Volvo FMX

Volvo FMX, den moderne anleggsbilen, fullpakket med innovative løsninger og nyskapende funksjoner.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4 eller 8×6

D11 eller D13 (330 til 540 hk)
Laget for sjåfører som liker å ta snarveier

Når gjørme eller sand har slukt veien, er det bare én måte å holde seg unna trøbbel på – fortsett å kjøre. Det er her den drevne forakselen i Volvo FMX, som er svært lett å kontrollere, er vanskelig å slå. Og enda vanskeligere nå som den er helt omarbeidet for å øke bakkeklaringen og gi lastebilen en skikkelig angrepsvinkel ved terrengkjøring.

Det er vanskelig å tro at anleggsplassens segmentsjef i sin rene hvite skjorte akkurat har kommet hjem fra et gjørmebad i Brasil. Men det er før han begynner å snakke om den nye 8×6 og den nydesignede forakselen.

Vanligvis kjent som Oj shit!-knappen

«8×6 har vært tilgjengelig en stund, men nå er den en del av standardtilbudet vårt, som betyr kortere leveringstider for kundene. Strengt tatt er det snakk om sekshjulsdrift med en ekstra aksel for økt lastekapasitet. Men med den nye forakselen er lastebilen i ferd med å bli et veldig nyttig kjøretøy i terreng – og det samme gjelder 6×6 og 4×4,» sier Jonas Odermalm.

Brattere bakker og dypere grøfter

Den fremre drivakselen har fått en ny plassering 100 millimeter nærmere fronten. Dette gir lastebilen en mye bedre angrepsvinkel, men det betyr også at den kan kombineres med hele utvalget av chassiskomponenter og motorer. Akselen er splitter ny – fra kronhjul og pinjong til hjullager. Designen gjør den kraftigere, mer strømlinjeformet og gir bedre bakkeklaring.

«Tidligere var den laveste delen parallellstaget, men dette er integrert bak forakselen. Så nå er den laveste delen av kjøretøyet det solide aksellagerhuset. Når lastebilen er fullastet, har den betydelig bedre bakkeklaring. Sammen med den nye angrepsvinkelen gjør dette den veldig allsidig på ujevnt terreng,» forklarer Jonas.

Lavere drivstofforbruk

Permanent allhjulsdrift er den vanlige løsningen for anleggslastebiler, men Volvo foretrekker å la sjåføren koble den inn – etter behov. Jonas forteller fra forskning utført i ørkenen: «Det er i realiteten bare behov for den mellom to og fire prosent av tiden. Dette betyr at allhjulsdrift er ensbetydende med å kaste bort drivstoff 95 prosent av tiden – med mindre det er en FMX og sjåføren kan velge når han skal bruke allhjulsdriften.»

Trille fritt

Med en bryter på instrumentbordet kan sjåføren gå tilbake til bakhjulsdrift når forholdene tillater det. Dette betyr direkte overføring mellom motoren og bakre drivaksel, slik at de andre hjulene er fri til å trille – og dermed forbruker mindre drivstoff. På toppen av det hele er det mindre slitasje på forakselen.

Volvo FMX mobilitet

Når ting blir ekstreme

I lastebiler med sekshjulsdrift er det første du trenger, en mellomdifferensialsperre – som sperrer to av de bakre drivhjulene diagonalt på tvers av boggien. Ifølge Jonas Odermalm er dette nok i mange situasjoner. «Hvis det begynner å bli virkelig glatt, kan du koble inn den drevne forakselen. Dette får deg ut av de fleste situasjoner – og nå snakker vi ekstrem mobilitet.»

«Så har vi det som vanligvis er kjent som Oj shit!-knappen. Trykker du inn denne, låses fremre differensial og gjør det veldig vanskelig å styre kjøretøyet – men det lar deg derimot få tørt land under hjulene igjen.»

Jonas Odermalm

På og utenfor veien

På spørsmål om hva det er som gjør denne typen mobilitet tiltalende, svarer Jonas raskt. «Vi lar sjåføren bestemme når det er behov for flere drivaksler. Jeg tror det er noe sjåfører av alle typer kjøretøy vet å verdsette: sjåfører av 4×4 servicebiler som vedlikeholder veier, av 6×6 tippebiler som jobber med rørledninger i ørkenen, og av 6×6 tippbiler som jobber i steinbrudd.»

Han legger til: «Selvsagt ville det ikke ha vært like tiltalende om det ikke var for at vi har ord på oss for å levere slitesterke og pålitelige varer.»

Utforsk alle tilvalgene for allhjulsdrift

8
Mobilitet