Volvo FMX

Volvo FMX, den moderne anleggsbilen, fullpakket med innovative løsninger og nyskapende funksjoner.

4 × 2, 4 × 4, 6 × 2, 6 × 4, 6 × 6, 8 × 2, 8 × 4, 8 × 6, 10 × 4 eller 10 × 6

D11 eller D13 (330 til 540 hk)
Slapp av
- kroken klarer 20 tonn ekstra

Den nye Volvo FMX er konstruert for å klare påkjenningene ved anleggskjøring. Den er sterk nok til å holde opptil 32 tonn med slepekroken. Hvis lastebilen kjører inn i en haug med pukkstein, eller til og med i en betongmur, skal den være i stand til å fortsette jobben som om ingenting har skjedd.

Personen som designet den nye fronten, er rolig, snartenkt oghører hjemme på ishockeybanen. Hans Bergqvist beskriver arbeidet som er gjort. «Vi har fokusert på robusthet og enkelt vedlikehold. Vi har lagt til mange deler av stål, men vektøkningen er likevel minimal – kanskje fem eller seks kilo. Robustheten har derimot økt mange ganger.»

Fronten absorberer energien

Boksaktig med rette

«Den nye trekkbjelken, den nye kufangeren, den nye beskyttelsesplaten – alt er festet til beskyttelsesbjelken foran med enorme braketter. Dette gir en boksaktig konstruksjon. Fronten blir utrolig solid siden den er en forlengelse av chassiset. Dermed absorberer den energien fra et sammenstøt ved lav fart som en kjempestor fjær. Den eliminerer egenfrekvensen nesten helt – og ristingen av førerhuset som følger med den,» sier Hans Bergqvist.

Trekkbjelken er solid, så du kan klatre opp på den for å nå frontruten.
Volvo FMX trekkbjelke

Spretter tilbake på plass

En av testene som måler hvor robust konstruksjonen er, går ut på å prøve å trenge gjennom fronten med opptil 3 tonns trykk via en stålstolpe. Den boksaktige konstruksjonen oppfører seg som en fjær og gjenvinner formen nesten helt.

En annen test omfatter en tung betongblokk. Ved omtrent 5 km/t kjører lastebilen inn i den og genererer dermed en enorm mengde energi. Stålfronten bøyer seg noe, men får i hovedsak formen tilbake. Den enorme styrken i lastebilens front og en gummiaktig form for polypropylen på støtfangeren er en vinnende kombinasjon.

Trekkbjelke

Mer stål betyr mer driftstid

«Hjørnene på lastebilen er svært utsatte, så hjørnestøtfangerne er fremstilt av tre millimeter tykt kvalitetsstål,» sier Hans. De nye frontlyktene er plassert mye høyere oppe enn støtfangeren, hvor de er mindre sårbare. Karosseripanelene er atskilte snarere enn overlappende, slik at enhver kosmetisk skade isoleres.

Hans Bergqvist

«Skulle du klare å gjøre alvorlig skade på fronten, vil du antakelig være i stand til å erstatte den aktuelle delen selv ettersom alle skruene er synlige og enkelt tilgjengelige. Vi er ganske sikre på at dette kommer til å bli populært hos kundene – det sparer dem for tid og penger og øker driftstiden.»

Skyv og dra 32 tonn

Trekkbjelken består av ett stykke støpejern. «Hvis du ligger på akslene og hjulene spinner, kan en gravemaskin – eller en annen Volvo FMX – få deg opp og kjøre igjen på null komma niks. Det faktum at trekkbjelken er synlig, betyr at du kan bruke den som en stige til å klatre opp fronten. Uansett hvor du trår, vil du kjenne at den er solid – ingenting vil sprekke eller gå i stykker,» sier Hans. Et håndtak åpnes, slik at det er mulig å få tilgang til slepebolten ved behov.

Se detaljene til fronten og slepefestet

3
Robusthet