Volvo FH

Noul lider în transportul de cursă lungă. Pentru un nivel inegalabil de confort pentru șofer și eficiență de exploatare.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 sau 10×4

D13 sau D16 (între 420 şi 750 CP)
„Designul este o celebrare a șoferilor de autocamion”

Atunci când intrăm în studioul de design de maximă securitate, Asok George se oprește în fața noului Volvo FH. „De fiecare dată când îl dezvelesc, trebuie, pur și simplu, să stau pe loc și să privesc un moment. Totul este nou, însă nu există nicio îndoială că avem în față un Volvo”.

Asok George este responsabil pentru designul exterior al noului Volvo FH, însă personalitatea distinctă a reprezentat o prioritate pentru toți cei din echipa de design. „Cu parbrizul său înclinat, autocamionul Volvo FH a fost întotdeauna ușor de recunoscut. Și va continua să fie”, spune Asok George. Acum, odată cu îndreptarea parbrizului pentru a crea mai mult spațiu în cabină, unghiul acoperișului este și mai important. Mulțumită acestuia, cabina are în continuare un profil de neconfundat.

În mod inconfundabil Volvo

„Nu ar trebui să treceți neobservat atunci când conduceți un Volvo. Scopul nostru este să facem din acesta autocamionul cel mai ușor de recunoscut pe șosea”, spune Asok George.

Carina Byström, designer pentru interior.
Carina Byström, designer pentru interior.
Trecem dintr-o parte a cabinei în cealaltă. Asok George și Rikard Orell, director de design la Volvo, prezintă diferite caracteristici și detalii. Îmbinările perfecte dintre secțiunile suprastructurii, potrivirea și finisajul realizate cu precizie. Liniile și curbele cabinei, ceea ce designerii numesc grafică. Aici, obiectivul a fost să se creeze o formă solidă, nu o parte frontală și două laterale. De aceea, grafica și liniile continuă în jurul întregii cabine. Dar și mai importantă decât liniile este ținuta – atitudinea autocamionului.

„Da, aceasta este esențială. Trebuie să exprime eficiența și dinamica autocamionului. Trebuie să pară că se mișcă, chiar și atunci când staționează”, spune Asok George.

Noul Volvo FH pare că se înclină înainte, cu roțile care apasă pe sol, gata să demareze. Această impresie este creată, în parte, de grafică – un element important este designul pasajului roții și al apărătorii roții. Marginea de sus a apărătorii roții continuă înainte și în jos – creând o linie dinamică ce întărește forma pasajului roții.

Un spațiu mai mare și mai luminos

Urcăm în cabină. Părăsim acum zona de design a lui Asok George și pătrundem pe tărâmul designerului de interior, Carina Byström. Interiorul este aerisit și luminos, în ciuda faptului că nivelurile de iluminare ale studioului nu se pot compara cu lumina naturală a zilei. Una din explicații este trapa de ieșire – care are și rol de trapă de plafon din sticlă – însă, una peste alta, cabina are geamuri mai mari.

„Volvo este un brand preocupat de oameni.
Sperăm să puteți vedea acest lucru în design”

„Designul sporește senzația de spațiu. De aceea am lucrat cu linii largi, impetuoase și am creat suprafețe simple”, spune Carina Byström.

„Panoul de instrumente de exemplu. Se întinde între stâlpii A, scoțând în evidență lățimea cabinei”, adaugă Rikard Orell. La fel ca la exterior, designul interior al cabinei trebuie să exprime filozofia Volvo și moștenirea sa scandinavă. „Contururile și formele trebuie să fie reale”, spune Rikard Orell. „Nu trebuie să fie complicate sau artificiale”.


Asok George, designer pentru exterior
Asok George, designer pentru exterior

Detalii care fac diferența

Suprafețele și materialele au necesitat multă muncă. Cerințele cu privire la materiale sunt dure – uzura reprezintă o problemă și totul trebuie să fie durabil.
 
„Calitatea este importantă, iar clienții noștri sunt pretențioși în această privință. „Și așa și trebuie să fie”, spune Rikard Orell.
 
Un alt detaliu care oferă noului Volvo FH un profil distinct este constituit de oglinzile laterale.

„Am dorit să facem oglinzile mai subțiri, pentru a nu obstrucționa vizibilitatea prea mult. Acum se rotește întreaga oglindă, nu doar geamul oglinzii din interiorul unei carcase mari”, spune Asok George.
 
Oglinzile mai subțiri reduc, de asemenea, rezistența la înaintare. În ciuda faptului că este mai înalt decât predecesorul său – lider al aerodinamicii – noul Volvo FH este la fel de aerodinamic.
 

„Rotunjind mai mult colțurile, am reușit să construim o cabină cu ceva mai puțin rezistență la înaintare”, spune Asok George. Îmbinarea perfectă a părților caroseriei joacă și își are rolul său aici. De exemplu, îmbinarea dintre partea superioară și cea inferioară ale cabinei este complet etanșă. Aceasta acoperă motorul, suspensia și alte detalii care erau vizibile prin spațiul rămas. „Autocamionul este mai etanș în totalitatea sa. Drept urmare, vântul trece pe lângă cabină și nu prin aceasta. Acest lucru face minuni pentru aerodinamica camionului și reduce și mai mult consumul de combustibil”, spune Asok George.
Chiar și culorile exterioare contribuie la o primă impresie durabilă.
Chiar și culorile exterioare contribuie la o primă impresie durabilă.
 

Fantastic, dar nu intimidant

Designul exprimă încredere în sine, fără a fi agresiv. Desigur, ideea este de a atrage atât operatorul, cât și șoferul. „În ultimii ani, valoarea unui șofer experimentat a crescut dramatic. Condusul unui autocamion necesită măiestrie. Pentru mine, designul este o celebrare a șoferilor de autocamion din întreaga lume”, spune Rikard Orell. Însă nu doar șoferii sunt cei care trebuie mulțumiți.

„Operatorii de transport sunt clienții noștri, și la fel și societatea – toți cei care intră în contact cu autocamionul atunci când acesta este utilizat. Este extraordinar dacă oamenii consideră autocamioanele noastre ca fiind excelente, însă nu trebuie să fie intimidați de acestea”, spune Rikard Orell.
 
„Volvo este un brand preocupat de oameni. Sperăm să puteți vedea acest lucru în design”, spune Asok George, care mai aruncă o ultimă privire asupra autocamionului, înainte ca prelata gri să îl acopere din nou. .

1
Design