Volvo FH

Noul lider în transportul de cursă lungă. Pentru un nivel inegalabil de confort pentru șofer și eficiență de exploatare.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 sau 10×4

D13 sau D16 (între 420 şi 750 CP)
Vedeți ceea ce doriți să vedeți

Reducerea timpului necesar pentru ca un șofer să își îndepărteze ochii de la șosea și reducerea riscului de accident - acesta a fost planul când am conceput panoul de bord al noului Volvo FH. Orientarea sa în panou oferă flexibilitate superioară, iar elemente vizuale care distrag atenția sunt mai puține la număr.

Suprafețele line fac ca condusul să fie mai armonios. Un exemplu bun este cel de al doilea afișaj (SID), integrat în panoul de bord și care nu blochează câmpul vizual.

Un alt aspect important a fost îmbunătățirea calității imaginii din ecrane.

„Noile ecrane oferă contrast, claritate și culoare superioare. De asemenea, este mai ușor de navigat și de căutat prin meniu”, spune Nina Theodorsson care a lucrat la panou. Acest lucru face ca informația să fie mai ușor de găsit. Butoanele și manetele necesare pentru manevrarea vehiculului ar trebui să fie ușor de văzut și de utilizat. Iată de ce butoanele au acum suprafețe care permit degetelor să le deosebească și o senzație clară de clic.

„Volvo FH este primul cu posibilitate de înclinare a coloanei volanului. Secretul stă în volan”

Rearanjați butoanele

„Șoferul sau operatorul pot rearanja simplu pozițiile mai multor butoane astfel încât cele mai frecvent utilizate funcții să fie la îndemână”, spune Nina Theodorsson. Butoanele fixe au fost plasate cât mai aproape de zona pe care o controlează. În ușă există butoane pentru geamuri și oglinzile laterale și în plafon există butoane pentru lampa intermitentă galbenă, microfon și așa mai departe. „Acestea se află amplasate în locurile în care este cel mai probabil să le căutați”, spune Nina Theodorsson. „Una peste alta, aceste modificări contribuie la un spațiu de lucru mai sigur pentru șoferi și la mai puține deteriorări ale autocamionului.” „Acum, șoferul își poate păstra ochii acolo unde trebuie să fie – pe șosea.”

E loc pentru toate dimensiunile

Înalt sau scund, subțire sau corpolent, fiecare șofer va putea găsi o poziție de lucru confortabilă. Noul scaun al șoferului dispune de perne de calitate superioară și este mai versatil. Secretul stă în volan. Prevăzut cu posibilitatea de înclinare a coloanei, o caracteristică ce evocă asocieri de lux, volanul poate fi și înclinat, nu doar ridicat și coborât ca până acum. „Atunci când cobori puțin brațele, stilul de condus se îmbunătățește”, spune Peter Johansson, inginer proiectant la Volvo. Pe lângă funcțiile de ridicare și de coborâre, volanul poate fi înclinat până la 40 de grade – 10 datorându-se funcției de înclinare a coloanei. Un volan mai vertical face ca Volvo FH să ofere o senzație asemănătoare cu cea de la volanul unui autoturism.

Spațiul de lucru Volvo FH

Gamă extinsă de scaune

Șoferii înalți, în special, vor aprecia nivelul ridicat de reglare a scaunului de la volan. Scaunul se poate glisa și mai mult în spate la noul Volvo FH, mai exact cu 4 centimetri. În total, scaunul se poate glisa cu până la 24 de centimetri în față și în spate (cel mai bun din clasa sa). Intervalul pentru ridicarea sau coborârea noului scaun este de 10 centimetri.

Scaunul are, de asemenea, o formă nouă. Printre altele, este prevăzut cu suport lateral îmbunătățit și cu suport mai lung pentru picioare. Însă acesta este un aspect aparte: un suport pentru picioare prea scurt nu este bun, însă nici unul prea lung nu este bun, deoarece face ca urcatul și coborâtul de pe scaun să fie mai dificile. „Noul scaun este uimitor, când îți dai seama că este proiectat să funcționeze pentru aproape orice statură a șoferului”, spune Peter Johansson.

4
Mediu de lucru