EuroFOT

EuroFOT: Volvo ondersteunt unieke veldtest

Kijken naar waar er gekeken wordt
Volvo Trucks is nauw betrokken bij de eerste Europese veldtest (EuroFOT) rond het thema wegtransport en verkeersveiligheid. Behalve met kennis draagt Volvo ook bij aan het onderzoek door 80 speciaal uitgeruste voertuigen in te zetten. In Nederland gaan er daarvan 15 rijden bij Nijhof-Wassink.

Passieve en actieve veiligheidssystemen
De Europese Field Operation Test (EuroFOT) gaat een jaar lang actief 80 voertuigen op de weg volgen met hightech apparatuur waaronder vier camera’s. Zo kan men achteraf precies analyseren wat er onderweg gebeurd is. Bij de proef speelt ook het gebruik van veiligheidssystemen als ACC, Lane Keeping Support (LKS) en brandstofregistratie een rol. De onderzoekers hopen een beter inzicht te krijgen in het menselijk handelen in de seconden die vooraf gaan aan gevaarlijke situaties. Zo kunnen zowel passieve als actieve veiligheidssystemen straks nóg beter worden. Wat precies het doel van Volvo is.

Camera’s
De camera’s gaan meer dan 7 miljoen terra Bytes aan beeld genereren. Een bijzondere lens ‘filmt’ het gezicht van de chauffeur. Zonder hem overigens echt te zien. De camera ‘kijkt’ alleen waar de bestuurder naar kijkt en slaat dat gecodeerd op.

Resultaten
Het EuroFOT project start op 1 april met een test naar inactieve veiligheidssystemen; op 1 juli start de test naar actieve veiligheidssystemen. De eerste resultaten van het project worden begin 2011 verwacht.

Meer informatie?
Bezoek de website van EuroFOT