Volvo FH

Noul lider în transportul de cursă lungă. Pentru un nivel inegalabil de confort pentru șofer și eficiență de exploatare.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 sau 10×4

D13 sau D16 (între 420 şi 750 CP)
„Se simte de parcă ai conduce un autoturism”

Două știri de talie mondială ridică manevrabilitatea pe șosea la un nivel și mai ridicat. Cu suspensie independentă și direcție cu cremalieră și pinion, Volvo FH a câștigat calități care înainte erau disponibile doar pentru autoturisme.

Un autocamion aflat pe un drum îngust sau neuniform poate fi greu de menținut pe traseu. „Un autoturism pe același drum este, adesea, mai ușor de manevrat. Șoferul stă mult mai jos și are posibilități mai mari”, spune Niklas Fröjd, specialist în dinamica vehiculelor la Volvo. Autoturismele au încă un avantaj – suspensia independentă. Fiecare roată a autoturismului are o punte proprie, astfel încât se poate roti independent de celelalte.
 
„În cazul unui autocamion, fiecare pereche de roți trebuie să împartă o punte. Așa că, în mare măsură, o roată afectează mișcarea celeilalte”, explică Niklas Fröjd. Noul Volvo FH face ca diferențele să nu mai fie așa de mari. Alegeți noua suspensie față independentă (IFS) de la Volvo și beneficiați de calități de manevrabilitate pe șosea cu mult mai bune decât orice alt vehicul comercial de mare tonaj.
 
„Toate autocamioanele Volvo FH noi oferă senzația conducerii unui autoturism. Însă IFS duce această senzație la nivelul următor. Autocamionul se clatină și mai puțin la curbe și parcurge ca o săgeată porțiunile drepte de drum, chiar dacă suprafața de rulare este neregulată”, spune Niklas Fröjd.

„Cu ajutorul IFS, autocamionul se clatină și mai puțin la curbe”

Manevrabilitate superioară

IFS reprezintă o condiție prealabilă pentru o altă știre în premieră despre autocamioanele de mare tonaj – direcția cu cremalieră și pinion. Dominantă în industria autoturismelor, această tehnologie sporește sentimentul de control asupra direcției și a contactului cu drumul. Atunci când învârtiți volanul unui vehicul cu direcție cu cremalieră și pinion, roțile reacționează imediat. „Diferența dintre condusul unui autocamion și condusul unui autoturism nu a fost niciodată mai mică”, spune Stefan Axelsson, liderul grupului de la Volvo care a reglat fin noile calități de manevrabilitate. Un lucru care este adesea dat uitării atunci când vorbim despre manevrabilitate este cum afectează aceasta eficacitatea șoferului și, în consecință, viabilitatea companiei. „Proprietățile bune de manevrare fac condusul să fie mai puțin dificil. Aceasta ajută șoferul să rămână alert și să conducă în siguranță”, spune Stefan Axelsson. „Pe lângă aceasta, un șofer alert este un reprezentant mai bun pentru companie, atunci când asigură livrarea în timp util a mărfii clientului.
Cu ajutorul IFS, autocamionul se clatină și mai puțin la curbe

Fiecare nou Volvo FH are stabilitate îmbunătățită și precizie de manevrare

Stabilitate îmbunătățită la rulare a cabinei și amortizare bine echilibrată pentru cabină și șasiu. Aceștia sunt factorii principali din spatele îmbunătățirii de 50 % a stabilității la rulare, care poate fi resimțită în toate cabinele noilor FH.
 
„Un exemplu ar fi arcurile de suspensie din partea din spate a cabinei. Acestea au fost depărtate cu 25 cm, lucru care crește considerabil stabilitatea la rulare a cabinei”, spune Stefan Axelsson. Stabilitatea sporită a cabinei, combinată cu noua geometrie și cu designul îmbunătățit al suspensiei față și spate, au, de asemenea, ca rezultat o stabilitate direcțională mai bună a noului autocamion.
 
Toate acestea oferă șoferului un sentiment mai puternic de precizie și control, făcând ca deplasarea pe drum să fie mai sigură și mai puțin obositoare. „Toți cei care s-au implicat în dezvoltarea noilor calități de manevrabilitate rutieră sunt extrem de mândri de rezultat”, spun Niklas Fröjd și Stefan Axelsson.
2
Manevrabilitate