Volvo FMX

Volvo FMX, den moderne anleggsbilen, fullpakket med innovative løsninger og nyskapende funksjoner.

4 × 2, 4 × 4, 6 × 2, 6 × 4, 6 × 6, 8 × 2, 8 × 4, 8 × 6, 10 × 4 eller 10 × 6

D11 eller D13 (330 til 540 hk)
Ny standard for anleggsbiler

Volvo Trucks setter nye standarder for vei og anlegg. Se filmen (bildet over) som setter Volvo FMX på en av de tøffeste testene noensinne!

Automatisk allhjulsdrift. Når veien blir til gjørme eller sand, er det bare én måte å holde seg unna trøbbel på – å fortsette å kjøre. Det er her forakselen med drift i Volvo FMX er vanskelig å slå. Og den er enda vanskeligere å slå nå som den er utstyrt med nye Automatic Traction Control (ATC), en smart funksjon som automatisk kobler til forakselen når den trengs.

Vanligvis kjent som Oj shit!-knappen

«Vår foraksel med drift har alltid vært valgfri og lett å koble til når du trenger den. Men vi ville videreutvikle den ytterligere for å gjøre det enda litt lettere for sjåføren. Med Automatic Traction Control kan du alltid være trygg på at du har den trekkraften de trenger, men bare når de faktisk trenger den», sier Jonas Odermalm.

Lavere drivstofforbruk

Permanent allhjulsdrift er den vanlige løsningen for anleggslastebiler, men Volvo har valgt å gå en annen vei. Jonas Odermalm forteller fra forskning utført i ørkenen: «Det er i realiteten bare behov for den mellom to og fem prosent av tiden. Dette innebærer at en foraksel med drift er ensbetydende med å kaste bort drivstoff 95 prosent av tiden – med mindre det er en FMX utstyrt med Automatic Traction Control.»

Trille fritt

Når forholdene tillater det, kobler systemet automatisk fra forakselen. Dette betyr direkte overføring mellom motoren og bakre drivaksel, slik at de andre hjulene er fri til å trille – og dermed forbruker mindre drivstoff. Lastebilen er også enklere å manøvrere når grepet på dekkene foran kan optimere styringen. På toppen av det hele er det mindre slitasje på forakselen.

Når ting blir ekstreme

I lastebiler med sekshjulsdrift er det første du trenger, en mellomdifferensialsperre – som sperrer to av de bakre drivhjulene diagonalt på tvers av boggien. Ifølge Jonas Odermalm er dette nok i mange situasjoner. «Hvis det begynner å bli virkelig glatt, kan du koble inn den drevne forakselen. Dette får deg ut av de fleste situasjoner – og nå snakker vi ekstrem mobilitet.»

«Så har vi det som vanligvis er kjent som Oj shit!-knappen. Trykker du inn denne, låses fremre differensial og gjør det veldig vanskelig å styre kjøretøyet – men det lar deg derimot få tørt land under hjulene igjen.»

Jonas Odermalm

På og utenfor veien

På spørsmål om hva det er som gjør denne typen mobilitet tiltalende, svarer Jonas Odermalm raskt. «ATC gir alle fordelene ved en valgfri foraksel med drift, samtidig som det er like praktisk i bruk som et permanent system. Jeg tror det er noe sjåfører av alle typer kjøretøy vet å verdsette: sjåfører av 4×4 servicebiler som vedlikeholder veier, av 6×6 tippebiler som jobber med rørledninger i ørkenen, av 6×6 tippbiler som jobber i steinbrudd og av 10 x 6 kranbiler på støvete anleggsplasser.»

Han legger til: «Selvsagt ville det ikke ha vært like tiltalende om det ikke var for at vi har ord på oss for å levere slitesterke og pålitelige varer.»

Les mer om Automatic Traction Control


Find Your Dealer

8
Mobilitet