Chassis og sikkerhet for Volvo FH

Chassis og sikkerhet

Advarer hvis lastebilen kommer ut av kjørefeltet
Kjørefeltassistenten (LKS) overvåker lastebilens posisjon i veibanen. Systemet advarer sjåføren hvis lastebilen kommer ut av kjørefeltet, eller hvis den kommer over i et kjørefelt med motgående trafikk. Det viktigste bruksområdet er langtransport på motorveier når lastebilen kjøres med jevn hastighet i et monotont trafikkmiljø.

Systemet er til hjelp hvis sjåføren ikke konsentrerer seg tilstrekkelig, eller hvis sjåføren er trett eller mister fokus.

Varsler om risiko for sidekollisjon
Feltskiftassistenten (LCS) holder øye med blindsonen på siden bak passasjeren, som ikke vises i sidespeilene. Når sjåføren bruker blinklyset og ønsker å skifte felt, kontrollerer radarenheten i LCS-systemet først om det er en bil i blindsonen. Hvis det er det, varsles sjåføren med et lyssignal.

Varsel når man er trett
Sjåførvarselassistenten (DAS) registrerer parametre som ratt- og pedalbevegelser. Et videokamera på innsiden av frontruten leser av midtstripen og kantlinjene på veien, og en datamaskin om bord sammenligner hvordan sjåføren beveger rattet, med veimerkingen. Hvis sjåføren blir ustø på rattet, vil DAS-systemet varsle sjåføren via både et lydsignal og et blinkende signal på instrumentbordet. Dette systemet er et alternativ med LKS.

Den aktive fartsholderen holder avstanden.
Adaptiv fartsholder (ACC) er en aktiv fartsholder som gjør det enkelt å følge trafikkflyten jevnt og opprettholde en sikker avstand til kjøretøyet foran.

Med ACC velger sjåføren tidsavstanden til kjøretøyet foran. ACC-systemet opprettholder denne tidsavstanden gjennom automatisk håndtering av gass og bremser. ACC-systemets avstandsovervåkning er basert på en svært avansert radarfunksjon.


Elektronisk styrte bremser
EBS-skivebremsene (elektronisk styrt bremsesystem) gir en tydelig, velbalansert bremsefølelse. Skiven har hele tiden full anleggsflate mot bremsebeleggene uavhengig av bremseskivens temperatur. De har en høy bremseeffekt, og den elektroniske kontrollen resulterer i utrolig rask respons med en kort bremselengde. EBS kan leveres med Medium og Høy programpakke.

Bremsestabilisering retter opp eventuelle feil fra sjåføren
Elektronisk stabiliseringsprogram (ESP) fremmer sikkerhet og sikker bremsing, og kan fordele bremsestyrken mellom de forskjellige hjulene om nødvendig.

ESP bremser hvert hjul individuelt. Systemet registrerer for eksempel hvis lastebilens hastighet er for høy, og det er risiko for skrens eller saksing. Det registrerer også hvis lastebilen begynner å spinne i en rask unnamanøver. ESP er inkludert i EBS Høy for alle trekkvogner og er også tilgjengelig for jevnlastbiler med 6 x 2 luftfjæret boggi.