Se hvor mange lastebilsjåfører
som får plass i nye Volvo FH

Peter Johansson er en av utviklerne bak det nye førerhuset og ergonomiansvarlig hos Volvo Trucks. Han forteller oss om utfordringen med å skape en effektiv arbeidsplass som også skal være et sted for avkobling. Løsningen var et førerhus med mer plass.

– Nå kan du stå fullt oppreist i alle førerhusene. De rette A-stolpene gir ti centimeter større avstand mellom frontruten og sjåføren når han sitter i førerstolen. Hele førerhuset er lysere og luftigere, sier Johansson, som er ansvarlig for førerhusergonomi.

– Nå kan du stå fullt oppreist i alle førerhusene

En kubikkmeter med nye muligheter

Førerhuset har til sammen vokst med én kubikkmeter. Mer luft, men også mer oppbevaringsplass. – Uansett hvor du sitter i førerhuset, har du oppbevaringsplass lett tilgjengelig. Ta for eksempel de nye hyllene over dørene. – Disse er velegnet for småting du ofte tar med deg når du går inn og ut av førerhuset, sier Peter Johansson. Og nå slippes det også inn mye dagslys ovenfra, takket være det store takvinduet, som også fungerer som nødluke, sier Peter Johansson

Smartere oppbevaring gir bedre plass

God utforming har forbedret livskvaliteten i førerhuset. En av de mange praktiske løsningene er sjalusidørene på oppbevaringsrommene, som hindrer gjenstander i å falle ut. – Vi valgte sjalusier fordi de gir en følelse av kvalitet, men mest av alt fordi de kan åpnes helt opp uten å oppta plass i førerhuset, forklarer Johansson.

Smartere oppbevaring gir bedre plass Oppbevaringsrommene oppe foran er gjort større og har hyller som kan tas ut. Dette gjør det enklere å holde orden på tingene dine. De øverste oppbevaringsrommene bak i førerhuset er tilgjengelig i ulike høyder, slik at du kan utnytte plassen best mulig, med eller uten en ekstra køye.

– Disse har sjalusidører som åpnes til siden – ikke så ulikt garderobeskap folk har hjemme – og belysning som slås på automatisk når du åpner dørene, sier Johansson. Det finnes til og med et tørkeskap som kan pakkes bort, der sjåføren kan tørke våte klær.

Over eller under

Du kan velge å plassere kjøleskapet i hyllen over sengen. Hvis ikke er det plassert under sengen sammen med de nedre oppbevaringsskuffene. – Kjøleskapet har økt fra 22 til 33 liter og har en fryseboks. Dette gir plass til mer mat og gjør at du kan oppbevare melkekartonger og flasker i stående stilling. Det er til og med plass til 1,5-liters plastflasker, slik at du hele tiden har tilgang på kald drikke, tilføyer Johansson. En annen smart detalj er skuffen som er skjult i instrumentpanelet, og som består av en solid koppholder og et skjult rom til personlige eiendeler.

5
Plass