Volvo FMX

Volvo FMX, den moderne anleggsbilen, fullpakket med innovative løsninger og nyskapende funksjoner.

4 × 2, 4 × 4, 6 × 2, 6 × 4, 6 × 6, 8 × 2, 8 × 4, 8 × 6, 10 × 4 eller 10 × 6

D11 eller D13 (330 til 540 hk)
Alle viktige deler er beskyttet

Den nye Volvo FMX legger listen høyere når det gjelder bakkeklaring. Spredte grener og flyvende stener er ikke lenger den trusselen de pleide å være.

De som har testet den nye lastebilen med luftfjæring, sier at luftfjæringen kommer til å bli uunnværlig – enten det er i russiske skoger, sørafrikanske steinbrudd eller på en hvilken som helst anleggsplass.

Kraftig beskyttelsesplate

300 mm over bakken

Tidligere har luftfjæringen vært kjent for å ha for liten bakkeklaring til å gjøre noe særlig nytte for seg i anleggsarbeid. Men den nye bakre luftfjæringen er i ferd med å endre dette. Luftfjæringens nye utforming plasserer sårbare komponenter som fjærdeler og luftbelger høyere oppe – over drivakslene – der de er mindre utsatt.

«Dette fører til minst 300 millimeter bakkeklaring og til at fjæringen ikke lenger er i skuddlinjen for stener og grus,» sier produktplanlegger Bosse Franzon og fortsetter: «Bremseskivene beskyttes nå av sikkerhetsbur – men selv disse er 340 millimeter over bakken. Det eneste som henger ned nå, er hjulene.»

Lastebilens utseende kan bedra

En av dem som er ansvarlig for det nye chassiset, er Jonas Odermalm. Ifølge ham er det ikke slik at det du ser, alltid er det du får når det gjelder bakkeklaring: «Noen ganger kan fronten på en lastebil virke høy samtidig som det kan være utsatte motorkomponenter rett bakenfor støtfangeren. Noen er kanskje beskyttet av et plastdeksel, men det er det ingen vits i. Volvo FMX på sin side har en veldig kraftig beskyttelsesplate som beskytter radiatoren og andre viktige deler.»

Magelinjen

En helt ny drevet foraksel spiller også en viktig rolle når det gjelder bakkeklaringen. Denne er flyttet 100 millimeter fremover for å forbedre tilnærmingsvinkelen. Akselens laveste del, parallellstaget, er nå beskyttet bak forakselhuset.

Bakkeklaring

«Mellom akslene har vi selvsagt alle chassiskomponentene, men disse har alltid vært plassert høyere oppe på en Volvo,» sier Bosse. «Hvis du ser lastebilens profil bakfra, kan du se at magelinjen er strømlinjeformet – dette bidrar til at lastebilen unngår å sette seg fast på ujevnt underlag,» legger han til.

Kvister og steiner

Bunnpannebeskyttelsen som beskytter undersiden av fronten er ikke ny, men unik i lastebilbransjen. «Dette er en ordentlig beskyttelsesplate, laget  å motstå opptil fire og et halv tonn støt fra en gjenstand på størrelse med knyttneven din,» sier Jonas. Den skaper en flat overflate fra støtfangeren til akselen og beskytter radiatoren og motorkomponenter fra kvister og stener. «Og hvis du kjører inn i en sandhaug og deretter rygger ut igjen, fylles den ikke opp som en ostehøvel,» sier Bosse med et smil.

Les mer om den bakre luftfjæringen for anleggsbiler

5
Bakkeklaring