Brandstofbesparing met juiste wieluitlijning

Hoe kunt u uw brandstofverbruik doen dalen met 15%

Een test die Volvo Trucks samen met bandenfabrikant Michelin uitvoerde, laat zien dat eenvoudige maatregelen het brandstofverbruik met bijna 15 % kunnen verminderen.

Foute wieluitlijning is veelvoorkomend probleem
Tweederde van de trucks in Europa rijden rond met een verkeerde wieluitlijning. Samen met ongeschikte banden types en onjuiste bandenspanning resulteert dit in een aanzienlijk hoger brandstofverbruik.

Grote test uitgevoerd
Om feitelijke gegevens te verkrijgen over hoezeer deze factoren het brandstofverbruik beïnvloeden, werkte Volvo Trucks samen met bandenfabrikant Michelin. Ze lieten samen een grootschalige proef uitvoeren in  Hällered, Volvo's test circuit in Zweden.

Test met 2 identieke vrachtwagens
Twee identieke Volvo FH trucks werden gedurende 2 weken onderworpen aan een breed scala tests. Eén truck reed met een onjuiste wieluitlijning, verschillende banden en verschillende bandenspanningen. De tweede truck diende als referentievoertuig en reed voortdurend met standaard banden en optimaal uitgelijnde wielen.

Resultaat: Het is mogelijk tot 15% te besparen
Uit de analyse van de enorme hoeveelheid verzamelde gegevens blijkt dat het verschil in brandstofverbruik kan oplopen tot maar liefst 14,5 %, afhankelijk van hoe de wielen zijn uitgelijnd en uitgerust. De juiste keuze van de banden kan het verbruik verminderen met maar liefst 11 %. De juiste bandenspanning zorgt voor een reductie van 1 %, terwijl de aanpassing van de wieluitlijning het brandstofverbruik met 2,5% kan terugbrengen.