Volvo FMX

Volvo FMX, autocamionul modern pentru construcţii, prevăzut cu soluţii inovatoare şi caracteristici revoluţionare.

4x2, 4x4, 6x2, 6x4, 6x6, 8x2, 8x4, 8x6, 10x4 sau 10x6

D11 sau D13 (330 - 540 CP)
Piesele vitale sunt protejate

Noul Volvo FMX ridică ştacheta în ceea ce priveşte garda la sol. Ramurile rupte şi pietrele proiectate nu mai reprezintă o ameninţare.

Cei care testează noul autocamion cu suspensie pneumatică spun că aceasta va fi indispensabilă - în pădurile din Rusia, carierele din Africa de Sud sau pe orice şantier de construcţii.

Singurele care se află acum mai jos sunt roţile

300 de milimetri deasupra solului

În trecut se ştia că suspensia pneumatică oferă o gardă la sol prea mică pentru a fi utilizată pe scară largă în construcţii. Dar noua suspensie pneumatică spate este pe cale să schimbe acest lucru. Designul său nou ridică părţile vulnerabile, precum braţele arcurilor şi burdufurile deasupra punţilor motoare, acolo unde sunt mai puţin expuse.

„A rezultat o gardă la sol de cel puţin 300 de milimetri, iar suspensia nu mai este în pericol să lovească pietre”, spune planificatorul de produs Bosse Franzon. „Discurile de frână sunt acum protejate de colivii de siguranţă, dar şi acestea se află la 340 de milimetri deasupra solului. Singurele care se află acum mai jos sunt roţile.”

Aparenţele autocamionului pot fi înşelătoare

Unul dintre responsabilii pentru noul şasiu este Jonas Odermalm. Acesta atrage atenţia asupra faptului că, datorită gărzii la sol, nu este totul la vedere: „Uneori, partea frontală a unui autocamion poate părea înaltă, dar lasă componentele motorului expuse sub bara de protecţie. Unele pot avea un capac din plastic pentru a le proteja, dar acesta este inutil. Volvo FMX, pe de altă parte, are o placă de protecţie foarte rezistentă, pentru a proteja radiatorul şi alte piese vitale.”

Linia părţii inferioare

O punte motoare frontală complet nouă joacă, de asemenea, un rol important pentru garda la sol. Aceasta a fost mutată cu 100 de milimetri mai în faţă, pentru a îmbunătăţi unghiul de atac. Partea sa cea mai joasă, bara transversală este protejată acum în spatele carcasei punţii faţă.

Gardă la sol

„Bineînţeles, între punţi se află toate componentele şasiului, dar acestea s-au aflat întotdeauna mai sus la autocamioanele Volvo”, spune Bosse Franzon. „Privit din spate, profilul autocamionului prezintă o linie simplificată a părţii inferioare. Aceasta ajută la evitarea împotmolirii pe suprafeţe denivelate”, adaugă acesta.

Ramuri şi pietre

Scutul pentru baia de ulei care protejează partea inferioară frontală nu este nou, dar este unic pentru autocamioane. „Acesta este un scut de protecţie adevărat, proiectat să reziste la o forţă de impact de patru tone şi jumătate cu un obiect de mărimea pumnului”, spune Jonas Odermalm. Acesta creează o suprafaţă plată de la bara de protecţie până la punte şi protejează radiatorul şi componentele motorului împotriva ramurilor şi a pietrelor. „De asemenea, dacă intri într-o movilă de nisip şi apoi mergi în marşarier, scutul nu se va umple ca un feliator suedez de brânză”, spune Bosse Franzon, zâmbind.

Aflaţi mai multe despre suspensia pneumatică spate destinată autocamioanelor pentru construcţii

5
Gardă la sol