Volvo FH

Noul lider în transportul de cursă lungă. Pentru un nivel inegalabil de confort pentru șofer și eficiență de exploatare.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 sau 10×4

D13 sau D16 (între 420 şi 750 CP)
Sub capotă se ascunde un automobil de curse

Inspirat din lumea curselor de automobile, noul ambreiaj dublu I-Shift stabileşte un nou standard pentru manevrabilitate. Este pentru prima dată când un autovehicul comercial de mare tonaj utilizează un asemenea tip de tehnologie a cutiei de viteze. „Este un sentiment aproape magic”, spune Björn Lyngsö, manager de proiect pentru ambreiajul dublu I-Shift. „Puterea este omniprezentă în permanenţă.”

Cu ajutorul transmisiei cu ambreiaj dublu, puteţi schimba vitezele mult mai rapid. Ambreiajele funcţionează în paralel, iar una dintre viteze este mereu cuplată. „E ca şi cum ai avea două cutii de viteză I-Shift între care să schimbi într-o fracţiune de secundă. Când porneşti în prima treaptă de viteză pe prima cutie, cea de-a doua treaptă este deja selectată pe cealaltă”, explică Björn Lyngsö. „Pur şi simplu curge, uşor şi silenţios.”

Implementarea inovaţiilor

Echipa de transmisii de la Volvo a construit pe baza tehnologiei dezvoltate pentru renumitul sistem I-Shift. „De această dată, au realizat un pas înainte, adăugând funcţii unice la crearea noului sistem de transmisie. Astfel, oferim manevrabilitate sporită, confort şi beneficiile schimbării treptei de viteză fără întreruperea transmisiei. Designul este extrem de compact, cu un adaos de numai 120 mm, fără a face compromisuri nici în ceea ce priveşte economia de combustibil. Este aproape similar sistemului I-Shift”, spune Astrid Drewsen, Manager de produs pentru lanţul cinematic.

Dacă îmbinaţi această inovaţie cu D13, cel mai puternic motor Euro 6 de la Volvo, „obţineţi o combinaţie într-adevăr excelentă”, explică Astrid Drewsen. „La turaţii mici, produce un cuplu de 2.600 Nm, pe care îl transferă în mod constant către roţi. În toate situaţiile.”

Bucuraţi-vă de condus

Fluxul constant de putere şi cuplu vă oferă o rulare mai lină la vale, la deal sau în orice condiţii de teren. „Ambreiajul dublu I-Shift alege cel mai inteligent şi eficient mod de schimbare a treptelor de viteză. Poate să sară peste anumite trepte de viteză pentru a fi economic. Apoi, când aveţi nevoie, schimbă treapta de viteză fără întreruperea tracţiunii. Tranziţia este foarte rapidă şi fluentă, aproape perfect continuă. Şi vă oferă putere fără nicio întrerupere”, spune Astrid Drewsen.

„Nu există nicio problemă la schimbarea treptelor de viteză în mijlocul unei curbe – tracţiunea este prezentă mereu. Unul dintre şoferii de teste a asemănat-o cu blocarea roţilor motoare pe drum cu aspiraţie”, adaugă Björn Lyngsö.

Totodată, tracţiunea şi acceleraţia au fost îmbunătăţite, chiar în condiţiile unor încărcături grele la semafoare şi sensuri giratorii. „Prinzi viteză rapid şi apoi este uşor să menţii o viteză constantă tot drumul, chiar dacă sunt multe pante. Aceasta înseamnă productivitate sporită”, spune Björn Lyngsö.

Un şofer fericit înseamnă un autocamion fericit

În situaţii dificile, când urcaţi pante şi rulaţi pe teren umed ân pădure, puteţi să staţi liniştit. „Puterea este furnizată directă către roţi, în fiecare moment, reducând riscul de alunecare sau de întrerupere a tracţiunii. În alte condiţii, aceasta ar putea fi o problemă de siguranţă stresantă pentru şofer. În schimb, cu ambreiajul dublu I-Shift, şoferul poate fi liniştit, deoarece deţine controlul şi se simte în siguranţă chiar în asemenea situaţii”, afirmă Astrid Drewsen.

Dacă alegeţi cea mai inteligentă metodă de schimbare a treptelor de viteză, contribuiţi, totodată, la reducerea efortului general exercitat asupra autocamionului. „Acţionează delicat asupra lanţului cinematic şi a autovehiculului, reducând uzura acestuia”, adaugă adds Astrid Drewsen.

