Volvo FM med lavere vekt
Den som går ned mest

I løpet av det siste tiåret er det flere lastebiler som har gått opp i vekt. Mange trekkvogner når terskelen der totalvekten på kjøretøyet overskrider 18 tonn med full last. Det er da ett ekstra kilo på trekkvognen tar tre kilo fra nyttelasten som følge av motvekten.

Takket være Volvos program for vektoptimalisering har standard 4×2 FM-trekkvognen gått ned i vekt – så den tar seg godt ut. Enda viktigere er det at det er snakk om et vekttap uten kompromiss – programmet er skreddersydd til bruksområdene for hver lastebil.

Alle snakker om at de går opp i vekt

"Redusert vekt har også å gjøre med minimalisert drivstofforbruk, men når trekkvogner nærmer seg denne terskelen, har det størst følger for nyttelasten," begynner segmentsjefen Jonas Odermalm. Vi hadde alt dette i tankene da vi startet vektprogrammet. "Ett mål var å kompensere for eventuelle vektøkninger som måtte komme av at vi retter oss etter Euro 6-kravene. Men alt gikk bedre enn forventet: Mens andre snakker om at de går opp i vekt, har vi gått ned 75 kilo."

Alle snakker om at de går opp i vekt, men vi har gått ned 75 kilo

Hvor var de ekstra kiloene?

«Vi fant potensiale for vektreduksjon på flere steder. «På det fremre motorfestet, selve rammen, én eller to tverrbjelker og det bakre festet på førerhuset, for å nevne noen. Det er snakk om små forbedringer – et par kilo her og der. Hver for seg betyr de individuelle vekttapene ingenting, men i sum er det snakk om en vesentlig reduksjon."

Jonas Odermalm fortsetter med å forklare hvordan det hele har vært mulig. To viktige faktorer har vært bedre produksjonsprosess og bedre kontroll over materialkvaliteten til hver enkelt komponent. Som for eksempel de nye spindlene med integrerte styrearmer.

Kunnskap er makt

"Ikke minst har vi utnyttet kunnskapen vår om markedssegmentene. Ved å kjenne til nøyaktig hvordan hver enkelt lastebil kjøres kan vi optimalisere designkriteriene etter de ulike bruksområdene." Det rutenettet som Jonas Odermalm har tegnet på tavlen sin, ser ut til å omfatte hvert eneste tenkelige bruksområde for en lastebil. For å si det enkelt: «Det er ikke noe poeng å ha en terrengakselkonfigurasjon på en lastebil som er laget for jevnt underlag.»

Forretningssjefen for langtransport, Christer Pehrsson, sier: "Når du kan beregne belastningen på hver enkelt del helt nøyaktig, er det meningsløst å operere med en standardløsning. Det fører bare til at lastebilene blir tyngre enn nødvendig. Du vet hvor høyt vi prioriterer sikkerhet – vi tar aldri noen sjanser."

Hvem bør lese dette?

Undersøkelser som er utført av Volvo, viser at én av fire kunder er vektsensitive. Eller med andre ord: De må passe ekstra godt på for å unngå å overskride den maksimale nyttelasten (og unngå bøter). Spesielt må alle som frakter farlig last, for eksempel drivstoff, passe ekstra godt på nyttelasten.

Christer Pehrsson

Hvordan 75 kilo ble til 225

Hvis vi går tilbake til motvekteffekten av traileren på trekkvognen, kan vi si følgende: Når totalvekten på kjøretøyet nærmer seg 18 tonn, er vektreduksjonen i nye Volvo FM verdt tre ganger mer i nyttelastpotensiale. I noen tilfeller betyr dette at nyttelasten til nye Volvo FM har økt med så mye som 225 kilo.

"Det er flere lastebiler som går opp kanskje så mye som 150 kilo i vekt for å oppfylle Euro 6-kravene – kundene som driver disse bilene må kanskje leve med en nyttelastreduksjon på nesten et halvt tonn. "Dette setter kjøring med 75 kilo mer lastebilvekt enn du egentlig trenger i ett nytt lys."

7
Lavere vekt