Bygget for påbyggere

Trekkvogn, jevnlastbil, tankbil, trailer, brannbil, kranbil – eller den ultimate biltransporteren for SUV-er på øvre plan. Nye Volvo FM er utformet, bygget og klargjort for spesielle løsninger. Nye Volvo FM er i større grad enn forgjengeren utviklet med tanke på at det skal være enklere å bygge på og endre lastebilen med tilpassede løsninger. Dette sparer kundene for unødige utgifter, og fremskynder lastebilleveransen.

Volvo FM brannbil

«Det finnes ikke noe slikt som en typisk Volvo FM,» påstår produktplanleggeren Johan Eknander. «Det er en av våre sterke sider – at vi er i stand til å produsere flere ulike varianter og håndtere de spesielle behovene som fabrikken måtte ha. Hvis du tenker på alle de ulike akselvariantene, chassishøydene, fjæringshøydene og størrelsene på førerhuset, for å nevne noe, har vi å gjøre med en mengde kombinasjonsmuligheter. Vi kan levere Volvo FM med de fleste av dem.» Nå har utvalget blitt utvidet ytterligere, med blant annet den nye 10x4-varianten med fem aksler.

Volvo FM stigebil

Fabrikkproduksjon sikrer garantien

Når du bestiller en lastebil, bestiller du samtidig et unikt produkt. Fabrikken kan altså optimalisere kjøretøyet etter spesifikasjonene fra første stund. Chassiset kan skreddersys slik at det er rustet for krevende arbeidssituasjoner. Johan Eknander presiserer at dette er unikt for Volvo. "I tillegg til høyere kvalitet og redusert ledetid, innebærer denne fleksibiliteten at kundene kan nyte godt av hele garantispekteret – hele Volvo-pakken. Ingen andre kan tilby noe tilsvarende."

En mengde konfigurasjonsmuligheter

Populær blant påbyggere

"Noe av det påbyggere liker med en Volvo, er at den har rette rammebjelker som begynner rett bak førerhuset – det kan nemlig være et mareritt å bygge på kurveformede rammebjelker," sier Johan Eknander.

Volvo FM ISO-trailer

Noe av det vi gjør, er bare ren fornuft, men likevel ikke vanlig bransjestandard: "Vi prøver ikke å plassere deler slik at de kommer i veien for påbyggere, og vi sørger for solide festepunkter og nødvendige mellomrom langs hele chassiset." Han fortsetter: "Vi kan også korte ned ledetiden ved å levere nøyaktige tegninger av den enkelte lastebilen tidlig i prosessen. Dette gjør at påbyggere kan begynne med påbygget allerede før de har sett lastebilen."

Volvo FM renovasjonsbil med baklasting

Nøyaktig hvor fleksibel? "Vi kan plassere drivstofftankene på begge sider, og vi kan endre plasseringen av verktøykasser, drivstofftanker og AdBlue-tanker. Lengden på den bakre rammen kan justeres i 50-millimetertrinn, og vi kan tilby et stort utvalg av akselavstander. Alt dette kan skreddersys fra fabrikken i langt større grad enn tidligere," svarer Johan Eknander.

Klargjøring for kran

På lastebiler med kran er det ofte behov for plass rett bak førerhuset. Dette har vi tatt med i planleggingen, slik at tyngre deler som vanligvis plasseres her, kan plasseres lenger bak. "Vanligvis ville påbyggere brukt flere dager på å bygge om dette – og i tillegg til utgiftene ville kundene risikert å handle på tvers av garantivilkårene og de juridiske kravene", legger Johan Eknander til.

Volvo FM kjøletransport

Tilkoblet kontroll

Det er viktig at også det elektroniske utstyret i påbygget integreres korrekt. Volvo FM er utstyrt med et grensesnitt spesielt utviklet for påbyggere. Grensesnittet forsyner hjelpeutstyret med strøm, og det gjør at sjåføren kan styre det fra dashbordet, via fjernkontroll – eller begge deler.

Johan Eknander

"Tenk deg at du har en kjøler og temperaturen blir for høy. Dette kan utløse en advarsel på dashbordet og samtidig gi deg muligheten til å skru temperaturen ned." Fjernkontrollen kan ha opptil fem inndatakanaler for ulike funksjoner og avlesinger. "Hvis du har en kran, kan du se kranens nøyaktige høyde på skjermen mens du løfter," forklarer Johan Eknander.

Tenk nytt

Ifølge Johan Eknander handler fleksibilitet om å ha den rette innstillingen – det er en måte å løse problemer på. "Ta for eksempel klaringen bak bakhjulene som gjør at du kan rygge nærmere lasteramper og utstyr: Den ble mulig først når noen kom på å snu om på monteringen av krengningsstabilisatoren. Eller tenk på fjæringen som er optimalisert for rask lasting og lossing av selv de laveste vekselplanene."

Kanskje ville han også si at det ikke finnes noe slikt som en typisk svenske. Men kanskje kan vi også si at den vennlige og smarte Johan Eknander er typisk svensk. 

Les mer om detaljene for grensesnittet for påbygging

5
Fleksibilitet