Volvo FMX

Volvo FMX, autocamionul modern pentru construcţii, prevăzut cu soluţii inovatoare şi caracteristici revoluţionare.

4x2, 4x4, 6x2, 6x4, 6x6, 8x2, 8x4, 8x6, 10x4 sau 10x6

D11 sau D13 (330 - 540 CP)
Rotiţi volanul cu un singur deget – direcţia dinamică Volvo

Direcția dinamică Volvo este cea mai importantă noutate din domeniu, de la inventarea servodirecției. La noul Volvo FMX, aceasta face față celor mai provocatoare suprafețe, fie șosea, fie pe teren accidentat, iar șoferul obosește mai puțin. Acum este disponibilă pentru punți față duble, ceea ce aduce beneficii pentru o mulțime de aplicații uzuale din construcții.

„O tehnologie inteligentă între şofer şi gropi este perfectă pentru sectorul construcţiilor”, spune inginerul şef pentru şasiuri, Jan-Inge Svensson.

Gropile mici reprezintă cea mai mare problemă

Conduceţi cu un singur deget

Servoasistarea este progresivă, astfel încât direcţia dinamică Volvo are multe de oferit la viteze mici. În aceste condiţii, virajele frecvente cu încărcături grele se pot dovedi adevărate provocări. „Observi adesea că şoferii se apleacă înainte pentru a beneficia de o forţă mai mare a părţii superioare a corpului”, explică tânărul inginer de dezvoltare, Kristoffer Tagesson. „Dar această inovaţie face posibilă virarea unui autocamion încărcat la maximum cu un singur deget. Furnizând forţa potrivită exactă în fiecare moment, volanul se roteşte la fel de fiecare dată, indiferent de gradul de dificultate a drumului. Acest lucru permite direcţiei să fie mult mai previzibilă.”

Acum și pentru punți față duble

Direcția dinamică Volvo este disponibilă acum și pentru autocamioane cu punți față duble. Deoarece în multe țări configurația 8x4 cu punți față duble este standard pentru autobasculante, aceasta este o veste importantă pentru mulți șoferi de autocamion. Mai ales că aceste autocamioane transportă frecvent încărcături grele și, în mod normal, este necesară o forță mai mare pentru a vira cu două punți decât cu una singură.

Neutralizaţi gropile şi creşteţi eficienţa

În comparaţie cu servodirecţia unui autoturism, direcţia dinamică Volvo dispune de un număr de caracteristici sofisticate. De exemplu, aceasta poate filtra denivelările drumului, după cum explică Jan-Inge Svensson.

„De obicei, gropile provoacă trepidaţii ale volanului, însă aceasta anulează şocurile înainte de a ajunge la volan. Gropile mici reprezintă cea mai mare problemă, deoarece un drum pietruit poate cauza trepidaţii puternice, şi atunci trebuie să reduci viteza. Prin urmare, direcţia poate reduce sau poate creşte productivitatea.”

 

Direcţia dinamică Volvo preia toată greutatea de pe umerii şoferului.
Umeri

Oboseala este dureroasă

Atunci când gheaţa se formează pe şosea sau pe şantier, şoferii pot simţi vibraţiile în tot corpul. „Prin eliminarea şocurilor, putem face condusul mai puţin obositor. Iar un şofer mai puţin obosit este mai sigur şi munceşte mai bine”, spune Jan-Inge Svensson.

Fără mâini în marşarier

„Atunci când puntea din faţă a autocamionului este încărcată cu nouă sau zece tone, deplasarea în marşarier presupune eforturi mari”, spune Kristoffer Tagesson. „Prin intermediul direcţiei dinamice Volvo, treceţi autocamionul în marşarier şi începeţi să viraţi fără niciun efort. Apoi puteţi da drumul volanului şi veţi observa cum se roteşte uşor până când autocamionul se îndreaptă.” Deoarece dispune de o caracteristică de revenire a volanului, servoasistarea este eliberată în timp ce volanul se întoarce în poziţia neutră.

Acurateţe în timp real

Direcţia dinamică Volvo îmbină direcţia hidraulică şi un motor electric, furnizând până la 85 de procente din efortul necesar pentru virare la viteze mici. Motorul este controlat electronic de 2.000 de ori pe secundă pentru nivelul ideal de asistenţă în fiecare moment. „Acest lucru vă poate oferi o idee despre precizie”, spune Jan-Inge Svensson.

„Tehnologia este construită pe o platformă Torque Overlay (acoperirea cuplului), ceea ce înseamnă că avem posibilităţi foarte mari pentru extinderea funcţionalităţii în viitor. Cred că ceea ce a făcut I-Shift pentru cutiile de viteze, face acum acest sistem pentru direcţie. Aceasta va fi o opţiune foarte populară.”

Jan-Inge Svensson

Lucrurile mici pot cauza probleme mari la viteze crescute

De asemenea, direcţia nouă poate compensa variaţia de fricţiune pe diferite roţi care are loc, de obicei, la frânarea pe suprafeţe denivelate. În plus, compensează alunecarea direcţiei cauzată de înclinaţia drumului - o sursă constată de stres pe autostrăzi. Ambele calităţi contribuie la asigurarea unei stabilităţi direcţionale mai mari şi a unor forţe pentru virare precise. „Cu cât terenul devine mai denivelat sub roţi, cu atât îl veţi aprecia mai mult”, spune Kristoffer Tagesson. „Chiar şi cu mai multe punţi, direcţia dinamică Volvo conferă senzaţia unui autocamion normal pe un drum normal.”

Mai puţine afecţiuni provocate de efortul continuu

În zilele noastre, chiar şi şoferii tineri suferă de probleme cu gâtul şi umerii. Cu atât mai mult în construcţii. „În acest sens, direcţia dinamică Volvo nu este destinată doar sporirii confortului”, spune Jan-Inge Svensson. „Scopul său este de a reduce eforturile şoferilor şi a maximiza productivitatea. Din punctul de vedere al şoferului, aceasta îi poate prelungi cariera fără a-i provoca probleme ale umerilor. Deoarece în prezent cererea de şoferi buni depăşeşte oferta, scăderea numărului de concedii medicale şi creşterea productivităţii sunt mai preţioase ca niciodată.

Pe feţele celor doi ingineri se citeşte o stare vizibilă de mulţumire. „Da”, spune Kristoffer Tagesson. „Ne-a depăşit aşteptările.”

Exploraţi avantajele direcţie dinamice Volvo pe şantierele de construcţii

2
Direcţie