„Noul ambreiaj dublu I-Shift este cel mai inteligent şi eficient mod de schimbare a treptelor de viteză”

„Se simte de parcă ai conduce un automobil”

Două ştiri de talie mondială ridică manevrabilitatea pe şosea la un nivel şi mai ridicat. Cu suspensia independentă şi direcţia cu cremalieră şi pinion, Volvo FH a câştigat calităţi care înainte erau disponibile doar pentru automobile.

Un autocamion aflat pe un drum îngust sau neuniform poate fi greu de menţinut pe traseu. „Pe acelaşi drum un automobil este, adesea, mai uşor de manevrat. Şoferul stă mult mai jos şi are posibilităţi mai mari”, spune Niklas Fröjd, specialist în dinamica vehiculelor la Volvo. Automobilele au încă un avantaj – suspensia independentă. Fiecare roată a automobilului are o punte proprie, astfel încât se poate roti independent de celelalte.
 
„În cazul unui autocamion, fiecare pereche de roţi trebuie să împartă o punte. Aşa că, în mare măsură, o roată afectează mişcarea celeilalte”, explică Niklas Fröjd. Noul Volvo FH face ca diferenţele să nu mai fie aşa de mari. Alegeţi noua suspensie faţă independentă (IFS) de la Volvo şi beneficiaţi de calităţi de manevrabilitate pe şosea cu mult mai bune decât orice alt vehicul comercial de mare tonaj.
 
„Toate autocamioanele Volvo FH noi oferă senzaţia conducerii unui automobil. Însă IFS duce această senzaţie la nivelul următor. Autocamionul se clatină şi mai puţin la curbe şi parcurge ca o săgeată porţiunile drepte de drum, chiar dacă suprafaţa de rulare este neregulată”, spune Niklas Fröjd.

Manevrabilitate superioară

IFS reprezintă o condiţie prealabilă pentru o altă ştire în premieră despre autocamioanele de mare tonaj – direcţia cu cremalieră şi pinion. Această tehnologie dominantă în industria automobilelor sporeşte sentimentul de control asupra direcţiei şi a contactului cu drumul. Când învârtiţi volanul unui vehicul cu direcţie cu cremalieră şi pinion, roţile reacţionează imediat. „Diferenţa dintre condusul unui autocamion şi condusul unui automobil nu a fost niciodată mai mică”, spune Stefan Axelsson, liderul grupului de la Volvo care a reglat fin noile calităţi de manevrabilitate. Un lucru care este adesea dat uitării atunci când vorbim despre manevrabilitate este modul în care aceasta afectează eficacitatea şoferului şi, în consecinţă, viabilitatea companiei. „O bună manevrabiliate reduce dificultatea condusului. Aceasta ajută şoferul să rămână alert şi să conducă în siguranţă”, spune Stefan Axelsson. „Pe lângă aceasta, un şofer alert este un reprezentant mai bun pentru companie, atunci când asigură livrarea în timp util a mărfii clientului.

Fiecare nou Volvo FH are stabilitate îmbunătăţită şi precizie de manevrare

Stabilitate îmbunătăţită la rulare a cabinei şi amortizare bine echilibrată pentru cabină şi şasiu. Aceştia sunt factorii principali din spatele îmbunătăţirii de 50% a stabilităţii la rulare, care poate fi resimţită în toate cabinele noilor FH.
 
„Un exemplu ar fi arcurile de suspensie din partea din spate a cabinei. Acestea au fost depărtate cu 25 cm, lucru care creşte considerabil stabilitatea la rulare a cabinei”, spune Stefan Axelsson. Stabilitatea sporită a cabinei, combinată cu noua geometrie şi cu designul îmbunătăţit al suspensiei faţă şi spate, au, de asemenea, ca rezultat o stabilitate direcţională mai bună a noului autocamion.
 
Toate acestea oferă şoferului un sentiment mai puternic de precizie şi control, făcând ca deplasarea pe drum să fie mai sigură şi mai puţin obositoare. „Toţi cei care s-au implicat în dezvoltarea noilor calităţi de manevrabilitate rutieră sunt extrem de mândri de rezultat”, spun Niklas Fröjd şi Stefan Axelsson.

MAI MULTE.
2
Manevrabilitatea