Volvo FE Hybride

Stille Volvo FE Hybrid ontvangt Piek certificaat

De Volvo FE Hybrid heeft het Piek-Keur certificaat Quiet Truck ontvangen van de Stichting Piek-Keur. Met dit certificaat toont Volvo Trucks aan dat haar hybride-truck voldoet aan een uiterst laag geluidsniveau en daarom ingezet mag worden voor bijvoorbeeld dagranddistributie.

Het meerjarenprogramma Piek is ontwikkeld door SenterNovem (nu Agentschap NL) in samenwerking met de transportbranche en fabrikanten. Het doel van het programma is het ontwikkelen van innovatieve, geluidsarme toepassingen en producten. Het Piek-Keur certificaat wordt afgegeven wanneer uit meting blijkt dat het product inderdaad stil is. De Piek-Keur sticker op het voertuig maakt duidelijk dat de vrachtwagen bij het laden en lossen zo weinig mogelijk geluidshinder voor omwonenden veroorzaakt. Ook is het een bewijs voor de controlerende instanties dat het voertuig aan de gestelde normen voldoet.

Certificering
Alle Volvo FE Hybrids kunnen vanaf nu als Quiet Truck gecertificeerd worden. Deze certificering wordt volledig door Volvo Trucks geregeld. "De truck rijdt over een beperkte afstand volledig elektrisch, het geluidsniveau blijft onder de 72dB (A).  Naast stil is de truck ook schoon en zuinig. Het zogenaamde zero-emission level wordt bereikt ondanks het feit dat deze truck actief is in het zware distributiesegment. Wij zijn blij dat de truck nu ook officieel is erkend als stille truck", aldus Wijnand van den Brink, Manager Product bij Volvo Truck Nederland.

De Volvo FE Hybrid
De Volvo FE Hybrid werd in 2010 geïntroduceerd in Nederland. Volvo's hybride-oplossing is geschikt voor de zwaardere distributietaken tot 28 ton. De Volvo FE Hybrid combineert een dieselmotor met een elektromotor. De elektromotor wordt gebruikt bij het wegrijden vanuit stilstand en voor acceleratie tot 20 km/u. Bij hogere snelheden wordt de dieselmotor geactiveerd. Wanneer de truck stopt, schakelt de dieselmotor automatisch uit om onnodig stationair draaien te voorkomen. De accu's laden op met het vermogen dat wordt gegenereerd tijdens het remmen. Hierdoor is dit systeem zeer geschikt voor bedrijfscycli met herhaaldelijk stoppen en optrekken, zoals stadsdistributie of afvalinzameling.