Volvo FMX

Volvo FMX, den moderne anleggsbilen, fullpakket med innovative løsninger og nyskapende funksjoner.

4 × 2, 4 × 4, 6 × 2, 6 × 4, 6 × 6, 8 × 2, 8 × 4, 8 × 6, 10 × 4 eller 10 × 6

D11 eller D13 (330 til 540 hk)
Volvo FMX frontlykter
La det bli lys
– fortrinnsvis Bi-Xenon

De nye frontlyktene er nydesignet for lastebilen og tilbyr den samme effekten som de som nylig ble utviklet for langtransport i Volvo FH. Men med et eller to unike tilvalg.

Siktspesialist Hanna Degermans oppdrag er å gjøre Volvo FMX kjent for å ha de beste frontlyktene.

Du kan kjøre i det uendelige med disse

Kraftigere, lenger, bredere

«Vi har bestemt oss for å bli nummer én på sikt,» sier Hanna, uten at det høres ut som skryt. «Det er viktig for folk som kjører en Volvo FMX, ettersom de må kjøre på dårlige veier, med dårlig belysning – ofte hele natten – i grustak, gruver og skoger.» Det er grunnen til at standardbelysningen nå er kraftigere, lenger og bredere. Og ifølge Stig Elofsson, ingeniøren bak belysningen, er det en radikal forbedring:

«Intensiteten til lyset fra de nye frontlyktene er svært merkbart. Det gjør kjøringen i mørket mindre slitsom for sjåføren og forbedrer sikkerheten for alle.»

Kraftfullt utseende også

De nye frontlyktene sitter høyere oppe og har en kompakt design – en som minner Stig om en et villsvin. Men dette handler ikke bare om utseendet. Robustheten og påliteligheten har også blitt forbedret. De nye halogenpærene tåler vibrasjonene forårsaket av det mest beinristende terrenget, som det de fikk erfare i en brasiliansk jungel.

«Under tøffe forhold hjelper gode frontlykter deg å unngå skade på lastebilen. Alt som tvinger deg til å stoppe lastebilen, reduserer produktiviteten,» sier Hanna.

Volvo FMX frontlykter

Dagslys i mørket

De valgfrie Bi-Xenon-frontlyktene leverer ekstremt høy ytelse og er spesielt gode for eldre sjåfører med trette øyne, som Stig. «Disse har to ganger lysstyrken til halogen og en helt annen fargetemperatur – det er som å kjøre i dagslys,» sier han. Ansiktet lyser opp: «Du kan kjøre i det uendelige med disse på.» Selv de nye Bi-Xenon-modulene har blitt mye mer motstandsdyktige mot vibrasjon.

Ristetest av førerhuset

For å simulere en hel levetid med kjøring over hjulspor, kanter og hull i veien har Volvo utviklet sitt eget vibrasjonsmønster. Ristetesten av førerhuset bruker dette programmet, som gir frontlyktene et lite helvete, på de nye lyktene i 300 sykluser. Bi-Xenon-lyktene har faktisk bestått testen med Stigs velsignelse. «Komponentene varte lenger enn testen og så ut som nye etter endt test,» utbryter han.

Smart bruk av LED

De to variantene er hovedsakelig identiske, og Bi-Xenon-modulen erstatter ganske enkelt den nederste av de to halogenpærene. Dette styrer nærlys og fjernlys, men ved bruk av fjernlys kommer den øverste halogenmodulen i tillegg.

Kjørelysene leveres med de karakteristiske V-formede LED-lyslederne. Den nederste delen fungerer også som blinklys ved hjelp av en oransje lysleder. Her dimmes resten av LED-lyslederen for å gjøre blinklyset enda mer merkbart. Det faktum at dette er unikt, er mindre viktig for Hanna, som fremhever den praktiske fordelen: to lyspærer mindre å skifte for kunden.

Bur sparer lys

Frontlyktbeskytterne er fabrikkmonterte, men kan byttes ut. Dette betyr at sjåføren enkelt kan bytte mellom versjonene for kjøring på og utenfor vei. Det faktum at de er forsterket med stål gjør dem ganske hardføre. Det fine maskenettet i terrengversjonen stopper mindre steiner fra å treffe glasset. Men hvor sterkt er det – hjelper det hvis du treffer noe større?

Hanna Degerman

«Ikke en kenguru,» svarer Stig, «men vi kommer til å selge langt færre reservedeler til kunder som bruker disse i bushen.»

Effekten på sikten

Så gjenstår bare spørsmålet om den nye lyseffekten vil være god nok til å nå selskapets mål når det gjelder sikt. Hanna tror den vil det: «FMX-belysningen er like god eller bedre enn belysningen på noen annen lastebil.»

Utforsk de nye og forbedrede frontlyktene her

10
Frontlykter