számtalan részletmegoldás teszi könnyebbé az életet. Ilyen például a nagyobb madárfürdő tároló és tolltartó a műszerfalon, a telefon számára kialakított tárolóhely, vagy a mélyedésben elhelyezett USB-csatlakozó. „Még egy kihajtható palacktartónk is van, amelyben egy kétliteres PET palack is elfér – ha megszomjazna a járművezető” – teszi hozzá Malin Gabre.

Volvo FMX fúvópisztoly

Mondjon búcsút a homoknak és a törmelékeknek

További új termékjellemző a fúvópisztoly, amelyet az ülésből érkező sűrített levegő táplál. Louise Karlsson elmagyarázza, hogy miért hasznos ez: „Ezzel a módszerrel könnyedén tisztán tarthatja kezelőszerveit és műszerfalát egy olyan környezetben, amely gyakran rendkívül poros. Mivel az ajtónyílásban nincs küszöb vagy perem, egyszerűen kifújhatja a koszt.”

A beltér sötétebb színvilágú, mint testvére, az FM esetében. Így kevésbé érzékeny a szennyeződésre és a foltokra. Ez egy barnás fekete árnyalat, Holló elnevezéssel.

Fedezze fel a fülke belsejének részleteit

6
Munkahely